Grote kastdeur maken, welk materiaal?

M_nieuwelaar

  • #1
Beste klussers,

Ik zit met een project waar ik een aantal vragen over heb:

Voor de achterwand van mijn zolder wil ik een kast maken. De kast heeft als hoofdreden om alle rommel erachter weg te werken (boiler, omvormer zonnepanelen, leidingwerk, rookkannaal enz).

Ik wil een houten skelet maken tegen de wand en ongeveer 60cm daar vanaf nog een skelet die ik met elkaar verbind. Dit moet de kast worden waar ik naar gelang nog planken in maak. Mijn grootste zorg zijn echter de deuren. Ik wil graag deuren bevestigen op de houten regels dmv schanieren van een grote woonwinkel die ik hier niet nader mag noemen denk ik. De deuren moeten echter 2.500mm x 600mm worden. Ik dacht aan 18mm dik MDF (gegrond of met laklaag). Ik weet niet of dit het juiste materiaal is. Gaat het niet kromtrekken bij zulke grote deuren? vooral omdat de temperatuur in de kast gaat verschillen met de temperatuur erbuiten (in de kast hangt een omvormer die warmte produceert, vooral in de zomer, en een ketel).
Is mijn optie om te werken met 18mm MDF slim? Zo niet? Welk materiaal kan ik dan beter kiezen of is er een manier om wel met MDF te werken maar dan het kromtrekken te voorkomen?

Dank voor uw hulp en inzicht!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe dik en hoe zwaar waren die deuren in de woonwinkel.
MDF heb je in veel kwaliteiten en daardoor verschil in prijs.
De kwaliteit van de lijm, hoe vast is er geperst dus hoe zwaar wordt die plaat.
Ik weet niet beter als de temperatuur aan de voor-en achterkant van die plaat ongeveer gelijk blijft, blijft die plaat recht.
 
  • Like
Waarderingen: M_nieuwelaar

M_nieuwelaar

  • #3
@Wgb dank voor je snelle antwoord! ik heb de MDF plaat nog niet gezien / gewogen. Het ligt dus ook wel aan de kwaliteit? Is daarbij duurder beter? Of moet ik dan een speciaal soort hebben of bijvoorbeeld bij een groothandel kijken ipv de doe het zelf zaak?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu