Hoe kan ik zien of een raam HR++ glas bevat?

Marcgk

  • #1
Ons huis heeft een aanbouw aan de achterkant die volgens mij in 2002 gebouwd is. Daarin zitten 3 ramen met dubbelglas, 2 tuindeuren met dubbelglas en het laatste gedeelte van het plafond/dak is ook een groot raam van dubbelglas.

Nu vraag ik me af of dit glas gewoon dubbelglas is, of HR++ (of iets er tussenin). Is er een manier om hier achter te komen? Op de aluminium strook die aan de randen tussen het glas zit staat helemaal niets (geen merk, geen produktiedatum, niets).
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Het is glas is samen gesteld uit 2 ruiten en daar tussen een alu strip.
Op deze strip, tussen de 2 ruien kun je de ruit gegevens vinden.
 

Fiesiekus

  • #3
Marcgk schreef:
Op de aluminium strook die aan de randen tussen het glas zit staat helemaal niets (geen merk, geen produktiedatum, niets).
 

Millew

  • #4
Het verschil tussen gewoon dubbel glas en HR glas kan je zien door er een brandende aansteker voor te houden. In de reflectie van de ruiten zie je dan kleurverschil tussen de gecoate ruit(en) en de niet gecoate.

Het verschil tussen HR+ en HR++ is niet te zien want bij HR+ zit er gewoon (droge) lucht tussen de ruiten en bij HR++ een edelgas met een nog lagere geleidingscoëfficiënt dan lucht.
 

Marcgk

  • #5
Bedankt voor de tip!

Ik heb het uitgeprobeerd, en jammergenoeg blijken de ruiten allemaal van normaal dubbel glas te zijn ipv HR glas. Toch raar dat ze daar toen voor gekozen hebben terwijl in 2002 HR(++) me toch al redelijk gangbaar leek.

Om te kijken of de methode goed werkt heb ik het ook nog even uitgeprobeerd bij de nieuwe ramen die afgelopen week boven zijn geplaatst en daar waren heel mooi 4 reflecties van het vlammetje te zien, waarbij de 2e reflectie iets anders van kleur was.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu