Hoe DC meten op grote tussenafstand

Joepie de p

  • #1
Ik heb een aantal PV panelen op 1 string. De situatie is zoals in het schemaatje (de aantallen kloppen niet maar dat is niet relevant).De installatie is recentelijk aangepast (lang verhaal). De prestaties van de betreffende string zijn anders dan anders.
Het oorspronkelijke Voltage wordt soms gehaald. Maar soms niet, maar dan is de amperage weer erg hoog. De prestaties overall op die string zijn lager dan ik op grond van voorheen zou verwachten.

Nu vermoed ik dat de blauwe panelen omgekeerd aangesloten zijn. Deze zijn later op die plek ingepast. Dus min op min, en plus op plus. Ik heb een multimeter, maar hoe kan ik nu de string doormeten? De kabels zijn weggewerkt in het dak. Ik dacht dit te doen op de rood gemarkeerde punten, maar het draadje van de multimeter is natuurlijk wat kort (meter of 15...).
Hoe zouden jullie dit aanpakken.

 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Dat is onmogelijk, tenzij de stekkers eraf geknipt zijn. Plus past alleen op min en omgekeerd.

Bovendien kan het berekende voltage dan NOOIT gehaald worden.
 

Joepie de p

  • #3
De afstanden tussen de panelengroepen zijn vrij groot. Stukken kabel zijn ingepast en dezelfde kleur is daarvoor gebruikt. Het is wat lastig om op het dak de verbindingen zelf te bekijken dus daarom dacht ik aan het doormeten.

Waarom kan de spanning dan niet worden gehaald. Onder invloed van het licht ontstaat er toch een potentiaal verschil per paneel. Een weerstand door verkeerde aansluiting kan ik mij voorstellen, maar dat een paneel niets doet, dat eigenlijk niet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Als elk paneel 10v doet en je hebt er 6 dan is je spanning 60v voor de string.(10+10+10+10+10+10)
Zet je er een paneel verkeerd om tussen dan krijg je maximaal 50v(10+10+10-10+10+10) een paneel zal dan een spanning opwekken tegengesteld aan de andere panelen.


Als je gaat meten aan panelen houd dan goed in de gaten dat je met erg hoge spanningen werkt en dat je meter de onbelaste spanning ook moet kunnen verwerken.

Panelen nooit loshalen als ze in bedrijf zijn, er kunnen behoorlijke vlambogen ontstaan die je stekkers beschadigen.

verschillende merken en types panelen nooit mengen, dat geeft ook dit soort problemen.

De verhouding tussen spanning en stroom is een redelijk vast gegeven dus bij hoge stroom een lage spanning klopt, geen stroom hoge spanning ook.(P=UxI)
Jouw inverter probeert de spanning constant te houden op zijn ideale werkpunt en neemt daarbij meer of minder stroom af om de spanning constant te houden.
 

Joepie de p

  • #5
Dank.
De maximale werkspanning is ergens onder in de 400V, en is vergelijkbaar met die van de andere string (zelfde aantal en allemaal dezelfde soort panelen). Dus dan zal verkeerd om niet aan de orde zijn.

Het gedrag van de tweede string is alleen heel anders en de prestaties zijn minder. Ik heb op een ander forum al deze vraag gesteld en daar wijst men op schaduw maar dat is het niet.

Hieronder een grafiekje van het gelijkstroomdeel. V op linkeras en A rechts. De gesloten lijn is van de betreffende string. Zie hoe springerig deze is, voornamelijk in de ochtend (rode vak). De terugval helemaal rechts is een nawee want dan is het al vrij donker. De opbrengst op dat moment minimaal.

Wellicht zit de oplossing in technische hoek:
- tracker defect? (ik ga stringen op converter bij wijze van proef omdraaien)
- minnen op de converter omgedraaid, dus + van string 1 op - man string 2, en vice versa? (of werkt de installatie dan niet?).
- slecht contact op een stekker?
- defect paneel?


Als ik P uitreken voor beide stringen, dan ziet de grafiek er als volgt uit:

 

Joepie de p

  • #6
Aanvulling:
De minnen op de converter kunnen worden verwisseld.
Ik neem aan dat ik met de multimeter kan uitzoeken op welke stekkers een spanning zit.

Misschien nog een andere gedachte: stel dat de panelen onderling goed zijn aangesloten, maar verkeerd om op de converter. Hoe zou ik dit kunnen meten? ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Als je de spanning meet en je meet negatief dan is de rode meetaansluiting -.

ik denk dat je converter stuk is.
 

Joepie de p

  • #8
Beide stringen doorgemeten.

Als ik de zwarte stekker van de multimeter stop in de stekker die aangesloten is op de - aanduiding op de converter, en de rode op de stekker die aangesloten wordt op de + aanduiding, dan heb ik op beide stringen 470 V (positief).

Kan het zijn dat een slecht contact bij hogere amperage tot grotere weerstand leidt en dat dit de tracker laat pendelen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Nee, een slecht contact geeft bij een hogere stroom een groter spanningsverlies.

Mocht er een slecht contact zijn dan gaat dat naar mijn gevoel niet lang duren die overgang brand er dan wel uit.


waarom is de ene string maar 250v max en loopt de 2e string op 400v?


zijn beide strengen op dezelfde inverter aangesloten?
Is de orientatie gelijk?

er klopt iets niet.
de ene streng doet 4A en tussen 350 en 450v de tweede doet 150-200v en 2A maar de opbrengst is gelijk, dat klopt nooit.
 

Joepie de p

  • #10
De grafiek is misschien niet helemaal duidelijk. Ik heb ter onderscheid de ene string gestippeld weergegeven, en de andere string met doorgetrokken lijnen.

De bovenste twee lijnen horen bij V, de onderste twee bij A.

Overigens, inzichten van vanmiddag, het kan zijn dat de strings op de converter omgewisseld zijn geworden bij een vervanging van de converter. Dat ik dus me richt op de verkeerde string.

In de andere moesten een paar panelen 5 graden worden verlaagd. Ik denk nu steeds sterker dat de tracker pendelt door dit verschil. Ik ga dit een tijdje volgen. Ik kan de drie betreffende panelen er tijdelijk tussen uit halen om te kijken of de tracker rustiger wordt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Liggen panelen in dezelfde string op verschillende hellingshoeken? Dat geeft gegarandeerd ellende, zeker met de lage zon in deze maanden.
 

Joepie de p

  • #12
Ja, in 1 string zijn 3 van de 11 panelen van 20 naar 15 graden gegaan (lang verhaal). Ik had niet gedacht dat dit tot dit soort hinder kon leiden. Ik ga nu uitzoeken of het die string is, door alle aanpassingen en probeersels wil ik eerst zeker stellen of het die string betreft (ik dacht vooralsnog de andere).

Er zijn tegenwoordig optimizers in de markt. Die kan ik misschien in dit geval toepassen. Eerst maar even goed uitzoeken voordat het weer geld kost.
 

Moer65

  • #13
Ik heb geen PV installatie en heb weinig verstand van die dingen, maar ik wil een ervaring delen die ik van nabij heb meegemaakt met een 25kWp installatie op 1 converter. Daar was ook steeds een probleem met 1 string die volkomen willekeurig geen vermogen opleverde. Er zijn tig experts bij geweest, zowel van de fabrikant alsook externe firma’s en er is gemeten tot men een ons woog. De converter was het probleem kwam er telkens uit. Die is dus twee keer vervangen, zonder resultaat.

De installatie is om andere redenen omgebouwd van één grote naar 20 kleine installaties. Toen kwam de aap uit mouw en bleken er in de oorspronkelijke string die steeds problemen gaf een aantal connectoren niet in orde. Die waren gecorrodeerd. Waarschijnlijk niet op de juiste manier geïnstalleerd, kabelinvoer niet goed aangedraaid of kabeldiameter te klein voor deze connector.

Ik denk dat je voordat je iets gaat uitwisselen er zeker van moet zijn dat dit soort eenvoudige zaken optimaal in orde zijn. Ik zou alle connectoren stuk voor stuk inspecteren.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #14
Ik had niet gedacht dat dit tot dit soort hinder kon leiden.
Reken maar, zeker met de lage hoeken die je noemt (15 en 20 graden) icm de laagstaande zon van nu, dan liggen de panelen van 15 graden feitelijk in de schaduw. De tracker kan dan het MPP niet goed bepalen en gaat springen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Dat verklaart ook de rare spanningssprong rond 11.00, kijk ik echter naar de gemiddelde opbrengst per streng dan zit daar niet veel verschil tussen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #16
Dat klopt wel, want ook de panelen op 20 graden werken natuurlijk maar minimaal deze maanden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
@Hessie mee eens.

Ik bedoel eigenlijk, wat is het probleem, het springerige gedrag van de grafiek of de totale opbrengst per streng?

Kwa opbrengst is er te weinig verschil om je druk over te maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu