Water toevoerbuis hangtoilet blijft druppelen.

Brian probeert het zelf

 • #1
Goedenavond allen,

Hopelijk hebben jullie ideeën over het volgende.

Ik heb mijn hangtoilet vervangen voor een luxer exemplaar. Frame is een Geberit UP320, toilet een subway 3.0 van Villeroy en Boch. Nu druppelt de nieuwe pot op het punt waar de watertoevoer de pot ingaat.

Wat achtergrond:
 • Na de installatie van nieuwe pot lekte deze op de rioolaansluiting. De afvoerbuis leek iets door te hangen zodra er druk op kwam. Hierdoor lekte er vuilwater door het rubber heen op de grond. Als oplossing heb ik een stukje hout gebruikt onder de afvoerbuis om deze stevig vast te zetten en zodat hij niet meer doorhangt. (Tijdens het achterhalen van de oorzaak zag ik dat het kunststof klemmetje waar de rioolbuis normaal mee vast zit aan het frame was losgeschoten. Ik krijg deze helaas ook niet meer vast op het frame).
 • Sinds gebruik van de houtjes is het lekken op de afvoer gestopt. Ik weet alleen dus niet of de watertoevoer toen ook al lekte. Helaas weer druppels onder de pot;
 • Alles gedemonteerd en nieuwe buizen gebruikt, voor zover afvoer als toevoer. Zat +/- 1cm speling tussen de oude en nieuwe buisjes, de oude buisjes waren iets korter.
 • Na deze oplossing alles aangesloten en helaas weer druppels onder de pot;
 • Om productiefout uit te sluiten, andere pot van een ander merk wat ik nog had liggen, weer nieuwe buisjes voor gezaagd etc. en alles gemonteerd. Ging een tijdje goed, maar bij het doorspoelen, toch weer druppels water op de grond.
 • Alles losgehaald en een tijdje laten staan met de buisjes erin. Alles blijft kurkdroog dus ik neem aan dat de rubbers in het waterreservoir dan goed zijn.
 • Nu zojuist een nieuw rubbertje gekocht voor de watertoevoerbuis, maar ook dit haalt niets uit. Nog steeds druppels.

Heeft iemand misschien een idee waar de oorzaak zou kunnen liggen?

Alvast bedankt voor het meedenken!

tempImage9Bubeu.png
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #2
Is het dan niet gewoon condens?
 

Brian probeert het zelf

 • #3
Bedankt voor je reactie Henk.

Het druppelen is vrij constant en ik dacht dat condensatie zou optreden als er koud water door de toevoerbuis zou stromen. Nu vormt zich iedere 1,5 minuut een druppel op dezelfde plek dus ik vermoed toch wel lekkage

En ook als er niet wordt doorgespoeld en de watertoevoerbuis leeg zou moeten zijn vormen zich druppels wat ik vreemd vind.

- Zou het kunnen zijn dat door het gebruik van het houtje, de pot iets scheef is gaan staan (millimeters) waardoor het rubber niet geheel aansluit?
- Het rubber wat nu om de toevoerbuis zit is een ander merk rubber dan het rubber van de buis. Kan dit een verschil maken?
- Zou ik een fout gemaakt kunnen hebben bij het opmeten van de toevoerbuis? Ik heb de toevoerbuis in de opening van het reservoir gestoken en gemeten met de isolatiemat erbij, die is ongeveer 5mm dik. Ik heb nergens wat vanaf getrokken of bijgeplust, omdat ik redelijk secuur gezaagd heb.
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #4
moeilijk te bepalen maar waar heb je dat houtje in gepropt lijkt net dat er iets stuk is in het reservoir aansluiting omdat het blijft lekken.
 

Brian probeert het zelf

 • #5
Het houtje ligt nu onder de afvoerbuis, en leunt als het ware op de uitsparing in het hout/gips voor de afvoerbuis. Heb verder niet aan het reservoir gezeten.
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #6
doordat de afvoer wat is gezakt kan de toevoer buis ook gezakt zijn in het reservoir zodat ie niet goed meer afsluit.
Dan zal je de pot er af halen en gaan controleren als de aansluit pijp nog goed zit.
 

Dimkal

 • #7
Het matje moet je niet direct meerekenen dit wordt zo goed als plat gedrukt. Daarnaast moet je 3mm extra afzagen om te voorkomen dat je aan/afvoer naar binnen duwt. Als de aanvoerpijp te lang is forceer je de spoelpijp naar achter en kan het gaan scheuren onder in de bak waar de kracht het grootst wordt. Dit kan een oorzaak zijn van je huidige lekkage. Dit is te zien bijvoorbeeld als de lip onderaan de spoelbocht naar binnen in het frame is gedrukt. Daarnaast moet de afvoer bocht echt goed vast geklemd zitten in de kunststof houder. Er komt bij de montage best wat kracht op te staan en hiermee wordt je bocht naar achter geduwd waardoor deze niet volledig in de mof van de afvoer bocht schuift en onvoldoende afsluit. Ik zou beginnen met demonteren en eerst alles in het frame rondom de aan/afvoer te controleren op schade en alles vast te zetten zoals het hoort en dan pas weer verder. Combineren van ene merk rubber op ander merk buis is geen goede oplossing. Koop een goed merk aansluitset niet dat goedkope Chinese spul met witte rubbers.
 
 • Dit probleem herken ik!
Waarderingen: Henk253

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Als je morgen ochtend eerste werk even naar de plek kijkt. De hele nacht is het toilet niet gebruikt dan heeft het water in de buis de temperatuur van de omgeving aangenomen en zal er geen condens zijn.
 

Brian probeert het zelf

 • #9
Bedankt voor alle suggesties.

Helaas vanochtend toch enkele druppels gevonden dus denk dat we condens in dat geval kunnen uitsluiten.

Ik ga op vakantie dus heb nu het kraantje in het reservoir dichtgedraaid en er een bakje onder gezet. Wanneer ik terug ben zal ik de pot demonteren en alles opnieuw controleren.

Zal daarna weer een update geven over de situatie.
 

Brian probeert het zelf

 • #10
Even een update, probleem bestaat nog steeds. Dus zodra er wordt doorgetrokken hangen/liggen er druppels onder de pot

- heb de pot er een tijdje af gehad. Zie dan nergens water lekken dus neem aan dat alle rubbers in het reservoir goed zitten.
- emmers water doorspoelen lijkt goed te gaan, althans ik zie geen druppels verschijnen: afvoer lijkt dus in orde.
- nog een keer aanvoerbuis opgemeten en geen afwijkingen gezien;
- ander isolatiematje gebruikt maakt ook geen verschil;
- pot is niet lek want heb hem getest;

Heb ondertussen ook een loodgieter gebeld maar ook die wist niet waar het probleem zou kunnen zitten.

Ik wilde morgen weer een andere loodgieter gaan bellen maar probeer het hier ook nog even.
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #11
waar zitten die druppels

en hoe heb je dat pijpje geplaatst.
En je zei dat pot milimeter scheef hangt denk dat door dit het probleem blijft je zult dit goed moeten oplossen.
gebruik van het houtje, de pot iets scheef is gaan staan (millimeters) waardoor het rubber niet geheel aansluit?
1695899707513.png

12496_tekening_aansluiten_hang_wc_2.jpg
 
Laatst bewerkt:

Brian probeert het zelf

 • #12
Ik weet niet zeker of de pot scheef hangt. Hij hangt volledig waterpas en zit goed tegen de muur aan. We hebben nog een keer de 'oude' pot geprobeerd, maar deze lekt ook. Lastige bij de oude pot is dat deze dicht is aan de onderkant, dus je ziet niet of de afvoerbuis of toevoerbuis lekt.

Probleem in de watertoevoer dus.

Heb een loodgieter gebeld en die vroeg me nog een keer te testen of het de afvoer was of de toevoer. Dus kraantje dichtgedraaid, al het water uit het reservoir laten lopen en toen een paar emmers door de WC heen. Dit is nu een paar uur geleden en alles blijft droog. Kortom, de afvoer lijkt in orde, ook met het houtje dat alles ondersteunt. Nu komt hij waarschijnlijk volgende week even kijken als het probleem dan nog speelt.

@Henk253, het pijpje is geplaatst precies zoals jij aangeeft op de tekening.

Als ik doorspoel zonder pot, lekt er helemaal niets. Zodra de pot erop zit begint het lekken.
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #13
Pfff kijk als er een pot niet goed is dan kan ie lekken maar 2 potten niet goed lijkt me sterk toen.
Ik denk toch dat de pot aan sluiting lager zit zodat opening rubber iets scheef en daar drupt
Wat voor wc pot had je en gaven ze geen garantie.
Ook kan het wezen dat pijp aan groene kant niet ver genoeg er in zit of daar ovaal is.
Naamloos.jpg
 

Brian probeert het zelf

 • #14
Bedankt Henk. Gaat om een geberit icon dus een redelijk standaard model. Inderdaad garantie maar deze pot heeft hetzelfde probleem. Ik kan dus concluderen dat het niet aan de pot ligt, of ik moet wel heel veel pech hebben.

Ik denk dat het probleem is zoals jij het nu getekend hebt, waarschijnlijk zit de watertoeverpijp niet helemaal correct. Maar hoe je dit oplost? Dat zou ik niet weten.
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #15
Dan zul je de pot los halen foto maken in het spoel gat te beoordelen de lengte hoe ver hij er in gaat.
En hoe de rubber is geplaatst maak daar een situatie foto`s van zodat we mee kunnen kijken.
En zit die bevestiging wel goed zodat ie zakt.
Als je een grote emmer voor het spoelpijp houd en laat door spoelen even tueel voor kant iets dicht geplakt zodat weerstand maakt zo kan je de aansluiting wat uit het reservoir naar spoelpijp testen.
Want als die daar lekt dan loopt water ook naar aansluiting pot en dan lijkt het dat het daar lekt terwijl het ergens anders vandaan komt.
1696064756438.png
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #16
Heb je aan deszpoelbuis welke het reservoir in gaat ook een schuine kant gemaakt?
Indien neen grote kans dat je de o ring kapot gedrukt hebt.
 

Brian probeert het zelf

 • #17
Bedankt voor het meedenken.

Ik heb vrijdag het reservoir leeggespoeld en daarna de waterkraan dichtgedraaid. Toen wist ik zeker dat er geen water meer bij kon. Daarna de WC opnieuw opgehangen en 5 dagen niet meer aangeraakt.

Gisteren het water weer opengedraaid om er weer druk op te zetten (lekte niet) en vandaag een paar keer doorgespoeld. Hij lekt nu gelukkig ook niet, voorheen begon hij meteen te lekken onder de pot bij het doorspoelen.

Ik denk dat het rubber zich is gaan 'zetten' door het gewicht van de pot en nu in de juiste positie is geduwd of gevormd. Ik had hier op het forum ook een ander bericht gelezen van een soortgelijke situatie waarbij 'wachten' ook hielp.

Hopelijk is het nu opgelost op deze manier en blijft het droog.
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Vaste Beantwoorder
 • #18
Nou dat rubber hoeft niet te zetten.
deze rubbers zijn stug.
vaak is het dat het niet goed gaat bij plaatsen door geen schijnkantje er aan te maken en rubber in te vette van reservoir aan sluiting.
drukken en draaien dan gaat ie er in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu