Hoe kan ik een schuin luik omhoog houden?

Vonkenvanger

  • #1
Aan ons huis is een aanbouw gezet (al jaren geleden). Boven die aanbouw komt nu een bergzolder, die ik met een luik af ga sluiten. Dit luik komt in de schuine kap van het oude huis. Ik wil het luik aan de onderkant laten scharnieren, zodat ik aan het luik meteen een (vlizo-achtig) trappetje kan bevestigen om de bergzolder op te kruipen. De toegang is namelijk halverwege het trapgat, dus ik moet een stukje (anderhalve meter ongeveer) klimmen om op die bergzolder te komen. Ik zoek een knappe manier om het luik, als het dicht zit, in gesloten positie te houden. Ik wil grendels etc aan de buitenkant vermijden omdat het luik op een nogal in het oog springende plaats zit. Ik heb zelf zitten denken aan gasveren oid, maar hoe zorg ik er dan voor dat die het luik niet omhoog trekken als het open staat?
luikjeopenluikjkedicht.jpg

Rood:Spouwmuur (oude buitenmuur)
Grijs: Kapconstructie
Zwarte lijn: Luik
Roze: Vloer bergzolder

Ik hoop dat dit schemaatje mijn verhaal een beetje verduidelijkt.
Alvast bedankt!

Martijn
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Bij een vlizo-trap zitten standaard veren die eea omhoog houden, samen met de vergrendeling. De veerspanning is afgestemd op het gewicht van luik en trap.
 

Vonkenvanger

  • #3
Ja, ik schreef ook vlizo-trap achtig :cool:. Een reguliere vlizotrap is voor een hoogteverschil van 2,5 tot 3 meter, ik hoef maar rond de anderhalve meter te overbruggen dus er komt een klein houten trappetje aan de binnenkant van het luik te zitten
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Je kunt ook de zaag in de vlizo-trap zetten.

Een luik omhoog houden kan ook met een koord, katrol en contragewicht.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou ook gewoon een vlizo trap toepassen. Je kunt ze inderdaad prima inkorten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Een vlizo is bedoeld om in een horizontale vloer te plaatsen. Hier moet hij een stuk omhoog. Dat hoeft op zich geen belemmering te zijn. Belangrijker is dat er altijd een vergrendeling moet komen. De (standaard) grendel van een vlizotrap is een vierkant gat, dat valt nauwelijk op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu