Haakse slijper

Wouter_05

  • #1
Hoi,

Ik wil een haakse slijper gaan kopen en denk aan deze: Bosch PWS 9-125 CE



900 Watt, 125mm
regelbaar toerental 2800-11000 rpm

Wat ik wil is roest verwijderen van metaal (in het metaal zitten roestputjes tot 1mm diep) en schuren en polijsten van boomtakken/-stammen.

Wat voor opzetstuk zou ik moeten gebruiken om roest te verwijderen, ook uit die 1mm diepe putjes ? Een staalborstel misschien ?
En is deze machine ook echt bruikbaar om hout en metaal te polijsten ? Bestaan er polijstschijven en zoja, waar kan ik die vinden ?
En ik gok dat een lager toerental noodzakelijk is voor polijsten, klopt dat ?

Alvast bedankt
Wouter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Schuren van metaal en hout kan je doen met een lamellenschijf

Putjes van 1mm ook hiermee of met een afbraamschijf.

Polijsten idd met een lager toerental.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Staal kan je ontroesten met een komborstel:



Draag alsjeblieft wel een veiligheidsbril. Als er overigens sprake is van zware putroest komt de roest wel terug, eigenlijk is stralen de beste optie, maar soms kan dat niet. Het beste is dan om de putjes weg te schuren met een lamellenschijf of afbraamschijf totdat je kaal staal hebt. Je krijgt dan wel een licht golvend oppervlakte omdat je relatief veel materiaal weghaald.

Voor polijsten hangt de toepassing af. Voor het polijsten van bijv. autolak is een toerental van 600-1200 benodigd en zou het laagste toerental van de haakse slijper dus wat te hoog zijn. Als het gaat om kaal metaal te polijsten (bijv. alu of staal) kan 2800 toeren wel.

Polijstschijven voor 125mm zijn gewoon te koop, even googlen.

Zo'n komborstel trouwens niet op RVS gebruiken.
 

Jvsteenb

  • #4
Hallo Wouter,

Een lamellenschijf is een erg handig ding, maar de enige manier om daar 1mm diepe putcorrosie mee weg te krijgen is gewoon die 1mm van de rest van het oppervlak afhalen. Dat is meestal niet de bedoeling.
Met een komborstel (evt kunststofgebonden) kom je al dieper.
Traditionele manier om putcorrosie te lijf te gaan is stralen. Dat werkt super, maar is niet altijd praktisch toepasbaar.

Ik weet niet wat de bedoeling is van het metalen oppervlak (ik ga maar even uit van staal), maar je zou kunnen denken aan een product dat de roest penetreert, en een beschermlaag vormt. Er zijn verschillende opties, in een vochtige omgeving is een produkt wat ijzertannine vormt vaak een goed idee, met name als je het geheel daarna beschermend af wilt lakken.

Polijsten is meestal niet het geschikte werkterrein van een slijptol, en houtbewerking ook niet direct.

Die slijptol zal je ongetwijfeld goede diensten bewijzen, maar net voor putcorrosie en houtbewerking is 'ie niet heel erg geschikt, hoewel het laagst in te stellen toerental wel scheelt.


vr. gr.

Job

EDIT: Ik zie dat Cyruse me voor was ( moet ik maar sneller typen :( )
maar ik heb daar toch wel een opmerking over: polijstschijven zijn inderdaad te koop, maar het gros is ofwel klittenbandgebonden, danwel een hoes om een steunschijf. Die dingen zijn levensgevaarlijk op een haakse slijper, want bij de toerentallen die je daar mee kunt halen wordt zo'n schijf bij de lichtste onbalans een projectiel, en je tolletje een polsbreker. Zelfs bij 2800 toeren zou hoogstens een schuurvlies o.i.d in aanmerking komen, en NIETS dat niet degelijk vast zit.

Just my € 0,02
 

Wouter_05

  • #5
Bedankt voor jullie antwoorden.

Wat het staal met putcorrosie betreft, ik kan wel stralen maar de kast die ik kan gebruiken staat helaas op 3 uur reizen van hier. Ik denk dat ik dan eerst maar eens een slijper ga lenen en uitproberen of het werkt met een komborstel of draadborstelschijf.
Maar ik wil de roest voor het oog verwijderen, het zijn schijven die ik ga gebruiken als lampvoet. Als ik de roest heb verwijderd en het staal dus vervolgens zonder verdere bewerking in een huiskameromgeving staat, komt de roest dan ook terug ?

Om te polijsten zou ik dus beter kunnen kijken naar een haakse polijstmachine met een lager teorental. Ik zag er toevallig een liggen in de afprijshoek.

Verder denk ik zeker aan de veiligheid hoor. bril, handschoenen en gehoorbescherming heb ik liggen.
 

Mark en 3 meiden

  • #6
De voorbewerking van het te polijsten oppervlak kan wel met een toeren geregelde haakse slijper
met een SA geperst of gewikkeld wiel in div hard heden verkrijgbaar
even googlen mag het merk met de 3 niet noemen
 

Wouter_05

  • #7
Dank je voor de tip Mark. Ik heb even gekeken naar de Schotse variant van dat 3 Merk dat je niet mag noemen, interessant.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik zou ervoor kiezen de lampvoeten niet onbewerkt te laten. Het zal wellicht lang goed gaan, maar toch...

Ik heb wat oud gereedschap (bv. bijlen) met flinke putcorrosie. Ik heb ze niet laten stralen, maar gewoon met een lamellenschijf en afbraamschijf bewerkt. En ook niet alle putten weggeschuurd, want dan hou je geen metaal meer over (putcorrosie was al te ver). Na bewerking alles in de ruwe lijnolie gezet, en laten drogen (volledige verharding duurt paar weken). Nu roesten ze niet meer verder, en de laag is hard genoeg dat ook na gebruik ze niet snel gaan roesten. Lijnolie droogt transparant op.

Ik adviseer wel vaak lijnolie geloof ik :lol:
 

Mark en 3 meiden

  • #9
Je adviseerd goed spul IJkenhout
ben er zelf ook gek van :D
 

Jvsteenb

  • #10
Dacht dat ik hier de lijnolie-junk was..... :lol:

Voor stalen lampvoeten die je binnen gebruikt ( werk ze maar af, want anders is er erg snel stofroest ) zou ik camelia-olie gebruiken.... nóg mooier :cool: dat krijgen mijn houtbeitels, schaven en japanse zagen ook.

Maar een lapje *D40 kan ook hoor, of een ouderwetse antiekwas.

vr. gr.

Job
 

Wouter_05

  • #11
Bedankt voor de antwoorden weer :)

Dus camelia olie geeft het mooiste resultaat ? Poeh, zie net dat het nogal aan de prijs is. Denk dat ik dan maar lijnolie, antiekwas of het wonderspul uit de blauw-gele bus ga gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
*D40 is niet erg duurzaam.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
En daar uit geconcludeerd worden of iets wel of niet duurzaam is ?
Er staan geen gegevens bij van fabrikanten hoe lang iets werkzaam is en voor welk doel een produkt gebruikt kan worden.
Alleen het idee al zo'n test te doen, een beetje fatsoenlijke test neemt alle factoren mee, bovendien wordt een goede test nooit met 1 zo'n setje gedaan, allesbehalve objectief dus.
 

Black Knight

  • #14
@ TS : heb deze slijper (of in ieder geval een regelbare uit de PWS serie) in gebruik, ben er tot hiertoe zeer tevreden over.

Slijpen/afbramen van metaal(wat hier veel gebeurt) gaat prima met gewone schijven of voor fijn werk met lamellenschijven op hoog toerental.

Schuren met komborstel vereist een lager toerental, anders is je borstel direct aan gort door de hoge snelheid.

Polijsten doe ik nooit met haakse slijper, heb
daarvoor een pneumatische machine die langzamer draait.
 

Mark en 3 meiden

  • #15
Het blauw gele product met de 40
is heel goed spul
maar niet om staal te beschermen in weer en wind zonder het af en toe bij te houden
binnen of in de schuur blijft het veel langer goed werkzaam
en daarbij komt dat mi een multi prupose product minder mag zijn dan een specifiek product
vond het wel een geinig testje
die man had echt niets te doen :mrgreen:
en om nog even in te haken op black night
idd polijsten doe je niet met een slijptol
het voorbewerken met de eerdergenoemde schotse of SA van de 3
gaat heel erg goed
wel je toeren heel laag houden :wink:
 

Wouter_05

  • #16
Ik heb inmiddels een low-budget haakse poets/schuur/polijst machine die tussen 0 en 3000 regelbaar is. Voor het schuur en slijpwerk komt de B* uit de openingspost er binnenkort.

Tja en dat soort tests, leuke opzet maar of het besproeien met zout water nu een betrouwbaar beeld geeft van de duurzaamheid in de woonkamer ?
In een andere test, onder andere omstandigheden kwam het blauw-gele middel weer als beste uit de bus. Ieder middel heeft natuurlijk zijn eigen toepassingsgebied waar het goed moet presteren.
Voor de bescherming van mn lampvoeten lijkt lijnolie me wel een optie.
 

Mark en 3 meiden

  • #17
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu