Groot gat door muur maken op onhandige plek, hoe aan te pakken? (foto's)

Gebruikersnaam1001

  • #1
Voor het monteren van mijn airco op de slaapkamer moet ik met de leidingen door deze binnenmuur.

Normaal zou ik een kroonboor van 65 mm gebruiken, die gebruik ik ook om naar buiten te gaan. Maar hier zit het gat ten eerste helemaal tegen de muur en ten tweede strak tegen een deur. De ruimte tussen de muur en de opdeklat is 80 mm. De muur zelf is zo'n 12 cm dik en ik weet niet welk materiaal het is. Het is een stevige muur, jaren 50 huis op bovenverdieping.

1. Kan ik in de rode cirkel een gat maken zonder constructief voor problemen te zorgen? Dit aangezien ik dan bijna alles tussen de deur en de muur weghaal op deze plaats en alles erboven mogelijk hierop steunt?

2. Hoe kan ik dit het beste doen. Toch met de kroonboor of zijn er betere manieren? Weet niet of ik de boorhamer zo dicht in de hoek krijg (moet ik huren dus kan niet even testen).

1626525857621.png


De andere kant van de muur (betreft een inloopkast)
1626528062330.png


Bovenkant van het deurkozijn
1626528126112.png
 

Fmrama

  • #2
Is het een dragende muur? Zoniet, dan is het waarschijnlijk van die grijze tufsteen. Boor eens een klein stukje vanuit de kast, dan kun je zien of het van dat zachte grijze steen is. Dan kun je zelfs met een simpele boormachine rondom boren. En dat hoeft dan niet eens 65mm te zijn, maar net genoeg voor de leidingen.
Is het een stuk uit een dragende muur, dan zou ik niet bang zijn dat het kleine stukje wat er op die plek uitgaat de constuctie ondermijnt.
 

Gebruikersnaam1001

  • #3
@Fmrama goede tip. Een normale hamerboor met SDS steenboren heb ik gewoon liggen, die huurmachine is eigenlijk alleen nodig voor het grote diepe gat in de buitenmuur. Voor de leidingen zelf heb ik inderdaad aan minder dan 65 mm ook wel genoeg.

Dan kan ik dus ongeacht het soort muur met mijn hamerboor gaten rondom boren en dan een rondje eruit tikken.

Nog niet proef geboord, bij kloppen voelt en klinkt hij hetzelfde als de buitenmuur, wat behoorlijk hard is. Maar conclusie is dan dat het eigenlijk niet uitmaakt. Gewoon met mijn eigen boormachine rondje maken.

1626544854047.png
 

ABCDE

  • #4
Je woont toch niet in een bunker? Jaren '50 is veelal gewoon metselwerk aan de buitenkant, daar kom je zo doorheen.

Met dunne accuboormachine kun je prima zover in de hoek komen.
 

Fmrama

  • #5
Als je eerst met een dunne lange boor een gat geheel door de muur boort. En dan aan beide zijden vanuit het midden een cirkel trekt. Kun je op de cirkel lijn van af beide zijde doorboren. Gevolgd door een net eindresultaat. Zonder dat er aan een kant stuk uit de muur brokkelt.
 

Gebruikersnaam1001

  • #6
Dank voor de tips, nee geen bunker.

Zou ik hetzelfde truukje dan ook op de buitenmuur kunnen toepassen? Dan loop ik dus wel het risico dat er aan de binnenkant (dus 2x in de spouw) een groot stuk uitvalt maar dat gebeurt misschien met de dozenboor ook?

Als ik het met mijn normale hamerboor en een paar lange SDS boren kan doen dan scheelt dat weer de huur en een te groot gat.

Hoe krijg ik dat stuk er uiteindelijk uit wanneer ik een cirkel aan gaten geboord heb? Hamer en bijtel erop?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu