Plaatsen standaard deurkozijn in te grote opening

Martva

  • #1
Hallo weer,

Voor een ander project ben ik aan het kijken hoe ik het beste een standaard deurkozijn (93 x 231,5cm, buitenwerkse maten van 100 x 238cm) te plaatsen in een opening die (105,4 x 235,6cm). De opening is een goede 17cm dik. De linkerkant is cellenbeton en boven en rechts zijn betonnen muren.

Mijn probleem is echter dat ik diagonaal een verschil heb van 1cm. Wat voor het plaatsen van het kozijn een uitdaging oplevert van 5mm om de bovendorpel waterpas te krijgen. Hierdoor komt de totale hoogte van de sponning op 230,9cm indien ik dit goed berekend heb. Een 12mm te klein om de deur 231,5cm hoog goed te kunnen afhangen (Link verwijderd, zie forumregels - mod], weegt 39kg wegen). Aangezien de overlap van het kozijn die normaal over de muur zou vallen en bij mij geen toegevoegde waarde heeft, zou ik deze eraf kunnen zagen ook voor de stijlen. Dat geeft 7mm meer ruimte. Eventueel kan ik deze verder inkorten om mijn 12mm te krijgen. Ik zie het niet zitten om de zaag in de deur zetten, zeker gezien deze volledig symmetrisch is.

Het kozijn dat ik op het oog heb is deze Link verwijderd, zie forumregels - mod
Sowieso moet ik het kozijn in de breedte passend maken, door de opening te verkleinen. In de hoogte moet ik het kozijn inkorten. in de pdf heb ik alle maten neergezet.
Dit zal de eerste keer zijn dat ik een kozijn ga plaatsen. Dus alle ideeën zijn welkom. Ik zit zelf te denken om rechts op te vullen. Vanaf de foto gezien wil ik deur links draaien hebben naar de woonkamer toe.

Kortom, alle hulp is welkom hoe dit aan te pakken.

IMG_9796.jpg
 

Bijlagen

Laatst bewerkt door een moderator:

Martva

  • #2
Niemand?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Uitvullen kan met specie na het stellen van het kozijn.
 

Martva

  • #4
Dat is inderdaad een goede optie. De hoogte is voor mij het grootste probleem. Ik wil de deur het liefst op 231,5 hebben om zo de volledige hoogte van de opening te gebruiken. Maar dat houd dus in dat ik de bovendorpel met zeker 12mm (van de totale hoogte 56mm) over de lengte moet wegzagen. Helaas is de bovenkant van de opening en de muur gemaakt van massief beton met bewapening. Om dat weg te hakken is een optie voor een klein deel van de muur, maar dat zal er niet mooier op worden.

En is het een idee om voor de stijlen de uitsparing, die normaal om de muur zou vallen ook weg te halen? Mijn muur is dikker dan het kozijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu