Grote gaten maken in gipsplafond

blauwpet

 • #1
Ik wil voor het plaatsen van luidsprekers ronde gaten van 24cm diameter maken in mijn gipsplafond. De gipsplaten zijn op houten rachels geschroefd (om de 30cm zo'n beetje) en die rachels zitten weer haaks op de houten plafondbalken. De rachels zijn ca. 70mm breed en bij elkaar zo'n 40-50mm dik (meerdere op elkaar).

De positie van de gaten is helaas zo dat ze min of meer daar moeten komen waar ook rachels zitten. Dus ik zal naast het gipsplaat ook door het hout moeten zagen of boren.
Wat is de beste manier om deze grote gaten te maken? Zou ik zo'n oscillerende multitool kunnen gebruiken? Of kun je daar geen ronde vormen mee uitzagen?

Andere optie is een klein gaatje boren in het gips en dan met een schrobzaagje oid het ronde gat uitzagen, dat zal makkelijk gaan, totdat je dus een (dikke) rachel tegenkomt.

Wat is de makkelijkste manier?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Een houten rachel is met een schrobzaag ook makkelijk door te zagen. Met een occilerende tool ook. Zorg wel dat de resterende rachels stevig genoeg zijn. Het liefst rondom het gat extra rachels, zeker als de gipsplaatnaad door het gat loopt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #3
dergelijke boxen wil je ook vast zetten.

je ontkomt er m.i. niet aan om een stuk gipsplaat te verwijderen en eerst iets te maken waar je ook die box aan kan bevestigen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Verstelbare cirkelsnijder.
Achter de gipsplaat een stuk multiplex maken als versteviging.
Een vierkant met dat grote ronde gat erin, doormidden zagen en dan kan je het op de plaat leggen.
Neem je 2 kruislingse lagen, dan wordt het eea goed verstevigd.
 

blauwpet

 • #5
Iets achter het gipsplaat maken gaat natuurlijk niet; het plafond zit er immers al in. De luidsprekers echter zijn bedoeld voor in het plafond, er zit een beugel bij die voor genoeg steun rondom zorgt. Daar maak ik me geen zorgen over.

De oscillerende multitool zit ik nog wel met een vraag, hoe zaag je daarmee een cirkel? Je kunt zeg maar alleen de diepte in met zo'n tool? Eenmaal door het gips, is er immers geen zaagblad aan de zijkant van de tool?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #6
Smal zaagje, 1cm breed, onder een hoek zagen, niet in een keer erdoorheen, dus een paar keer een rondje zagen van een paar mm diep.
Houten regels op dezelfde manier, of insteken, 1cm is smal genoeg om het bijna rond te krijgen.

Gips is ook met de zijkant te "zagen" , eventueel de zijkant scherp maken. Maar echt zagen is het niet met de zijkant. De zaagkant gaat snel heen en weer, de zijkant slaat dan eigenlijk heel snel tegen het gips.
 
 • Like
Waarderingen: blauwpet

Nth

 • #7
Ik vraag me af of door de trillingen die naden niet gaan scheuren?
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
Is dat niet bij normaal zagen of een cirkelsnijder niet ook een probleem?

Zaagje het werk laten doen, weinig kracht zetten, met het gips gaat dat goed.
Regels zouden inderdaad wel eens fout kunnen gaan, eerst een paar gaten boren?
 

Nth

 • #9
@Jackd Ik bedoel de trillingen van de speakers :wink:. hahaha. Of zou dat ook aan de muzieksmaak liggen?
 
 • Geweldig
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu