Boilergrootte advies voor nieuwbouwwoning

Brian045

  • #1
Beste,
Ik ben nieuw op dit forum dus hopelijk gedraag ik me binnen de regels! :prima:

Een aantal maanden geleden hebben wij getekend voor onze eerste woning. Het gaat om nieuwbouw. Onze woning wordt volledig elektrisch, en daarom bevat deze o.a. boiler, warmtepomp, vloerverwarming etc. Inmiddels gaan zij binnenkort starten met de bouw en daarom moeten/kunnen wij legio keuzes maken omtrent meerwerk.

Een van de keuzes is om te gaan voor een grotere boiler (300 liter) in plaats van de standaard (180-190 liter). Ik heb verder geen technische specificaties, wel opgevraagd inmiddels maar nog geen antwoord.
Gezien zij hier een behoorlijk bedrag extra voor vragen (~900 euro) probeer ik onafhankelijk advies in te winnen of dit echt nodig is.
Ik verwacht dat ik de grotere boiler nodig heb n.a.v. de vuistregeltjes die je op internet vindt (X liter voor een douche, X liter voor een bad etc.).

Situatie:
- Gezin bestaat momenteel uit 2 personen (partner en ik);
- Woning heeft vier slaapkamers (wat uitlegt dat onze toekomstvisie is dat wij met meer dan 2 personen in dit huishouden zouden willen zijn in de toekomst);
- Woning heeft twee badkamers (1 voor drie slaapkamers, 1 in de "master bedroom");
- Badkamer in "master bedroom" gaan wij een inloopdouche, wc en bidet maken. Andere badkamer een douche-badcombinatie waarschijnlijk, en een wc.
- Enige andere plekken met warm water voorziening zijn twee standaard kranen in keuken en garage (extra wasbak).

Ben bereid om extra informatie te geven indien dat helpt bij advies!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Voor 2 personen zal de 190l genoeg zijn maar met kinderen erbij en de wens om 2 douches tegelijk te gebruiken zou ik altijd voor de 300l versie gaan ivm comfort.
 
  • Like
Waarderingen: Brian045

Franc1234

  • #3
Wordt er bv ook nog gebruik gemaakt van WTW systemen? bv een douche WTW?

Je moet je voorstellen dat je met een gezin je boiler best overvraagt. Het duurt dus even voordat dit weer op temperatuur is. Je snapt dat in dit geval pa altijd een koude douche heeft ;)
Bij WTW systemen wordt de aanvoer hier nog enigszins gecompenseerd.
 
  • Like
Waarderingen: Brian045

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Zo'n boiler gaat natuurlijk ook niet eeuwig mee. Jullie hebben nu nog geen kinderen en als jullie die wel krijgen, dan duurt het daarna nog een aantal jaren voordat ze in de ochtend een douche gaan nemen. Ik zou dan eerst maar met de kleinere boiler beginnen. Anders houd je jarenlang 300 l water op temperatuur, terwijl je die hoeveelheid niet nodig hebt.
Het geld wat je de eerste jaren aan stroomkosten bespaart, kun je opzij leggen voor de aanschaf voor een grotere boiler op een later tijdstip.
 
  • Like
Waarderingen: Brian045

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
V vraag boiler is normaal gesproken 40ltr per persoon +1x een toeslag van 35 liter voor bad
4 personen x40 ltr is 160 liter
Maar u kunt maar ongeveer 80% effectief gebruiken dus daarop volgt 160x1,2 is 192 liter
Dus de boiler zal minimaal 192 liter moeten bedragen
 
  • Like
Waarderingen: Brian045

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Komen er zonnepanelen?
Dan zal het snel rendabel zijn de boiler bij voorkeur te laten opwarmen als er overproductie is. (het salderen gaat stoppen)
Een grotere boiler kan dan energiekosten schelen. (het kost energie maar op een goedkoper moment)
Ervan uitgaande dat de boiler binnen de warme schil van het huis staat, gaat energie niet verloren, die gaat het huis in. Minder rendement dan bij de warmtepomp (of is het een warmtepompboiler?) maar het verschil in verlies wordt er wel kleiner door.
 
  • Like
Waarderingen: Brian045

Brian045

  • #7
Francois_03,

WTW-systeem is nog onbekend. We moeten de badkamer nog gaan uitzoeken, maar de showrooms zijn momenteel dicht helaas. Echter, ik zou een WTW-systeem pakken in de inloopdouche (wij zelf) en in de tweede badkamer zal dit neem ik aan niet mogelijk zijn in bijvoorbeeld een douche-badcombinatie. Dus weet niet of dit de oplossing is om de keuze te kunnen maken tussen 180-190 en 300 liter?

Marcn.88,

Ik begrijp je calculatie, maar wat ik vooral mis in de vuistregels is dat ook weer opgewarmd wordt. Of zit ik er hier ongekend naast? Over dag zal de boiler toch ook weer opwarmen zodra de boiler leger is gelopen omdat iemand zich zojuist heeft gedoucht? Of gaat dit zo tergend langzaam dat ik geen rekening moet houden dat nieuw warm water wordt opgewarmd?

Jackd,

Ja er komen zonnepanelen al als standaard. En we willen eventueel extra erop leggen indien het verwachte verbruik wat aan de hoge kant is. Maar hier hebben we nog geen inzicht in. De boiler zal komen te staan in de garage die onderdeel van de woning is (slaapkamer 4 is erboven, hal is ernaast, keuken is erachter). De garage is net als rest van de woning geisoleerd en wordt afgewerkt met gevelstucwerk. Tot slot, laten wij ook vloerverwarming in de garage plaatsen, want er staat bijvoorbeeld ook onze wasmachine en droger, en vinden het fijn om de garage voor allerlei zaken te gebruiken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Brian045

  • #8
Hierboven al mooie reacties gekregen over zaken waar ik nog niet aan had gedacht, waarvoor dank! Echter voor mijn idee weet ik nog steeds niet met de extra info of ik voldoende zou hebben aan een 180-190 liter. Laten we maar eens uitgaan van een huishouden van vijf personen (slaapkamers gevuld geteld....).

Wat ik in mijn overweging ook wil meenemen is de mogelijke prijs van een aanschaf + montage van een 300 liter boiler. Als dit niet significant afwijkt van de meerwerkprijs, wil ik overwegen om het eerst met de 190 liter te proberen. Wat zijn redelijke prijzen hiervoor? Ik vind bijvoorbeeld 300 liter boilers tussen 800-1100 euro hier en vertelt men mij op internet een montage van 150-300 euro. Als ik dan denk pakweg de kosten zijn 1200 euro, dan vraag ik mij af of ik niet gewoon moet gaan voor een 190 liter boiler nu, en een meerwerk a 935 euro weg laten voor de vergroting naar de 300 liter boiler. Hopelijk krijg ik nog specificaties binnen over de boilers die ze willen gebruiken, zodat ik een idee heb over wat die knapen van hun kosten en wat ze kunnen.
 

Franc1234

  • #9
Brian045,

je woning zal aan de epc berekeningen moeten voldoen. Daar vallen ook de zonnepanelen onder. Dat zit dus altijd goed. Soms kan het wel als meewerk worden gekozen
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Brian045

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Je link gaat naar indirect gestookte boilers,
ik dacht dat we het over standaard elektrische boilers hadden.
 
  • Like
Waarderingen: Brian045

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Geen quotes gebruiken a.u.b.
 
  • Like
Waarderingen: Brian045

Brian045

  • #12
hallo jackd,
excuses dat klopt. ik voegde een verkeerde link toe. Maar ook elektrische boilers vind ik rond die prijzen zonder moeite. De vraag is of dat de prijsklasse is waaraan ik moet denken voor een elektrische boiler van 300L om degelijk te zijn ja of nee. Dat zou het risico om nu voor 190L te gaan een stuk kleiner maken, omdat de schade in een later stadium relatief klein is (935 extra voor een grotere maat boiler is voor mij gevoelsmatig erg duur). En in een later stadium, bijv. In 5-10 jaar, te gaan voor een grotere maat als wij in een situatie zouden komen waar de kleinere boiler niet meer voldoet qua grootte.

Ik ben helaas volledig een leek op het gebied van elektrische boilers en ken zelfs niemand met zo'n boiler (in zuid-limburg gaat alles nog op kolen).
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #13
De boiler inhoud die ik heb aangegeven is een berekening volgens de isso normen voor wp. Er dient inprincipe rekening gehouden te worden met het opwarm vermogen van de wp, maar aangezien u nog geen vermogen van de wp hebt opgegeven heb ik deze niet meegenomen in de berekening.
 
  • Like
Waarderingen: Brian045

Brian045

  • #14
Dank Marcn.88, ik zal deze informatie aanvragen op het kopersportaal maar de ervaring tot nu toe helaas dat we minder snel antwoord krijgen op het portaal dan wij hoopten (soms duurt het weken, ook omdat ze veel vragen doorzenden naar de onderaannemers).

Heeft jouw rekening betrekking enkel op het douchen (verwacht ik?). En als een bad wordt gevuld dan moet ik met 195 liter rekenen (*1.2 vanwege effectief gebruik). Maar wat ik mis in die rekenregels/vuistregels is dat er toch ook weer wordt opgewarmd nadat er iets verbruikt is toch? Je geeft aan dat we "minimaal" 192 liter nodig hebben, maar daarmee bedoel je denk ik wanneer iedereen achter elkaar aan doucht?

Tussen de regels door in je berekening lees ik eigenlijk dat we beter voor een 300 liter kunnen gaan, klopt dat? Hier hebben we namelijk nog geen rekening gehouden met normale wasbeurten, een afwasje, een afwasmachine, ander gebruik (schoonmaakwater etc.)? Ik ben best bereid de extra knaken neer te leggen, maar alleen als dat nodig is om comfort te hebben. Als ik ook comfort kan hebben zonder de uitbreiding (= niet hoeven na te denken over wanneer ik of iemand anders wel of niet kan douchen), dan vind ik het anderzijds redelijk weggegooid geld.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
Normen zijn handig als startpunt maar verder niet echt.
Staan jullie kort, normaal of lang onder de douche? Vlak achter elkaar of juist de ene in de ochtend en de ander in de avond? Is er een stortdouche?

Een bad hoeft niet heel veel water te gebruiken, let daar bij aanschaf op, mooi betekent vaak meer verbruik, een bad met een smaller stuk voor de voeten heeft minder water nodig en is sneller vol, dus korter wachten.
120 liter is gemiddeld, hoeveel daarvan heet water is, is afhankelijk van de boiler temperatuur.
Rekenen met 80 graden kan, maar met kinderen is 65 graden veiliger.

" dat er toch ook weer wordt opgewarmd nadat er iets verbruikt is toch? "
Dat is weer afhankelijk van het vermogen van de boiler. Eerst kijken wat de optie zijn om uit te kiezen.

Ik zou eerst wachten totdat je het verschil tussen de meerwerk en de standaard boiler weet.
Helaas is meerwerk in verhouding vaak duur, maar er kan een reden voor zijn.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #16
Het meerverbruik van een 300 liter boiler t.o.v. 190 liter zal erg meevallen. Het meerverbruik zou moeten komen van extra stilstandsverliezen door een groter wandoppervlak van de boiler. In de praktijk valt deze extra wandoppervlakte wel mee en daarnaast is de boiler toch l goed geïsoleerd.

De keuze is daarom met name afhankelijk van de vraag of je bereid bent de meerprijs voor een 300 liter boiler te betalen. Bij meerwerk betaal je overigens meestal de hoofdprijs, maar dat is niet anders.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Die stilstandsverliezen kunnen terugverdient (+extra) worden door de boiler bij voorkeur op te laten warmen als de zonnepanelen terugleveren.
Die 100 liter extra kan betekenen dat de boiler op de wintermaanden na volledig op de zonnepanelen kan draaien.
Wanneer het salderen stopt dan is die 900,- dan snel terugverdiend.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #18
het gaat niet om de stlistands verliezen maar om de opwarmtijd en de afkoeling van de boiler tijdens gebruik.
Standaard houden wij aan 1/3 van de boiler capaciteit verwarmt door een warmtepomp heb je tot je beschikking en dit om de hele simpele reden dat de warmtepomp het vat nu eenmaal niet sneller op temperatuur kan krijgen met +/- 55 graden. dus maw 300 liter buffer is effectief 100 ltr warm water!
Electrisch bijstook helpt hier aan mee als je deze gaat gebruiken, dus kies een buffer waar de mogelijkheid aanwezig is om een elektra element in bij te plaatsen
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
Ik denk dat het nutteloos is verder te denken, zonder de type nummers van de boiler opties.
Het is mij onduidelijk of de boiler gevoed wordt door de warmtepomp, stand alone wordt, of wat dan ook.
 

Brian045

  • #20
Dank allen zo ver, ik heb in elk geval details opgevraagd. Hopelijk krijg ik deze tijdig en volledig om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Ik zal dit topic nog terug raadplegen indien ik waardevolle informatie ontvang!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu