Hoe installeer je een (inbouw)stopkraan?

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #21
Nou, wij niet. :roll:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #22
Wat is het bezwaar tegen persen dan?
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #23
Drie dingen:

1. Je hebt een perstang nodig en perstangen zijn ongelooflijk duur. Als je ze maar een paar keer per jaar nodig hebt is dat zonde. Je hebt daarbij ook nog eens de duurste variant nodig met accu, want zonder elektrische pers mag je blijkbaar geen gasleiding persen. Daarbij komt nog dat zo'n tang gekalibreerd moet worden anders perst hij niet goed. Een perstang is bovendien vaak behoorlijk groot. Je kunt niet altijd overal bij.

Ik weet wel dat je ze kunt huren, maar dat brengt ook weer kosten en gedoe met zich mee, zeker als je slechts één keertje iets moet persen (door later een kleine wijziging te maken in je leidingwerk bijvoorbeeld).

2. Perssystemen zijn niet universeel. Meestal kun je alleen maar de buis van de fabrikant zelf gebruiken met de bijbehorende perskoppeling. De universele perstangen met uitwisselbaar persbeksystem verbetert deze situatie iets: indien je opeens een ander perssysteem moet toepassen doordat dat bijv. nodig is bij een oude leiding, dan kun je daarvoor een andere persbek pakken met het juiste persprofiel. Dat gaat trouwens niet op voor schuifhulssystemen en calibratie- en optrompgereedschap wat soms nodig is.

Knelkoppelingen zijn in ieder geval nog enigszins universeel. Veel merken knelkoppelingen zijn namelijk uitwisselbaar en officieel vrijgegeven voor verschillende merken MLC-buis (zoals bijv. VSH Multi Super).

3. Perskoppelingen kun je niet even losmaken en weer vastmaken. Wel handig voor een amateur die nog weleens een vergissing maakt. Veel goedkoper zijn perskoppelingen niet, dus pers je verkeerd dan kun je je koppeling weggooien, en mogelijk ook de hele buis waar deze aan vastzit.

Jan schreef:
Nou, wij niet. :roll:
Sorry Jan. Ik hoop toch dat ik als leek met mijn amateuristische kijk op dingen ook andere klussers die net zo denken een beetje verder help. Hoe dan ook, opbouwende kritiek altijd welkom ;)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #24
En hoe zit het met solderen?
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #25
Dat heeft in ieder geval niet de problemen die je bij persen hebt. Het enige is dat het wat lastiger is en meer tijd en materiaal kost (gasbrander, soldeerpasta) in vergelijking met knellen. Het grootste nadeel vind ik eigenlijk dat je geen kunststof meerlagenbuis kan gebruiken.
 

Matt77

  • #26
Persen hoeft tegenwoordig geen probleem meer te zijn. Tangen kan je op veel plaatsen huren. Ik weet dat de w****service in Deventer een tang voor de 1e halve dag gratis meegeeft. Bij andere locaties (Hengelo) is mijn ervaring dat als je het materiaal daar koopt en de tang snel weer terug weet te brengen dat ze ook best bereid zijn het huur tarief aan te passen.
Meermaals gebruik van gemaakt en als je alles goed voorbereid kan je heel veel doen.
Ook een grote Duitse bouwmarkt, die o.a. in Hengelo OV zit leent de 1e dag gratis uit. Ook met hen heb ik prima ervaringen.

Vraag het na bij een installatie bedrijf. Er is vaak genoeg te regelen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #27
Waarom is dat een nadeel?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #28
Helpmnkoelkastisstuk,

U bent er dus op uit zo goedkoop mogelijk de zaak te klaren en alleen met knelkoppelingen, dit ondanks de risico's.
Is het uit angst dat u aan dit scenario vasthoudt?

Met alle respect maar het had al lang klaar kunnen zijn, aanpakken die hap.

Btw, zo'n brandertje op die blauwe flesjes gas kosten bijna niets, zeker niet bij die actie winkel, die zijn ook nog voor meerdere doeleinden geschikt.

Potverdrie, zaterdag moet het klaar zijn. :wink:
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #29
Rola schreef:
Waarom is dat een nadeel?
Het nadeel van koper t.o.v. MLC-buis vind ik dat je het niet door onbereikbare plaatsen kunt leggen, bijvoorbeeld onder een vloer. En om alle risico's uit te sluiten wil je soms de gehele lengte zonder koppelingen maken--gesoldeerd of niet--omdat je door onbereikbare plaatsen moet in wanden of vloeren.

Jan, ongeveer zo is het wel ja. Maar ik hoef ook weer niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Echter, als je bijvoorbeeld maar twee keer hoeft te persen op een dag is het mij het gedoe en de kosten van het huren van een perstang niet waard. Als je elke keer weer een perstang moet regelen als je een klein klusje doet dan lopen de kosten de spuigaten uit lijkt mij.

Ik doe dit als klusser, en ben er eigenlijk alleen in de weekenden echt mee bezig, dus erg snel gaat het dan natuurlijk niet, zeker niet als je ook nog bij gebrek aan kennis eerst dingen moet vragen hier. Maar inderdaad, aanpakken is beter. De volgende keer gaat zeker sneller. ;-)


Tot slot, wat ga ik nu doen: wel, misschien ga ik dan toch voor solderen in de muur. Ik zou bijvoorbeeld koper kunnen leggen tot aan een punt waar een koppeling bereikbaar is om daar verder te gaan met kunststof-aluminium MLC als koper niet handig is.

Goed idee?
Potverdrie, zaterdag moet het klaar zijn.
Als u zegt zondag, dan mag u mij er aan houden. ;)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #30
:bedankt: :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu