Haakse Slijper advies

Straatblaffer

  • #1
Hoi,

ik ben mijn terras opnieuw aan het aanleggen en hergebruik de 'standaard' 30cm bij 30cm stoeptegels. Nu zal ik een deel van de stenen moeten slijpen en daarvoor wil ik een haakse slijper aanschaffen. Ik vind het sowieso wel praktisch om er eentje in huis te hebben, maar het hoofddoel is dus het doorslijpen van de tegels. Nu hoef ik niet te weten welk merk nu volgens jullie het beste is, maar ik hoor graag welke maat slijper ik het best kan aanschaffen en waar ik op moet letten bij het gebruik dat ik hierboven heb beschreven. Het zal in totaal om een tegel of 30 gaan.

Alvast bedankt voor de tips.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Eentje met een schijf van 230 mm.
Als er een keer wat wordt geslepen moet worden wat dikker is kan dat ook.
Slijp de tegels door vanaf de onderkant, de tegel blijft dan mooi strak.
Draag persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsbril en handschoenen en leg de tegel op een vlakke ondergrond.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
En neem er dan gelijk een goede diamant schijf bij, dat gaat veel sneller en rechter dan met de gewone steen schijven.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Voor het slijpen van tegels zou ik zeker een 230mm slijper nemen.
Een kleinere kan ook wel maar je schijven zijn dan wel snel op, het duurt veel langer en je kunt met een kleine minder makkelijk recht slijpen.
Een nadeel van een grote 230 is dat je die niet zo makkelijk gebruikt voor even wat bijslijpen/ontroesten enz. waar een 125 toch een stuk handiger voor is.

Merken mogen hier niet genoemd worden maar er zijn er (professionele merken) die ik links zou laten liggen want die kunnen niet/slecht tegen stof en stof voorkom je niet met een haakse slijper.
Wil je niet al te duur kijk dan eens in de supermarkt. Mijn 1e was er ook een van een groot grutter, daar zijn heel wat meer tegels mee doorgeslepen en hij doet het nog steeds.
De duurdere merken hebben wel als voordeel dat ze lichter zijn, minder trillen, sneller stoppen enz.
Maar ja voor 20 tegels?? dan zou ik voor een goedkope gaan en er een 2e kleinere bij kopen zodat je beide hebt.

suc6

Gerrit
 

Straatblaffer

  • #5
Bedankt voor de reacties. Nu zit er vast veel verschil tussen de beschikbare slijpers, maar zijn er dingen waar jullie niet op zouden bezuinigen? Dus waar zou je met een kleiner budget het meest op letten? En ik twijfelde tussen een 125mm of inderdaad juist een grotere. De twijfel zit vooral in de klussen ná de tegels slijpen. Daar lijkt een kleinere mij praktischer voor, al wil ik wel zeker weten dat deze ook werkt bij het slijpen van mijn terrastegels.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Een kleine kan maar werkt minder handig en je gaat sneller scheef door de tegel (als je er al helemaal doorheen komt) daarnaast is het moeilijker om mooi recht te zagen/slijpen.

Kijk eens bij 2e hands alhoewel je dan wel moet weten waar je op moet letten om er langer plezier van te hebben.
Erg handig is een snelspanmoer.

Mijn 1e 230mm diamantschijven waren er wat van 20 euro en daar kon ik me prima mee redden.
Nu heb ik duurdere en die gaan wel een stuk sneller door kiezels ed. maar voor 1 zo'n schijf koop je wel 2 nieuwe goedkope haakse slijpers + goedkope diamantschijven.

suc6

Gerrit
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ik heb een 180 mm haakse slijper. En een losse 230 mm beschermkap erbij gekocht. (En nog een 115 mm voor het fijnere werk, waar je geen apparaat van 4 kg en 2kW nodig hebt..)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Kan je niet beter voor deze klus een stenenknipper huren?
Tenminste als het nieuwe tegels zijn, oude laten zich lastig knippen.

Ik heb zelf een 230mm en heb daarnaast een 110mm voor het kleine werk, maar pak toch vaak de 230mm ook voor klein werk omdat hij wat stabieler in de hand ligt.

Haakse slijpers zijn natuurlijk ook te huur met diamantschijf. Ook een goede mogelijkheid als je denkt zo'n grote later nooit nodig te hebben.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Als je (in de toekomst) de kleine haakse slijper ook binnen wilt gebruiken, raad ik een apparaat met stofkap/afzuiging aan.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik heb een simpele 125 mm slijper van het bekende groene merk (ook bekend van wasmachines, keukenapparatuur, enz.). Type 850. Heb er 1 helemaal versleten met een paar 100 m2 bestrating slijpen (dat was de 750). Heb nu een nieuwe en dus iets sterkere. De oude had z'n geld in ieder geval dubbel en dwars opgebracht.

Je kan niet in 1 keer doorslijpen. De zichtzijde van de steen slijp je eerst een stukje in en aan de onderkant doe je hetzelfde. Dan is de tegel of steen door. Daarom is 125 mm schijf het minimale: als het schijfje wat is afgesleten kom je ook nog met 2 keer slijpen door 6 cm dikke stenen.

Met een diamantschijfje van 9 euro er op slijp ik met gemak 1/3 tot de 1/2 van de 30 te slijpen stoeptegels. Ik slijp er opsluitbanden en getrommelde betonstenen mee van maximaal 6 cm dik.

Deze 125 mm slijpers zijn betaalbaar. Koop je grotere dan gaat de prijs van de machine en ook die van de slijpschijf snel omhoog en is het niet rendabel meer voor 30 stenen. Bovendien is een grotere haakse slijper voor andere klusjes in en om het huis minder praktisch.

Ik heb 1.500 M2 tuin met zo'n 300 m2 bestrating in totaal (terras, oprit en paden). Er is elk jaar wel wat bestrating op te hogen. Een stenenknipper gebruik ik nooit meer. Het resultaat haalt het niet bij strak afslijpen.

Eén nadeel: stenen slijpen geef stof. Heel veel stof. Zorg dat je er iemand naast heb staan met een stofzuiger, want dat scheelt enorm veel. En let op de windrichting, zodat het stof niet naar binnen waait, of richting het wasgoed van de buren dat buiten te drogen hangt ;).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
En gebruik altijd een veiligheidsbril, oorkappen, stofmasker en handschoenen.
Dat is niet comfortabel maar wel veilig.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
En teken eerst een aantal stenen af met een krijtje en slijp deze achter elkaar. Dan moeten niet steeds alle persoonlijke beschermingsmiddelen op en af.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
:prima:
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #14
Mijn trouwe blauwe 125mm is bij mij eens doorgebrand na een paar middagen betontegels slijpen, ik raad het dus van harte af.

De 230mm machines zijn idd duurder, maar op marktplaats vaak wel 2e hands te koop. In combinatie met een 230 diamandblad vlieg je door de tegels heen, werkt ook veeel sneller.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
Via Marktplaats ken je de geschiedenis van de machine niet.

De slijpschijven zijn vele malen duurder bij een dergelijk formaat en na de klus gebruik je zo'n grote slijper niet snel voor een klusje binnen of buiten. Een bout afslijpen bijvoorbeeld gaat met zo'n grote machine ook niet zo makkelijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Zo duur zijn de haakse slijpers nou ook weer niet, bij de veel nieuwe van 180 mm en zeker bij 230 mm zit een aanloopweerstand ingebouwd waardoor de machine niet met een schok aan gaat maar langzaam opstart, wel zo veilig.
Misschien overbodig maar ze zijn ook te koop met een toerentalregelaar.
Bij machines voor 110 en 125 mm vindt je dit niet in een fatsoenlijke prijsklasse.
Dit heb ik mijn eerste reactie vergeten te vermelden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik heb een aanloopweerstand nog nooit gemist bij mijn slijper. Kwestie van goed vasthouden met 2 handen bij het aanzetten (en ook tijdens het slijpen).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Een klusser die nooit met een grote haakse slijper heeft gewerkt en er advies over vraagt zal er waarschijnlijk anders over denken, ik ook trouwens.
Veiligheid is ook heel wat waard.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #19
Nog een dingetje mbt tot de zwaardere machines:
De mijne van 2300 watt kan niet met alle groepenkasten uit de weg.
Bij een klusje moest ik de aansluitng van de buurman gebruiken omdat die nog zo'n ouderwetse stoppenkast had.
De eigen aansluiting was met van die automaten met de verkeerde karakteristiek en die knalden er telkens uit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Met een aanloopweerstand heb je daar geen last van.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu