Het drama dat stucpasta heet

RAH

 • #1
Op basis van de vele goede beoordelingen op internet, heb ik 5 kg kant-en-klare stucpasta van een bekend merk gekocht. Ik heb een wandje van 1 x 2,5 meter (b x h) met spuitwerk dat ik glad wil maken om daarna af te werken met latex.
Ik weet niet wat ik verkeerd doe, maar ik vind het resultaat onvoldoende. Van een afstandje lijkt het wel wat, maar als je met een werklamp dichterbij kijkt zit de wand vol rillen en gaten. Schuren gaat dat volgens mij niet oplossen.
Inmiddels ben ik bezig met mijn 2e emmer stucpasta en zit er een 2e laag op. Het resultaat is iets beter, maar blij kan ik er niet van worden..
Ik heb geprobeerd de stucpasta glad te strijken met een groot (15 cm) plamuurmes, met een schuurspons en met een voegrubber, al dan niet van te voren met een plantenspuit nat gemaakt. Maar wat ik ook doe, overal trek ik gaten in de pasta, die ik dan weer één voor één met een plamuurmes moet dichtsmeren.
De eerste 2 foto's zijn van de eerste laag, de laatste 3 foto's van de 2e laag.
Wat doe ik verkeerd? Of ben ik gewoon te kritisch?

20230701_123144.jpg 20230701_123158.jpg 20230701_184516.jpg 20230701_184530.jpg 20230701_195405.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
15cm is voor een plamuurmes best groot, maar hiervoor heb je een spackmes nodig, die beginnen bij 30 cm jij hebt nog iets groter nodig hiervoor.
Heb je video's bekijken? Genoeg te vinden op o.a. youtube en waarschijnlijk ook een instructievideo van jouw merk.

Nu eerst kijken of er geen uitstekende delen zijn, die wegschuren en dan nog een laagje.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #3
ik heb 25 jaar geleden 1 emmer van dat spul open gemaakt en geprobeerd.
daarna gauw weer naar de winkel gereden om de rest terug te brengen en gewoon roodband te halen dat is veel makkelijker te verwerken en nog een stuk goedkoper ook
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #4
Ik begin er al helemaal niet meer aan, door is een van de weinige dingen die ik laat doen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Hier in huis prima mee gewerkt. Maar niet in dikke lagen, echt als dunpleister om de muren schilderklaar te krijgen. En in 25 jaar zal het product ook wel verbeterd zijn...
 

Infine

 • #6
Heb je het spul bij een degelijke bouwmaterialenhandel gekocht? m.a.w als het te lang heeft gestaan is het moeilijker te verwerken doordat er een hoop vocht is uitgetreden. Water toevoegen helpt indien dat het probleem is. Verder eerst gaatjes van je spuitwerk vullen en daarna nog een afwerklaag.

Laag opzetten met een spackmes, daarna direct gladstrijken (afhalen) zodat er een dun laagje overblijft en verder naar de volgende baan. Nadien schuren met gaas.
Succes
 

RAH

 • #7
@Jackd
Ik heb de pasta stukje vor stukje royaal opgezet met een kleiner (8 cm) plamuurmes en pas daarna vlak gestreken. Met een vlakspaan opzetten lukte het mij ook niet echt, ik kreeg de pasta niet goed verdeeld.
Een spackmes voor glad maken heb ik nog niet geprobeerd, maar ik verwacht geen wonderen.

Natuurlijk heb ik de Johnny & Anita video van het bekende merk op YouTube gezien. 1x opzetten met een vlakspaan, beetje schuren, texen en klaar. Maar volgens mij was de wand op de video al glad.

Ik ga zeker nog een 3e laagje proberen, want ik heb toch nog een halve emmer van dat spul. En daarna misschien maar de gaten stuk voor stuk plamuren of zoiets.
 

RAH

 • #8
@Boertje125
Je moet me toch eens het adres geven van die winkel waar ze geopende en gebruikte stucpasta terugnemen. Ik krijg dat hier niet voor elkaar.
 

RAH

 • #9
@Ronny
Eigenlijk helemaal mee eens, maar ik kreeg de indruk dat dit eenvoudig zou zijn. Het plafond van mijn badkamer heb ik door een professionele stukadoor laten doen, superstrak en 2 maanden later zit er geen scheurtje in.
 

RAH

 • #10
@Walker
Ik had het ook graag zo dun mogelijk opgebracht. Maar spuitwerk heeft nu eenmaal een bepaalde hoogte en is niet zo gemakkelijk af te schuren of los te steken.
 

RAH

 • #11
@Infine
Ik weet niet precies wat je onder degelijk verstaat, maar ik had niet de indruk dat de pasta was uitgedroogd. De potten zijn natuurlijk ook afgesloten, dus het vocht kan nergens naar toe.

Ik ga inderdaad nog een 3e laag opzetten, misschien dat het resultaat dan verbetert.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #12
"de Johnny & Anita video"
Is er ook een normale video? Ik krijg het gevoel dat je een bouwmarkt variant hebt gekocht en niet de professionele die ook in bouwmarkten verkocht wordt.
Op video's door derden, dus niet de reclame video's krijg je soms een beter beeld hoe het hoort te gaan.

ps. er staat een (productie) datum op de emmer. Een paar maanden oud is prima, maar een half jaar eigenlijk al teveel.
 

RAH

 • #13
@Jackd
Ik bedoel deze video:
Natuurlijk is het promotie, maar er is wel de naam van een groot bedrijf aan verbonden. Dus totale onzin kunnen ze ook weer niet laten zien.

Ik heb exact dezelfde stucpasta van hetzelfde merk. Zij komen uit met 5kg voor een hele wand die ik op zeker 7,5 m2 schat, ik heb 2 emmers nodig voor 2,5 m2 en dan is het nog niet strak. Daar word ik wat cynisch van, vandaar Johnny & Anita.

Houdbaarheidsdatum zie ik niet op de potten staan, productiedatum wel. De pot die nu leeg is heeft als productiedatum 1-mei-2023, de pot die ik heb bijgekocht en nog half-vol is 1-januari-2023.
Om eerlijk te zijn, viel het me wel op dat het doorroeren van de 2e pot veel zwaarder ging, maar in de verwerking heb ik weinig verschil gemerkt.
Als de houdbaarheid het probleem was geweest, had ik met de 2e laag meer problemen moeten hebben, want toen pas ben ik begonnen met de 2e pot.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #14
ik had meerdere emmers niet van het zelfde merk overigens
de aangebroken emmer heb ik uiteraard niet teruggebracht
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #15
Ik zou gewoon een 2e laag aanbrengen. Je ondergrond is waarschijnlijk het probleem. En gebruik een spacmes, dat werkt echt veel handiger.
 

RAH

 • #16
@update
Ik heb inmiddels een 3e laag aangebracht en het begint er een klein beetje op te lijken. Zie bijgaande foto's.
Er zijn nog wat oneffenheden maar die gaan waarschijnlijk wel weg bij het schuren. Ik heb nog een restje stucpasta over en daarmee smeer ik dan de laatste kuiltjes af. Daarna dus schuren en texen.

Een spackmes (40 cm) heb ik ook gekocht. Voorafgaand de muur ingespoten met een plantenspuit. Om eerlijk te zijn merk ik niet heel veel verschil tussen afreien met groot plamuurmes, voegrubber, schuurspons of dan nu een spackmes. In alle gevallen trek ik gaten in de stuc, ik denk omdat de stuc sterker aan elkaar kleeft dan aan de ondergrond.

Ik laat het eindresultaat nog zien.

20230706_145005.jpg 20230706_145124.jpg
 

RAH

 • #17
Ter info: schuurspons, voegrubber, spackmes

20230701_123457.jpg 20230701_123533.jpg 20230705_122301.jpg
 

Mitchelt

 • #18
Eigenlijk had je na elke laag even moeten schuren, het liefste machinaal. Zo haal je de ribbels en hoge stukjes spuitwerk eruit. Op deze manier blijf je glad trekken over ribbels wat ook weer voor nieuwe ribbels zorgt. Schuren doet echt wonderen met in dit soort situaties met stucpasta.
Ook moet je niet sponzen met dit spul, daar is de laag te dun voor.
 

Robert0v

 • #19
Ik heb m'n hele zolder gestuct met pasta. Spiegelglad en ben zeer tevreden. Pasta beetje aanleggen met water en goed doorroeren met mixer. Daarna opzetten met spaan en uitsmeren met breed spackmes. Vooral niet te lang op zelfde plek door blijven gaan. Eventuele banen schuur je nadien makkelijk weg.
 

RAH

 • #20
@Robert0v: Ik zou wel eens een foto met strijklicht van een werklamp willen zien. Meningen over wat spiegelglad is kunnen behoorlijk verschillen. Of je bent natuurlijk een betere klusser, dan zou ook heel goed kunnen zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu