Groot verschil in berekend vermogen en geleverde radiatoren

Tomleeuw

  • #1
Sinds wij ons huis hebben gekocht hebben we nogal wat verbouwd, zo is het verwarming cv gebeuren door verschillende mensen gebeurd.

De huiskamer moest eerst nieuwe radiatoren krijgen, dat is de Jaga mini (13x20x1800) geworden bij de schuifpui en Jaga linea (500x2200x11) bij het voorraam. Wij hebben een huis met open trap en overloop.

De totaal inhoud is 115 m³ (dus ex. slaapkamers, zolder) Nu hebben we problemen met het op temperatuur krijgen sinds we een nieuwe cv installatie hebben (HR). De cv installatie is geleverd door de goede instalateur en de jaga's door de inmiddels falliete en naar buitenland verhuisde "foute".

Volgens mij hebben de jaga's totaal zo'n 4400 watt. Ga ik nu uit van 80 watt per m³ kom ik op zo'n 9200 watt! Daar zit nogal wat verschil in.

Nu denkt de "goede' instalateur dat ik aan zo'n 3000 watt radiator bij de achtergevel plaats (ipv de jaga mini) het wel afdoende zou moeten zijn, gezien zijn ervaring in dit type huis. Maar dan kloppen de berekeningen toch niet, dan kom ik op zo'n 5400 watt, daar zit nog steeds veel verschil in.

Ons huis komt uit '72 is een hoekhuis, grote ramen en schuispui van 3,70m. dubbel glas "vloerisolatie" en spouwisolatie. Oja en 35cm water onder het huis.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
En wat is nu concreet de vraag?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Volgens mijn berekening komt u uit op een kleine 7000 watt, 115 m³ x 60 watt.
Bij een redelijk goed geïsoleerd huis is nl. 60 watt per m³ voldoende, in uw geval met een open trap en grote schuifpui kunt u eventueel zo'n 1000 watt extra aanhouden.

Hoe hoog de aanvoertemp. van de ketel?
Hoe hoog/laag is de retourtemperatuur?
Worden de radiatoren warm aan de onderkant?
 

Tomleeuw

  • #4
Klusidee Kees schreef:
En wat is nu concreet de vraag?
Waarom is er zo'n groot verschil tussen de berekende waarde en geplaatste radiatoren? En zelfs na aanpassing zit ik nog steeds op minder vermogen dan de berekening.


@Jan: ons huis is redelijk goed geïsoleerd,maar de vloerisolatie is niet meer dan een stukje piepschuim onder het beton, en niet dikke isolatie wol of dikke piepschuim, evenals de spouw isolatie. het project stamt uit 1969, dus niet te vergelijken met moderne isolatie denk ik.

Ketel staat op 90 graden, hoe meet ik retour temp? of is dat de temp die op het display staat? (intergas36/30) zo ja dan is dat zo'n 75 tot 80 graden.
Radiatoren zijn convectors (JAGA) dus hebben geen onder/bovenkant
 

Ketelman

  • #5
Voor een woonkamer nooit uitgaan van 80 W/m³ maar van 60 W/m³.

Om precies te weten hoeveel vermogen nodig is dient een transmissie berekening gemaakt te worden, 60 w/m3 is "uit de duim" maar komt in de praktijk wel goed overeen met het benodigde vermogen.
 

Tomleeuw

  • #6
Ketelman schreef:
Voor een woonkamer nooit uitgaan van 80 W/m³ maar van 60 W/m³.
Ik geloof jullie wel, maar op vrijwel elke website lees ik 80-85watt. voor een normaal geïsoleerde woning. Da's toch raar zo'n groot verschil 25%
 

Chathanky

  • #7
Als ik dit zo allemaal lees is het inderdaad weinig, de klachten dat het huis niet op temperatuur komt zal daar aanleiding naar zijn.

Houd het vermogen aan van 70 a 80 watt per m2 (zeker omdat het om een hoekhuis gaat) een stukje overcapaciteit kan geen kwaad als de overige ruimtes op hetzelfde vermogen uitkomt, zo niet dan blijven de overige vertrekken achter.

Het omwisselen van de Jaga radiator lijkt me geen goede oplossing.

Hier een link om een goede berekening te maken.
 

Tomleeuw

  • #8
Chathanky schreef:
... Het omwisselen van de Jaga radiator lijkt me geen goede oplossing.

Hier een link om een goede berekening te maken...
Wat bedoel jij met omwisselen? Of wat dacht je dat ik bedoelde :?

Ik bedoelde: de jaga bij pui gaat weg, en i.p.v. voor pui komt er een "normale" radiator van 3000 watt tegen de binnenmuur.

Volgens die link zit ik dus weer op die ruim 9000 watt.
 

Chathanky

  • #9
Uit je tekst begreep ik omruilen de Jaga weg en een gewone radiator er voor terug plaatsen. Dit levert niet zoveel winst op, het vermogen blijft te klein.
 

Tomleeuw

  • #10
Ja dat lijkt mij idd ook, maar toch wordt dit geadviseerd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Tomleeuw schreef:
Ja dat lijkt mij inderdaad ook, maar toch wordt dit geadviseerd.
Het is natuurlijk niet mogelijk vast te stellen, waarom de huidige installateur iets adviseert, dat afwijkt van eigen berekening of berekening door de forumleden. Dat is toch echt iets, dat je zult moeten opnemen met de betreffende installateur.
Tomleeuw schreef:
Waarom is er zo'n groot verschil tussen de berekende waarde en geplaatste radiatoren? En zelfs na aanpassing zit ik nog steeds op minder vermogen dan de berekening.
Ook bepalen, waarom de (eerste) installateur te lage capaciteit aan radiatoren heeft geplaatst, is natuurlijk onmogelijk, omdat we zijn gedachten niet kunnen "lezen". :wink:
 

Tomleeuw

  • #12
Nou, dat verwacht ik toch wel van jullie eigenlijk :wink:

Nee, het is niet zo dat ik de installateur niet vertrouw of zo, maar ik wil niet weer met ondercapaciteit zitten en weer een paar duizend euro weggooien zonder gewenst resultaat, daarom ben ikzelf wat aan het "studeren" en kom ik veel verschil en tegenstrijdigheden tegen, en dan vraag ik mij af hoe dat komt.
 

Chathanky

  • #13
Fouten worden er overal gemaakt en als je ze kunt ondervangen is er niks mis mee.
Vraag de installateur hoe hij tot deze beslissing is gekomen en leg jou bevindingen eens aan hem voor.

Zo te horen heb je je huiswerk goed gedaan. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu