2 PV installaties bemeten met 1 KWh meter

Hans6910

  • #1
Ik zit met een issue waar ik geen antwoord op kan vinden.
Mijn woning is voorzien van een 1-fase 40 amp aansluiting.

In mijn Hager verdeelkast is nog maar weinig ruimte en in verband met nieuwe verbruikers hang ik er een nieuwe naast. Die ga ik via verdeelklemmen in de hoofdverdeler voorzien van aanvoer.

Ik bezit een 16-paneels PV installatie die bemeten wordt door een Inepro 1-fase KWh meter.

In de komende maand wil ik graag een 2e PV installatie met eigen omvormer installeren. Dat is niet moeilijk, als ik maar onder de 5,5kwh terugleveren blijf (Nen 1010 1-fase maximum) heb ik begrepen).

De twee omvormers komen beide op een eigen aardlekautomaat.
Maar nu mijn vraag waar ik geen antwoord op kan vinden.

Ik wil de productie van beide PV installaties meten met 1 kwhmeter. Zodat ik maar een pulsemeting binnen krijg op mijn slimme thermostaat van het totaal. Aanvoer dus van 2 aardlekautomaten.

Kan dat?

Kun je in de aanvoer van de KWh meter gewoon 2 draden aansluiten? Als het vermogen voldoende is (bv. Max 45A)?

Of is een alternatief dat ik een 3-fase KWh meter ‘misbruik’ de L1 en L2 aansluit vanuit de 2 aardlekautomaten en de uitgaande kant naar het net de L1 en L2 gewoon weer samenbreng naar 1-fase? De L3 blijft dan ongebruikt.

Of zijn er andere mogelijkheden, die ik over het hoofd zie.

Natuurlijk kan ik de productie op de portalen (internet) van de omvormers zien en het totaal zal ongetwijfeld in mijn slimme meter gevolgd worden. Maar ik zou ook gewoon op mijn pulsemeter een enkelvoudig signaal ontvangen.

Wie heeft ideeen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je kan gewoon zoveel energiebronnen bemeten als jij wilt, mits natuurlijk dat ding de maximale stroom aaankan.

2 draden onder 1 klem kan met een aderhuks voor 2 draden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Je kunt prima 2 groepen meten met één kWh meter, zolang deze inderdaad geschikt is voor de hoogst mogelijke stroom. Maar deze meter moet je dan wel vóór de aardlekautomaten aansluiten (dus tussen de hoofdschakelaar en de aardlekautomaten). Na de automaat mag je 2 groepen nooit meer bij elkaar brengen.

Ik zou er trouwens voor kiezen om ze toch apart te meten. Ik weet niet wat je precies doet met hetgeen wat je meet, maar grafiekjes van de opbrengst zijn natuurlijk een ideaal hulpmiddel om te kijken of het systeem presteert zoals verwacht, of de omvormer niet onverwacht aftopt, of de omvormer niet onverhoopt uitschakelt bijvoorbeeld door een te hoge netspanning... Door alles op een hoop te gooien maak je het signaleren van problemen wel moeilijker. ;)
 

Hans6910

  • #4
Dank je XanderH. Als je de KWh meter voor de automaten inzet kan ik toch de 2 omvormers daarna niet meer uit elkaar brengen om op 2 aparte alamat te beveiligen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Juist wel toch? Misschien hebben we een andere definitie van "voor"? Het wordt er met teruglevering en een omgekeerde stroomrichting ook niet duidelijker op wat "voor" en "na" is ;) of wat jij bedoelt met:
"Aanvoer dus van 2 aardlekautomaten"

Daarom verduidelijkte ik mijn post ook al met: de meter moet tussen de hoofdschakelaar en de aardlekautomaten. (Dus niet tussen beide aardlekautomaten en beide omvormers, dat mag en werkt niet!)
 

Hans6910

  • #6
Dan bedoelen we gelukkig hetzelfde! Voor en na... ik snap dat dat in dit geval wat verwarring kan opleveren... ik voeg straks nog wel even een tekening bij
 

Hans6910

  • #7


Kijk even mee... nu is het nog wat vol, straks met de 2e hager kast wordt het overzichtelijker.

AC vanaf omvormer komt met fase op kWh meter (onderin links). Nul komt binnen op alamat en deze Nuldraad wordt direct doorgelust naar de onderzijde van de kWh meter.
Fasedraard wordt vanuit kWh meter ook naar alamat terug geleid.

Alamat gaat naar laadpaal alamat en laadpaal zit direct op verdelerklem onderin de kast.
Ik kan dan toch geen 2 fasedraden invoeren op de kWh meter (direct vanaf 2 verschillende omvormers) en de nuldraden op 2 alamats zetten en vervolgens vanaf de kWh meter 2 nuldraden naar die 2 alarmsysteem zetten en dan naar het 1-fase net?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Nee inderdaad, dat kan niet. Daarom heb ik je nu al 2x verteld dat die meter aan de andere kant van de aardlekautomaat(en) moet! ;)

Een hoofdschakelaar heb je nog niet maar ik neem aan dat je die meteen inbouwt als je de kast uitbreidt.
 

Hans6910

  • #9
Ja! 😀 Nu begrijpen we elkaar! Verwarring over voor en na... maar een plaatje maakt veel duidelijk. Hoofdschakelaar van 40A komt er in inderdaad, al is de fase aansluiting ook met een 40A automaat afgezekerd. Dus officieel hoeft het niet (als je maar in een handeling stroomloos kunt maken toch).

Dank dat je even meekeek XanderH 👍🏻.


Er is geen enkele noodzaak een quote te plaatsen van tekst die er net boven staat, mod.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu