Groot gat in prefap balkon boren, doen of niet doen

Joostbon

 • #1
In het voorjaar word onze woonkamer/keuken grondig aangepakt. Huis word geïsoleerd. Tripple glas, vloerverwarming en de afzuigkap die warme lucht naar buiten blaast word er eentje met recirculatie.

Daarbij is goed ventileren wel belangrijk (word vaak wel vergeten) en daarom wil ik een WTW unit installeren. Een centraal type is lastig in ons huidige huis en de techniek staat niet stil. En daarom enthousiast geworden over een decentraal WTW systeem. In mijn geval wil ik voor de Brink Air 70 gaan. Dit systeem heeft wel een gat van 260mm nodig (!)

Het nadeel van ons huis is ook dat zowel aan de voorzijde (keuken) als achterzijde (woonkamer) volledig glas is. Liefst plaats ik hem aan de keukenzijde en aan de bovenkant van het raam moet het passen. Met daarbij als grote voordeel dat de uitstroom opening 'in' het balkom komt, aan de noord-oost kant onder het balkon. Perfect dus!

Maar nu is de buurman zijn balkon aan het renoveren en ontdaan van al het houtwerk en nu zie ik dat boven het keukenraam beton zit, ik vermoed dat dit een prefab balkon is met bewapening. (kan iemand dat bevestigen?) Dat word al een stuk lastiger om daar een groot gat in te maken, ga ik zelf ook niet doen en laat ik dan uitbesteden.

Maar kan het kwaad om hier een gat van 260mm in te maken. zit vast bewapening in. word hierbij de constructie niet te veel aangetast? Of maak ik mij nu onnodig zorgen.

nog andere tips? (rechts van het balkon in de muur waarde huidige afzuigkap rooster zit kan niet, te kleine ruimte) Als het niet wenselijk is moet ik verder kijken naar mogelijkheden

IMG_20211203_141202.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Joostbon

  • #2
  Voor de volledigheid ; De bouwtekening is vrij summier, dit is wat ik kan terugvinden.

  balkon.png


  En zo ziet de binnenzijde er uit. Die plank met verlichting gaat uiteraard weg met de nieuwe keuken. Daar moet dus dat relatief grote gat komen, mits dat niet tot problemen kan leiden

  IMG_20210521_171150.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Nee, dat kan niet. Daarmee verliest de constructie zijn sterkte. Dat is er trouwens een uit het boekje: Hoe bouw je koudebruggen...
   

  Joostbon

  • #4
  Bedankt voor het antwoord. Niet het gehoopte antwoord maar wel wat ik al had verwacht

  Ik kan die beton boor jongens wel vragen maar die doen gevoelsmatig overal vrij makkelijker over.

  dan moet ik nadenken over een andere optie voor ventilatie naar buiten
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Zou er geen oplossing of techniek zijn door in de wand van het gat een soort versterking aan te brengen.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #6
  Alternatief is door de borstwering van de bovenverdieping naar buiten (naar het balkon), en binnen verticaal door de vloer naar beneden.

  Als het balkon slechts weinig gebruikt wordt, is het wellicht beter om deze in zijn geheel te verwijderen en de aansluiting op de verdiepingsvloer te isoleren.
   

  Hharbers

  • #7
  Ik zou ook zeggen dat makkelijkste is om WTW doorvoer in borstwering onder raam te plaatsen.
  Misschien kun je de unit in een (gootsteen) kastje kwijt en aanzuigen via roosters in de plint
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  Let wel op: als de glasal er nog zit van de tekening, dat is asbesthoudend.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Dat balkon is geen prefab. die constructie is in het werk gestort.
  Als je serieus wilt isoleren moet je dat hele balkon inpakken of afzagen en een nieuwe plaatsen

  260 door die balk is kansloos maar als je het balkon toch aanpakt kan dat probleem ook opgelost worden
   

  Joostbon

  • #10
  Bedankt voor alle reacties.

  Balkon gaat sowieso niet weg. Het zit aan de voorzijde van het huis. Er staan 5 identieke huizen naast elkaar. Dat zou dan echt geen gezicht zijn als het weg is. Bovendien vind ik het wel wat hebben voor het aanzien, ondanks we er niet vaak gebruik van maken.

  Ik weet dat het een koudebrug is. Dit is ook het enige punt waar ik zo niet gelijk een geschikte oplossing voor weet

  Let wel op: als de glasal er nog zit van de tekening, dat is asbesthoudend.
  Vorig jaar is al het houtwerk vervangen door keralit en daarachter dikke moderne isolatie. Het glaswol wat er achter zat is weg gehaald. Daarachter zat gewoon steen. Dus vermoed dat dit 'vroeger' als is weggehaald. Maar bedankt voor het melden.

  Ik zou ook zeggen dat makkelijkste is om WTW doorvoer in borstwering onder raam te plaatsen.
  Misschien kun je de unit in een (gootsteen) kastje kwijt en aanzuigen via roosters in de plint
  Heb ik aan gedacht maar ga ik veel obstakels hebben. ten eerste is de muur vrij dun en gaat die unit vrij ver uit steken. Onder het balkon niet erg maar wel op hoofdhoogte (ons huis staat iets hoger). Je loopt er dan zeker tegenaan of stoot er met iets tegenaan. (en het ziet er niet mooi uit) Met keukenkastjes is ook weinig plek ivm lades. Gaat alleen maar gedoe opleveren. Optie voor een dceentraal ding te plaatsen is in de ijskast gezet. Voor ons huis gewoon geen optie.  Optie is nu op een kleine wtw unit in de hal aan het plafond te maken. Eigenlijk voor kleine appartementen. koof er omheen en zo via de stenen buitenmuur naar buiten en de aan en afvoer naar de keuken. Soort centraal systeem maar maar dan een kleine variant die ik voor 1 ruimte ga gebruiken. Nu nog alles opmeten en overwegen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu