Hard borrelende radiator en stoombootgeluid ketel

Suzannaa

  • #1
Beste klussers,

Twee jaar geleden is bij ons een nieuwe cv ketel geplaatst van Nefit. Alle leidingen zijn flexibele leidingen, ook nieuw. Ons huis staat scheef (oude dijkwoning), maar de nieuwe radiatoren zijn waterpas geplaatst door de loodgieter. Alle radiatoren zijn hetzelfde, zelfde merk en type, alleen de breedtes verschillen. Er zijn alleen op de 1e verdieping radiatoren (drie), de ketel is beneden, waar de vloerverwarming ook op is aangesloten.

De vraag gaat over de radiator bij onze peuter op de kamer, die hangt op het hoogste punt in huis (vanwege de scheefheid, maar dat scheelt maar een paar cm met de hoogte van de andere radiatoren).

Dat ding maakt met grote regelmaat een enorme takkeherrie van borrelend water dat met grote vaart van bovenin de radiator naar beneden in de radiator stroomt ofzo. Onze peuter is niet anders gewend dat het ding zo'n herrie maakt, en wordt er gelukkig niet zo van wakker. Maar ik wil er toch wel erg graag vanaf. Hij wordt wel gewoon helemaal goed warm. En we hebben al ontelbare keren ontlucht bij die radiator. Soms komt er veel lucht uit, soms weinig. Maar het maakt nul verschil. Soms ook de andere radiatoren erbij ontlucht, maar dat maakte niet uit.
Door de jaren heen is de duur van die takkeherrie ook steeds langer geworden.
Bijvullen hebben we nooit hoeven doen.

Wat kunnen we nog doen?
Ik las net iets over een automatische ontluchter. Zou dat helpen?
Alleen zit de draaiknop bovenaan de radiator en zit de andere kant te dicht tegen een muur, die haaks op de verwarming staat, waardoor je die ingang niet kan gebruiken. Dus zou de ontluchter onderaan die radiator moeten?

Overigens met de andere twee radiatoren geen problemen, die hoor je nooit. Staan wel aan en worden warm.


Dan heb ik nog een probleem, waarvan ik me afvraag of dat normaal is. Onze ketel maakt met grote regelmaat een soort stoomboot geluid. Ik hoor het geluid zelfs als ik over de dijk wandel. Eerst dacht ik nog van, misschien staat de wind er op ofzo, richting die pijp die van de ketel het huis uit komt, want zo klinkt het ook een beetje, maar dat lijkt me niet waarschijnlijk. Het voelt eerder ergens binnen bij de ketel. Iemand een idee wat het is en wat je ermee moet?


Alvast bedankt!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Om te beginnen bijvullen en ontluchten.
 

Marcn88

  • #3
Voor t stoomboot geluid ketel laten afstellen op gas lucht verhouding vwb het borrelende geluid, plaats op de aanvoer leiding liefst hoger dan de radiator een auto ontluchter eventueel op de radiator kan ook maar dit staat niet zo netjes (is mijn mening)
 

Suzannaa

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties!

Het stoomboot geluid ga ik dan nogmaals voorleggen aan de loodgieter. Eerder zei hij eens dat het misschien kon komen, omdat de ketel meer capaciteit gebruikte dan nodig had, omdat toen de radiatoren nog niet waren aangesloten, alleen de vloerverwarming.

Dan over de automatische ontluchter. Bij onze radiatoren, komt de aanvoer en afvoer onder de radiator vandaan. Dus in het midden, onder de radiator, steken twee even korte stukjes leidingen omhoog, de radiator in. Veel ruimte is er niet om iets te bevestigen. Misschien zo'n 13 cm. Wat raad je in dit geval aan?

We zullen nog een bijvullen en dan ontluchten. Maar bijvullen moest tot 2.0 toch? Daar stond de meter wel steeds op. Kan me ook vergissen, is alweer een tijd geleden dat we hebben bij gevuld. We ontluchten voornamelijk de hele tijd.
 

Ceeshobby

  • #5
Als je alleen maar ontlucht zal er ook water bij moeten.
Op welke druk meter kijk je, deze kunnen ook kapot gaan of blijven hangen.
 

Suzannaa

  • #6
Daar heb je een punt. Denk dat er dan inderdaad water bij zal moeten. Gaan we snel proberen!

We kijken op het digitale scherm van de Nefit ketel, dat waren de instructies van de loodgieter.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Bij onze radiatoren, komt de aanvoer en afvoer onder de radiator vandaan. Dus in het midden, onder de radiator, steken twee even korte stukjes leidingen omhoog, de radiator in.
Ontluchten altijd op het hoogste punt(en) en niet onderaan een radiator.
 

Suzannaa

  • #8
Oh excuus, ik heb het net even nagevraagd. Mijn partner ontlucht de radiator altijd, maar dat doet hij inderdaad gewoon bovenin. Dus bij het hoogste punt. We gaan van 't weekend er even voor zitten om het met water bij te vullen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu