Hoe Trafo doormeten met multimeter?

KeesCou

 • #1
Hallo,

Hoe kan ik een trafo met mijn multimeter doormeten? Zie bijgaande foto.

16647850630449116597953825690180.jpg
 

BrwSander

 • #2
Ligt eraan wat je wil meten.. Maar als je wil controleren of er wel 12V uitkomt dan sluit je de 230V aan op de bovenste 2 klemmen, zet je je multimeter op 20V en duw je de rode en zwarte pin in de onderste 2 klemmen.

Ik zou wel het deksel erop houden om te zorgen dat je geen delen aanraakt die je niet aan wil raken. Door de halve foto van je multimeter weet ik niet in welke stand die precies moet staan..
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #3
En dan nog is het maar de vraag of het werkt want vele geschakelde voedingen geven pas spanning als er ook daadwerkelijk een belasting op aangesloten is.
Een hoog ohmige multimeter wordt niet gezien als een belasting.
Ander punt is dat als hij wel spanning afgeeft dit ook dan nog steeds niets zegt want een hoog ohmige multimeter is geen belasting en dan kan het lijken dat alles prima werkt maar zodra je wel een belasting aansluit dat hij er meteen mee stopt.
Dus wil je hem testen dan alles gewoon aansluiten en dan pas gaan meten.
Komt er geen spanning (multimeter wel op wisselspanning zetten) dan heb je meteen een goede reden om afscheid te gaan nemen van je energieverslindende halogeenverlichting en over te stappen op LED verlichting.
 

KeesCou

 • #4
Ik wil meten of er nog leven in de trafo zit. Er waren 3 halogeen spotjes van elk 20w op aangesloten in de wc.
Opeens viel de verlichting uit, geen kortsluiting.
Wat ik al gecheckt heb:
- de lichtschakelaar, doet het als ik rechtstreeks lamp van 220 op aansluit.
- de lampjes, met multimeter de voetjes doorgemeten, geeft signaal als ik de rode en zwarte pen op beide pennetjes plaats. Dus lampjes ok?!

Ik wil eigenlijk offline de trafo doormeten, maar blijkbaar kan dat helaas niet.

Energieverslindend ja, maar in de wc valt het wel mee omdat ze niet continu branden. Is het mogelijk om enkel de halogeenlampjes te vervangen door ledlampjes in de huidige setting? Uiteraard bij een werkende trafo?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #5
trafo offline doormeten kan wel maar dan moet je precies weten welke waardes je waar moet meten en die gegevens zijn er meestal niet.
En ja je kunt de lampjes meestal probleemloos vervangen door een LED uitvoering maar dan wel met een trafo die ook geschikt is voor LED.
Wel even op de kleur licht letten en lampjes nemen van 1,5W oid. omdat je anders een zonnebril nodig hebt op het toilet door het vele licht.

Vaak is het handiger/goedkoper om gewoon een complete set te kopen en dan de oude bekabeling opnieuw te gebruiken (als de stekkertjes tenminste passen)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #6
Er zijn ook led spotjes die je meteen op 220 volt kunt aansluiten.
 

KeesCou

 • #7
De bekabeling die er nu ligt is doorgelust. Kan ik die xonder tussenkomst van een trafo aansluiten op 220 en dan in de bestaande fitting ledlampen plaatsen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #8
Nee
 

KeesCou

 • #9
Ok, duidelijk. Ik heb een nieuwe trafo besteld. Zodra hij binnen en geinstalleerd is laat ik weten of dit idd het euvel is/was.
 

PimKlus

 • #10
Op een trafo van 60Watt ook het maximale vermogen aansluiten (60Watt) zal de levensduur van de trafo aanzienlijk verkorten.
Dus wil je 60Watt aan lampen aansluiten moet de trafo zeker 20 - 30% meer vermogen kunnen (minimaal 72 - 78Watt).
 

KeesCou

 • #11
Zojuist de nieuwe trafo (max 70w) aangesloten en alles werkt weer.

Misschien beter de 20w lampjes vervangen door 10w lampjes om de levensduur te verlengen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu