Hangtoilet plaatsen met niet verplaatsbare afvoer

Leonardus66

  • #1
In mijn garage verbouw ik een gedeelte voor een kleine badkamer met een wastafel en toilet. De beschikbare diepte van deur tot achterwand is 120 cm. Het plan is om recht achter de deur een hangtoilet te plaatsen. Dit toilet moet aan de voorzijde voldoende ruimte overlaten om de badkamer in te lopen. De afvoer (110 mm) is reeds in het beton gegoten maar is door bouwwijzigingen helaas op 15 cm (hartafstand tot muur) van de muur geplaatst ipv tegen de muur. Op de betonvloer komt nog een cementdekvloer met een dikte van 9 cm. Om de toilet niet teveel naar voren te laten komen is het plan om een compactmodel installatie te plaatsen zodat het muurtje niet dieper wordt dan ca 10 cm.Met een korte pot van 48 cm kom ik totaal op 58 cm en is er voor de pot nog 62 cm over als doorgang en om te kunnen zitten. Lijkt mij voldoende.
Het plan is nu om door twee 45 graden bochten de rioolaansluiting naar de muur te brengen boven op de bestaande betonvloer) maar daardoor loopt de afvoer schuin omhoog en ook de schuinte van de buis komt dan boven de toekomstige tegelvloer uit. Wellicht niet mooi maar dat kan ik met tegels wel afwerken.
Liever had ik de aanwezige riool verder in het beton laten zakken zodat ik de 45 graden bocht lager kan plaatsen dan de huidige hoogte van de betonvloer maar dat is door een amateur als ik niet te doen. Keihard en bij een kwetsbare buis kan die breken en dan ben ik verder van huis.
Mijn vraag is of ik met de gekozen oplossing nu niet in de problemen ga komen met de aansluiting aan de compactset of met de onderzijde van de closetpot. Ik verwacht een toekomstige hoogte van de closetpot van ca 42 cm. Een sprongbocht lijkt mij hier geen oplossing
Ik hoop dat er deskundigen zijn die mij een goed advies kunnen geven hoe ik dit nu verder op zou moeten pakken.
 

Leonardus66

  • #2
Voor de volledigheid hierbij ook nog een foto van de situatie
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Zo naar de foto te zien is hij wel te plaatsen



bij deze zit de afvoer in het midden zodat precies boven afvoer kan

Geberit Duofix - 0700227
 

Leonardus66

  • #4
Bedankt Henk voor dit bericht en de afbeelding. Ik begrijp alleen de oplossing niet helemaal. Bij vrijwel alle systemen zit de afvoer toch in het midden. Waar wijkt deze dan af van de andere systemen en waarom zou dit mijn probleem oplossen? Sorry dat ik je dit vraag maar op dit gebied ben ik een volstrekte leek. Het gaat er mij dus om dat de 11 cm 45 graden bocht geen problemen geeft aan de onderzijde van het systeem of tegen de closetpot aankomt!
De afvoer is 11 cm en loopt nog enigszins schuin ook en moet worden aangesloten op een smal systeem met een inbouwdiepte van max 10 cm.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Maar als je max 10cm van de muur wilt dan moet je wel de beton vloer op kappen en bochten 45graden of 30 graden gaan gebruiken met manchet verbinding omdat je op PE moet aan sluiten.

ik had deze type reservoir bedacht dan kan hij op hart buis zodat je niet hoeft te kappen

Geberit Duofix - 0700227

en zo word hij als je buis er achter zet
 

Leonardus66

  • #6
Bedankt, nu begrijp ik het verschil. Ik zocht al eerder naar dergelijke tekeningen maar kon die niet vinden. Fijn dat je me deze stuurde. Ik heb inmiddels begrepen dat er ook zeer korte sprongbochten zijn met een variabele hartafstand vanaf 6 cm. Die zijn dan wel niet van het merk G.......t maar wellicht goed bruikbaar in mijn situatie en zou wel eens mijn aansluitingsprobleem kunnen oplossen. Die kan ik ook nog verwerken in de cementdekvloer. De door jou voorgestelde unit lijkt mij overigens prima, nogmaals mijn dank voor jouw advies en toelichting
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Je kan toch wel een wat groter gat kappen om de pijp heen.

Misschien heb je wat aan deze topic zodat je het idee krijgt hoe je riolering moet in de vloer.

Riool aansluiten bij hangend toilet
 

Leonardus66

  • #8
Ja dat kan, maar het risico dat ik de afvoer in de vloer daarmee beschadig is aanwezig en het voordeel lijkt mij dat ik dan het manchet van de bocht wat dieper kan plaatsen (als ik daar een bocht zou plaatsen). Ik vraag me af of dit voordeel opweegt tegen het risico en het vele werk. De afvoer gaat 50 cm recht naar beneden en ligt ingegoten in 30 cm beton. Echt geheel uitkappen en verleggen is daarom geen optie.

De aanwezige afvoer is nu op 15 cm (hartlijn) van de muur geplaatst. Dit moet nu naar 6,5 cm als we de nieuwe afvoer 1 cm van de muur willen plaatsen. (1cm + (1/2 x 11)). Feitelijk gaat het dus om een verplaatsing van 8,5 cm.
Zoals ik eerder aangaf zouden er sprongbochten bestaan met een variabele lengte vanaf 6 cm. Dat begrijp ik niet. Als je aan de twee zijden van de sprongbocht een aansluiting van 110 hebt zou je alleen voor deze aansluitingen al 11 cm nodig hebben als de flenzen van de aansluitingen tegen elkaar plaatst.
De centrale vraag is hoe ik de benodigde 8,5 cm verplaatsing bereik op een zo'n eenvoudig mogelijke wijze.
Bedankt voor het meedenken
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Je situatie begrijp ik allemaal wel en ik als loodgieter ging gewoon de beton vloer open kappen, want dat zal je zelf ook moeten doen want zoals je zelf noemt een sprong bocht die moet je ook kappen in de vloer.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11


je hebt ook deze

ABU sprongbocht - verstelbaar 6cm-35cm - - 90x110mm
 

Leonardus66

  • #12
Waauw Henk, wat een informatie, fijn dat er deskundigen zoals jij die echt de tijd nemen om iemand te helpen, bedankt.

Een sprongbocht zoals jij die daar aangeeft is voor mij een oplossing en ik hoef daarvoor niet te kappen. Ik dacht dat de dikte van zo'n sprongbocht 72 mm is en die kan prima in de nog aan te brengen cementdekvloer van 9 cm verwerkt worden. Maar ik blijf zitten met de vraag hoe ik met deze sprongbocht een afstand van 8,5 cm kan overbruggen terwijl de sprongbocht met de flenzen tegen elkaar toch minimaal 11 cm lang is.

Daarom begrijp ik ook niet dat er wordt aangeven dat de sprongbocht vanaf 6 cm verstelbaar zou zijn zoals de fabrikant aangeeft. Ik zie waarschijnlijk iets over het hoofd.
 

Leonardus66

  • #13
Soms duurt het bij wel even voordat "het kwartje valt" maar ik begrijp nu dat de sprongbocht inderdaad die 8,5 cm kan overbruggen.
Wel dom van me dat ik dat niet eerder zag en ik denk dat mijn probleem nu inderdaad op eenvoudige wijze is opgelost. bedankt voor de hulp
 

Leonardus66

  • #14
Nog een laatste vraag, als de sprongbocht aan een zijde 90 mm is ipv 110 op welke wijze kan die dan aan de afvoer van het toilet die ook 90 mm is bevestigd worden?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
90 ene kant met rubber past inwendig in 110 buis en andere kant met witte rubber past 90 en 110 in.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Sprong bocht moet je gewoon even in de winkel gaan bekijken is ff moeilijk uit te leggen waar om ze 6cm op nemen.

Meestal als je ze ff in de hand hebt dan zie je het wel.
 

Leonardus66

  • #17
Bedankt, dat moet nu goed gaan
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
:prima:

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu