Grote reparatie met houtrotvuller

Knar48

  • #1
Bij onderhoud aan een meranti kozijn ontdekte ik een rotte plek in de onderdorpel. De plek is ontstaan doordat er een scheur zit die begint onder de ruit en schuin naar buiten loopt. De scheur was in de timmerfabriek kennelijk al gevuld met een of ander vulmiddel maar niet goed genoeg.

Ik heb al het rotte hout weg gehaald en ook al het hout tot aan de scheur. Ik heb nu een groot gat dat globaal loopt vanaf de ruit en dan schuin naar buiten gaat naar de onderhoek van het kozijn. Totaal ca een halve meter lang. Ik schat het volume van het gat op 1 a 1,5 liter.

Mijn vraag is: Moet ik dit in een keer met houtrotvuller repareren of kan ik dat beter in twee lagen doen? Hechten die lagen goed op elkaar?
Lukt het om zo'n grote reparatie in een keer te doen?
 

Tiho

  • #2
Max. laagdikte : horizontaal tot ca. 5 cm in
een laag. Verticaal tot ca.
2 cm in een keer
Dit staat in de gebruiksaanwijzing, in een keer mooi strak lukt meestal niet en het hecht prima op zichzelf.

Vergeet je het niet te behandelen met houtrotstop?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Kan je niet een stuk meranti er tussen zetten als op vulling en dan afwerken
 

BeeTeeWee

  • #4
Alle zachte/rotte delen wegsteken. Schoonblazen met je ogen dicht. Goed doordrenken met Houtrotstop. Na droging een laagje houtrotvuller onderin en dan een flink stuk op maat gezaagd meranti erin drukken. De rest kun je dan uitvullen met houtrotvuller. Zulke grote reparaties krijg je als beginner bijna niet ineens strak, dan moet je een behoorlijke doorgewinterde gebruiker zijn. Je moet hiervoor toch wel flinke hoeveelheden mengen en de verwerkingstijd is ook maar beperkt. Na zo'n 20 minuten wordt het spul net een toffee en nog eens 10 minuten later is er nog amper iets mee te beginnen. Maar het eindresultaat telt en dan krijg je het ook in etappes best wel weer loeistrak. Voor vele jaren.
 

Knar48

  • #5
Ik heb een bekistinkje gemaakt waarvan de bovenkant even hoog was als de rand van het kozijn.
Ik heb het toch in een keer alles gevuld met houtrotvuller en dat ging prima omdat ik het glad kon afstrijken langs de rand van de bekisting. De grootte van het gat had ik wat overschat. Ik had aan ca 2x300gr voldoende.
Aan de buitenkant heb ik op één plek een klein luchtinsluitsel, en dat wil ik gaan vullen met gewone plamuur.

Bedankt voor de adviezen.
 

BeeTeeWee

  • #6
Mooi zo. Naschuren na ongeveer 48 uur gaat het beste. Na 24 uur is zo'n grote reparatie vaak nog net iets te zacht maar na 3 weken is het spul bijna zo hard als diamant en schuur je je helemaal wezenloos. Goed in de grondverf en aflakken maar!
 

Pirke

  • #7
Na de winter kun je opnieuw beginnen. Dat is zeker.
Gewoon een nieuw stuk hout erin zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu