Hoe krijg ik mijn boeiboorden los?

KevinNB

 • #1
Beste allemaal,

De boeiboorden van mijn dak zijn ernstig aan vervanging toe. Nu wil ik de bestaande houten boeidelen eraf halen en vervangen voor Trespa platen.
Ik ben net al even alles van dichtbij gaan bekijken om een plan van aanpak te maken, maar ik heb geen idee hoe de boel vast zit. Ik kan nergens een spijker ontdekken, dus ik ga er vanuit dat de boel verlijmd zit.
Zouden jullie mij kunnen vertellen:

* Hoe ik die aluminium dakrand los kan krijgen (en kan ik deze hergebruiken, of kan ik beter nieuwe kopen?)
* Hoe ik het beste de boeiboorden zelf los kan krijgen.
* Of ik de boel eraf kan krijgen zonder het dakleer te hoeven insnijden.

Hieronder de foto's.

Gr. Kevin
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Nee, zitten zeer waarschijnlijk niet gelijmd. Gewoon gespijkerd of wellicht geschroefd, maar dat zie je niet want zit dichtgeplamuurd.

  Boeiboorden kan je het beste met een breekijzer en een plaatje hout (tegen beschadiging van je bakstenen) loswippen. Wel eerst zorgen dat je alu dakrand los zit. Deze zit (meestal) gespijkerd op je boeidelen en je dakleer zit er weer verlijmd/geplakt/gebrand op. Kan niet hergebruikt worden. Denk dat er weinig op zit dan het dakleer insnijden...

  Maar wellicht heeft wgb nog een oplossing, die zit meer in de dakelarij ;)
   

  KevinNB

  • #3
  Dank voor je reactie Cyruse.
  Wat stom zeg, had er helemaal niet aan gedacht dat de boel natuurlijk dicht geplamuurd zit. Wat betreft de alu dakrand: ik kan geen spijkers ontdekken. Kan ik die het beste ook voorzichtig met een breekijzer los wrikken?
  Voor tips over het dakleer wacht ik met smart op de door jouw genoemde persoon.

  Gr. Kevin
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Het dakleer strak langs de daktrim doorsnijden met een stanleymes met een haakmesje erin, pas op voor uitschieters, het mes iets schuin langs de daktrim laten lopen.

   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Misschien heb je wat aan deze topic staat wel vermeld kralen maar zat ook een leuke idee van @ Rene de klusser die had over een h profiel.

  Zodat je evt oude boeiplanken kunt laten zitten.

  boeideel vervangen met behoud van kraal

  Succes
   

  Kacheltje

  • #6
  Wat voor dakleer zit er op?
  Het hangt wel af van wat er op zit of je al dan niet aan het snijden gaat.

  Vanuitgaande van een traditioneel bitumendak:
  Je hebt kans dat de boeidelen ook aan de dakopstand vast zit en met bitumen kun je de boeien inclusief de opstand verwijderen. En daar een nieuwe opstand en boeideel op zetten, De weggesneden kantstroken kun je opnieuw aanbrengen net als bij nieuwwerk.

  Maar aan de foto`s is niet goed te zien hoe de kantafwerking nu werkelijk zit en wat voor dakbedekking er is toegepast.
   

  KevinNB

  • #7
  Bedankt voor de link Jan. Het is voor mij alleen geen optie om de Trespa platen op de bestaande planken te monteren. Ze zijn te slecht en ik denk dat dit op termijn problemen gaat geven.

  @kacheltje Ik heb geen idee wat voor soort dakleer het is. Ik woon hier nu net een jaar en al bij de bouwkundige inspectie te horen gekregen dat die boeidelen snel vervangen moesten worden. Het dakleer zat er dus al op toen ik het huis kocht.
  Waar moet ik precies een foto van maken om je van de juiste informatie te voorzien? Dan ga ik dat meteen doen.
   

  Kacheltje

  • #8
  Een close up van de dakrand aan de dakrand kan misschien helpen.
   

  KevinNB

  • #9
  @Kacheltje Zoiets?   

  Kacheltje

  • #10
  Zoiets. :mrgreen: Dit is een betumen dakbedekking.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Zo te zien aan de brede bovenkant zit de opstand niet vast aan de boeidelen.
  Het zou kunnen dat de daktrim er wel vast aan zit maar daar is gemakkelijk achter te komen.
  Probeer een stukje los te krijgen met een breekijzer, plankje tegen de muur zoals eerder beschreven, beweegt de daktrim mee met de boei dan zit de trim waarschijnlijk op het boei, voorzichtig hoeft het niet want als de daktrim op de boei zit moet de daktrim er toch af.
  Met het hierboven beschreven mes moet dat lukken.
  Probeer de opstand zoveel mogelijk te ontzien want leislag, dat is het spul dat u op het dak hebt liggen, is moeilijker te repareren dan een gladde laag.
   

  Kacheltje

  • #12
  Waar zie je dat aan dan? de spijkers of schroeven zitten onder de dakbedekking lijkt mij?

  Ik zou er rekening mee houden dat je de dakbedekking wegsnijdt op de kantstroken. Dan kun je de boei trim en mastiekschroot vervangen, Als dat gedaan is kun het weggesneden deel aanhelen en met wat langere kantstroken de waterdichtheid van het dak herstellen. Je zal ook nog een of meerdere afvoeren tegenkomen, Ook die zal je opnieuw moeten herstellen.

  De dakbedekking herstellen door enkel het trimdeel aan te helen lijkt mij een onogelijke en geen degelijke oplossing. Dit naast de kans dat de boeidelen los krijgt zonder de mastiekschroot aan te tasten. Kans is groot dat deze aan de boeidelen bevestigd zijn.

  Hoe het precies zit zal toch het breekijzer voor aan te pas moeten komen om daar achter te komen. :wink:
   

  KevinNB

  • #13
  Iedereen veel dank voor het meedenken, dit waardeer ik erg. Maar ik ben niet echt een specialist op dit gebied, dus sommige vaktermen snap ik niet helemaal;

  Jan, wat bedoel je precies met de opstand?
  Kacheltje, wat bedoel je met mastiekschroot? En de afvoeren waar je het over hebt, ga ik die achter de boeidelen tegen komen?

  Even in Jip en Janneke-taal een resume van wat ik uit de verhalen begrijp hoe ik dit aan moet pakken:

  Eerst met een breekijzer en houtje om de stenen te sparen achter het boeideel bewegen om te kijken af de daktrim aan de boeidelen vast zit of niet. Als dit het geval is dan kan ik dus gewoon de boeiboorden wegbreken zonder de daktrim te verwijderen. Als de trim er niet aan vast zit eerst de daktrim verwijderen.

  Voordat ik begin met breken eerst voorzichtig het leislag schuin onder de daktrim insnijden. En vervolgens dus de boel wegbreken.

  De boeidelen zijn 2 cm dikke planken. Kan ik als deze weg zijn gewoon het dunnere Trespa bevestigen? En dan vervolgens een ander soort daktrim kopen, zodat deze aansluit op de nieuwe Trespa platen?

  Gr. Kevin
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Opstand en mastiekschroot is hetzelfde, dat is het schuin opstaande gedeelte.
  De mastiekschroot vervangen is nog lang niet aan de orde en hoeft waarschijnlijk ook niet, zoals ik al schreef, probeer er eerst eens achter te komen hoe het zit, voorbarige conclusies hebt u niets aan.
   

  Kacheltje

  • #15
  Een dakopstand is hetgene wat je nu ziet, met een mastiekschroot is een onderdeel en samen met het boeideel maak je daarmee een dakopstand.

  Maar ipv een mastiekschroot lijkt het er kwa vorm meer op dat je een mastiekrib hebt.
  Hier heb je een idee hoe het er uitziet onder de dakbedekking.
  Ook staat er wat info te lezen op deze pagina.
   

  KevinNB

  • #16
  Dank voor de link Kacheltje, daar kan ik echt wat mee! Nu weet ik hoe het zo'n beetje in elkaar zit.
  Ik wacht even op wat beter weer en dan ga ik uitvinden of de daktrim aan de boeidelen vast zit. Hier zal ik uiteraard verslag over uitbrengen.
   

  KevinNB

  • #17
  Net met een breekijzer gaan kijken. Er blijkt een mastiekrib onder te zitten en daar zijn de boeiboorden op gespijkerd. De daktrim daar dus weer overheen, maar deze zit op een of andere manier onder de dakbedekking vast. Een uitsteeksel van de daktrim verdwijnt onder de leislag. Als ik met het breekijzer beweeg beweegt ook de daktrim en de dakbedekking mee.

  Volgens mij is dit wel een worst case scenario toch?

  Gr. Kevin
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  Dat hoeft niet als je toch al de bedoeling hebt om ook nieuwe trimmen te plaatsen, met als afwerking dakbedekking met leislag.

  Ik zou er voor gaan om de voorkant van de trim weg te slijpen met een flex zie tekening.  Nu heb je de gehele voorkant van je boeiplank vrij en je kunt het naar je toe aantrekken om hem los te krijgen.

  Als je trespa geplaatst hebt kan je nieuwe trimmen met de randen opnieuw bekleden.

  Ook kan je een andere alternatief nemen als je trespa er op heb zitten de randen af te werken met zinken dekkers, dat kan in de vorm van een kraal of zelfde vorm als je trim nu.

  Dan hoef je namelijk niks aan het dak te doen en de opstanden zijn ook beschermt.  en hier zie je voorbeeld met een kraal dat mooi strak is de randen.

   

  Kacheltje

  • #19
  De daktrimmen zitten ook gespijkert of geschroeft.
  Zitten ze op de rib bevestigd kun je proberen om met de boei de spijkers vrij te krijgen van de rib en die er uit te trekken. Met het wrikkken komem de spijkers met wat mazzel vrij en kun je ze er uit trekken. Zitten ze geschroeft dan gaat dit niet lukken.

  In het geval dat je de spijkers kunt lossen:
  De boeidelen kun je dan onder de trim uit te schuiven om later de nieuwe boeidelen er weer onder te schuiven en vast spijkeren of schroeven.

  Zitten de trimmen op de boeidelen genagelt of geschroeft zijn dan zit er weinig anders op dan de trimmen ook te verwijderen. De trim zit aan de dakbedekking vast gekleeft. Je zal dan de dakbedekking ook moeten herstellen dan.
  Mooier is dan om de kantstroken geheel opnieuw aan te brengen vanwege de overgangen en afwatering.
   

  KevinNB

  • #20
  Dank heren.

  Ik zie een meningsverschil in plan van aanpak. Mijn voorkeur gaat een beetje uit naar het voorstel van Henk, omdat de daktrims niet zo heel mooi meer zijn. Kacheltje, zie jij bezwaren in het voorstel van Henk? (Niet dat ik geen vertouwen in je heb hoor Henk, in tegendeel. Maar puur om alle voors en tegens te horen)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu