Het drama dat stucpasta heet

Fmrama

  • #21
Ik heb een aantal jaren geleden zo’n emmertje als hierboven vermeld gebruikt om een stukje muur wat gladder te maken, om vervolgens te gaan behangen. Na een aantal dagen begonnen met behangen. De behanglijm loste de stuc op. Een witte plakzooi. Nooit meer!
De rest van de muren gedaan met wandglad van …ala..En dat ging prima met een strak en glad resultaat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #22
Ik heb hier in huis 3 verdiepingen ermee gedaan. Emmers van 10 kg en vervolgens de muren in de latex gezet...
 

Nth

  • #23
ik heb juist hele goede ervaring met pasta potten. Ik gebruikte alleen maar een verfroller op stok om de pasta op de muur te verdelen en een breed spackmes van 60cm.

Je hoeft helemaal niet met een spons werken, dat doe je bij poeder stuc wel.
Gewoon je spackmes schuin houden, heel licht aandrukken en glijden maar. J emoet er wel een vaste hand voor hebben.
Daarna kan je met een muurschuurmachine echt heel glad krijgen, eerst p80 dan p150 of hoger.

Wat betreft strijklicht... als je geen vakman bent in het stucen, is het zeer moeilijk het helemaal kaarsrecht te krijgen. Een stucadoor mag zelfs 4mm per 2meter afwijking hebben. Dus als het echt super resultaat wilt dan zal je iemand moeten inhuren.

hier een foto van het resultaat van mijn project met stucpasta.

IMG_1520.jpeg
 

RAH

  • #24
Een laatste update: 4e laag aangebracht, de stucpasta wat aangelengd met water. Een dag later 30 minuten geschuurd met machine en schuurpapier 240. Dat haalt uitstekende delen weg, maar doet natuurlijk weinig aan de kuiltjes. Het schuren geeft een grote stofbende, ook met afzuiging.
Volgens internet moet het "snel en makkelijk" gaan, maar ik ben zeker 20 uur bezig geweest en het eindresultaat is beroerd. Er zijn veel mensen die het allemaal geweldig spul vinden, maar niemand zet foto's met strijklicht online. Zie bijgaand mijn foto's met strijklicht van een zaklantaarn. Ik zou dat van een stukadoor niet accepteren.
Aan materiaal heb ik zo'n 50 euro uitgegeven. Ik denk dat een professionele stukadoor me hiervoor 100 euro zou vragen (als hij al bij me aan het werk was) en dan zou het strak zijn zonder dat er ook nog eens geschuurd hoeft te worden.
Ik zou verder niet weten wat ik anders had moeten doen. Projekt mislukt.

20230710_033011.jpg 20230710_033034.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #25
Je bent er bijna.
Grof schuurwerk beter met korrel 80 of 120, in dit geval werk schuurgaas beter.
 

RAH

  • #26
@Jackd: Dank voor de bemoedigende woorden, maar meen je dat "bijna" ? Ik heb daar een ander gevoel over, maar misschien zie ik dat verkeerd.
Met schuren 80 of 120 gaat er volgens mij weer een hele laag vanaf. De kamer is gewoon in gebruik, dus ik heb net de kamer schoongemaakt, het stof lag overal.
Kan ik dan niet beter een 5e laag opbrengen voor de oneffenheden?
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #27
Er zit genoeg op om een laagje eraf te kunnen halen.
Met schuren haal je bulten weg, zodat er alleen deuken en kuilen over blijven.
Als je nu geen bulten of uitsteksels meer hebt, dan heeft schuren inderdaad weinig zin. (op een foto is dat lastig te zien)
 

Nth

  • #28
Ik denk dat stucen gewoon niet jouw ding is.

Het probleem bij jouw project begint al bij het afstrijken.
Zorg dat de stuc al zo glad mogelijk is voordat het droog is.
Gebruik je wel een spackmes? van 60cm? en heeft het spackmes afgeronde hoekjes, die een beetje omhoog staan?
mix je de potten wel voordat je ze gebruikt?

werk in banen.
eerst doe je de onderkant, ongeveer de eerste meter vanaf de vloer omhoog, in een beweging glad. Daarna vanaf het plafond naar beneden strijken in één beweging tot ongeveer 10cm van de vloer (omdat je spackmes dan niet meer verder kan). Bij het maken van banen ga je met de breedte van het spackmes ongeveer 30% over de al glad gestreken baan. Zet met je vingers een heel klein beetje meer druk op de kant dat nog glad moet zodat je niet te hard drukt in het al gestreken deel.
 

PimKlus

  • #29
Pas nog 3 emmers gebruikt op zolder, echt geweldig spul tegenwoordig maar alleen gebruiken voor dunne lagen 1 a 2mm. 3 mm staat op de verpakking maar is al veel. Opbrengen met spaan en gelijk vlak maken met spakmes. Snel werken en niet te perfect ineens. Zorg dat je gereedschap goed schoon blijft zodat er geen half opgedroogde stukjes op zitte. Kleine oneffenheden vlak schuren met 400 (schuurmachine). Je krijgt dan echt spiegelglad resultaat.

zou nu ff grof schuren en nogmaals proberen.

Bij grotere diktes in laagjes werken of MP75 of iets dergelijks halen.
 
Laatst bewerkt:

MvanV

  • #30
Zulke putjes kan je toch gewoon nadien navullen? Kijk ook even waar je fijn mee werkt. Brede spanen of smalle vulspanen of hele rijlatten. En zorg dat dat materiaal schoon blijft. Halverwege hard geworden materiaal zorgt er voor dat je niet vlak meer trekt.
En anders een vakman t laten doen, het is niet zomaar een beroep. Kosten stuccen valt vaak relatief mee
 

Ijssel87

  • #31
Een stukadoor komt niet voor 100 euro tenzij het aan het eind van de werkdag op de route naar huis is en die tijd over heeft.
 

RAH

  • #32
Het zou kunnen dat het toch iets te maken heeft met het originele spuitwerk. Dat heb ik niet van te voren afgeschuurd, want dat doe je niet zo maar even. Zie foto's

Bij het afwerken ga je natuurlijk altijd over de meest uitstekende delen heen, in de kuiltjes kom je niet. En misschien drogen die ook nog wat in.

Ik zou de stucpasta er bij een andere muur en dikker op kunnen smeren, nu heb ik 4 dunne lagen aangebracht en dat is blijkbaar niet voldoende.

Maar ik heb nu 2 potten van 5-liter gebruikt voor 2,5 m2 muur, ik vind het zo wel even genoeg. Ik vraag wel een keertje aan de stukadoor als hij weer bij me aan het werk is.

20230720_123435.jpg 20230720_123440.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu