Hangtoilet op muuruitgang

Supermuts

  • #1
Ik wil mijn sta-toilet vervangen door een hangtoilet. De oude aansluitingzit in een gasbeton muurtje van 7 cm dik. Vastzetten van het geheel wil ik met keilbouten doen en dan weer een gasbetonwandje ervoor van 7 cm dik. Zou stevig genoeg moeten zijn.

Het echte probleem is de rioolafvoer. Zoals je op de foto ziet zit de oude muuraansluiting van 110mm te hoog (onderkantbuis op 13cm vanaf de vloer) en moet dus een flink eind zakken om de hangtoilet PE aansluiting van 110 te kunnen maken met bv een 90 graden bocht.






Ik zoek een oplossing waarbij ik kan voorkomen dat ik een heel stuk uit de muur moet zagen om bij de standpijp te kunnen komen die achter de gasbeton wand loopt. Heel veel zaag en herstel werk. Als het niet anders kan, kan dat uitzagen met een decoupeerzaag?

Wellicht zie ik een inventieve oplossing over het hoofd en weten jullie raad.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoezo veel herstelwerk?
Met een recipro blokken eruit zagen dan kan je deze zo weer terug plakken.
Netjes hoeft niet, je zet er toch een frame voor.
 

Supermuts

  • #3
T'is een idee. Hoe groot moet ik het gat maken om handig te kunnen werken ipv te moeten pielen? Zo'n recipro, kun je die ook huren?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Wat zit er achter die muur?
Zit die toevallig onder de trap?
 

Supermuts

  • #5
@ Peter

Nee geen trap maar de buizenkoker naar de zolder. Ben er inmiddels aan begonnen en heb een gat in de wand gezaagd. Waarom zijn er van die sukkels die spijkers in zo'n gasbeton wand slaan? Kost me wel een extra zaag.

Nu nog even de rest naar de bodem eruit zagen en dan eens kijken hoe ik dat oplosssss met die standpijp.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Is niet zo moeilijk

nadat je de muur verder weg haalt zie je daar een t-stuk met daar in een bocht 45 graden geplaatst

nu zaag je net onder dat t-stuk door en je zaagd boven die exspansie stuk door

nu zet je een sok met manchet verbinding op 110 buis en plaatst dan een t-stuk die op de zelfde hoogte komt als je nodig hebt voor je wc.
met daar in een bocht 45graden met spie eind

Daarin doe je een exentrische in schuif verloop naar 75



stukje buis 75 en een schuifsok 75
 

Supermuts

  • #7
't wordt steeds mooier. Nu heb ik het open en ga ik de pijp maar eens lekker openzagen. Maar eerst even een lading van die spullen inslaan om te kunnen passen en meten. Daar ben ik al achter.

 

Supermuts

  • #8
@Henk

Inderdaad, goed voorstel. Dank je. Ik dacht eerst ook die kant op maar dan kom ik te hoog uit. Ik heb geen rechtdoor afvoeraansluitstuk door de hangtoilet eenheid maar een met een 90 graden bocht. Ik moet dus lager zien uit te komen. Na meting blijkt dat ik een stuk uit de vloer moet hakken, de 90 graden bocht met rubber ring komt 200mm hoger en dat is net voorbij het deel waar 110 van het PE stuk ophoudt :p Veel hoger kan ik niet want de M12 draad staat op 37,5 en bovenzijde toilet op 45,5cm. Wij zijn maar ukkies 1.75m dus veel hoger is niet lekker.



Ik kijk of het kan met twee bochten, een van 45 en een van 90. Anders moet ik zien een recht Geberit PE 110 afvoeraansluitstuk te krijgen. Het onderdeel nr heb ik al 367.887.16.1. Nu nog een leverancier in Arnhem die er een heeft (en dan wordt het de 45gr aansluiting die jij hebt voorgesteld).

PS de bovenste buisis 50mm, maar erg lastig te zien op de foto
 

Tiho

  • #9
Je kan hem toch ook draaien? Zit je meteen in lijn met de bestaande afvoer. Volgens mij is dat zwarte PE stuk ook nog iets in te korten.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #10
En geen 45 graden bocht gebruiken.
 

Supermuts

  • #11
@Tiho en Ron

Goede suggesties, was ook mijn aanvankelijke denkrichting. Maar helaas geen ruimte. De oude45 graden bocht et uitloop zat 13cm boven de vloer. Door het oude T-stuk af te zagen kan ik max 7 cm zakken, verder kan niet omdat daar al een mof zit op de standpijp lager (konden jullie niet weten). Dus dan dan de 90 manchet bocht niet laag genoeg komen om de afgezaagde PE bocht af te sluiten (er is een flinke vernauwing net voor de bocht in dat ding).

ik zal iets moeten doen met een recht afvoeraansluitstuk en de oplossing van Henk (helaas ja 45 met nauwelijks afschot, het is niet anders. Ik zal een keer azijn moeten piesen). Overigens zat deze oude constructie ook zo al 20 jaar en was er een kalklaagje van 0,5cm ontstaan. Dus nog lang niet dichtgeslibd.

Waar haal ik zo'n recht PE stuk nu vandaan op oudjaarsdag :?: :?:

Ik heb er overigens nog niet de zaag in gezet. Anders kan moeder niet wassen op zolder en dan zijn de rapen :P (je weet wel).
 

GvdB

  • #12
Je kunt de oplossing van Henk toepassen met 45gr bocht.
Zou kiezen voor een 45gr bocht met manchet met daarin een verloop 110x90 met manchet, dan kan je die PE bocht weggooien!
Denk dat eea zo te koop is bij de plaatselijke vakhandel.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Je kunt beter even morgen een snipperdag nemen, en wachten tot maandag.
Dan zijn de meeste zaken weer open, en ook de groothandels, zodat ze de rechte afvoer buis even kunnen bestellen voor je.
 

Supermuts

  • #14
@Peter

Die snipperdag is geen slecht idee. er moeten s'middags oliebollen gebakken worden en natuurlijk en lekker drankje erbij. Dan efeks slapen en kan het vuurwerk beginnen.....

@GvdB

Ik heb hem niet klemvast, de 45 gradenbocht met manchet en daar in steek je dan een verloop pij p 110/90? Kun je hem tekenen? Is het trouwens niet link dat losse stukverloop. Als die pot er eens af moet en dat stuk (dat los zit) valt onder in de hangtoilet kast. Dan wordt het slopen vd gasbeton voorzetwand. Of ben ik te naief?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Zoals ik aan gegeven heb met een bocht met spie zodat je er mooi in het midden komt maar je moet ook een andere aansluitstuk bestellen

Deze is speciaal voor recht achter uit en is gewoon te bestellen

 

Supermuts

  • #16
@Henk

Inderdaad, dat is het rechte deel van Geberit dat ik al noemde. Kost 18 euro. Het enige waar ik nog mee worstel is dat de T-stukken 90 graden in de bouwmarkt 3*Mof zijn en als ik met jou 45gr bocht met spie uit de muur moet komen, dan dien ik van de mof van die 45 bocht tegen de mof van het T-stuk te zetten. Met die twee moffen tegen elkaar (uiteraard met stuk 110 buis erin) schuift het hele circus te ver naar links. Daarnaast moet ik dan iets in de uit de muur stekende spie steken om het rechte aansluitstuk op te vangen. Zo'n zacht plastic ding zat trouwens op de oude toiletpot. kan ik die hergebruiken, ziet er nog patent uit.

Bestaat er trouwens geen 45 graden bochten met spie en mof met manchet. Dan stekk ik de spei in het T-stuk en ben ik er ineens vanaf. Ik zie die mooie dingen niet hier in de bouwmarkt. :shock:
 

Supermuts

  • #17
AAAA
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Bocht 45 graden met spie bestaan wel
de bouwmarkten hebben niet alles ga desnoods even naar een installateur toe en vraag het daar


ook is dat online te koop
 

Supermuts

  • #19
Ja bocht 45 met spie is ruim te koop. alleen met spie en manchet heb ik ze nog niet gezien.

Wel 45 graden met 2*machet en dan heb ik het al eerder genoemde probleem van twee keer manchetten tegen elkaar. Ik zou dan eigenlijk een T-stuk 90 Mof-spie-mof moeten hebben.
 

GvdB

  • #20

verloop

Je moet uiteraard het geheel wel vastzetten, het zij met de beugel aan het frame het zij in/aan de muur, anders zou je bij het plaatsen van de pot de afvoerleiding onder spanning kunnen zetten of nog erger.
Als het verloop los blijft is dat geen groot probleem, door het grote gat van de afvoer in de muur kan (ik tenminste) mijn hele arm insteken om hem weer te pakken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu