Grondwater pomp verwerkt veel lucht

De situatie is als volgt: ik heb een grondwater pomp (voor situatie, zie tekening hieronder).

De boring is professioneel aangelegd. Deze is voor lange tijd niet in gebruik geweest en de bijbehorende pomp was kapot (geen type plaatje). Nieuwe pomp aangeschaft. Echter, het kost mij echter elke keer veel moeite om de pomp water op te laten pompen. De pomp moet namelijk eerst veel lucht verwerken (dit duurt zeker 30 minuten, wat erg onpraktisch is en niet goed voor de pomp). Door de persslang voor langere tijd (deels) dicht te knijpen en het pomphuis/zuigslang een aantal keer handmatig bij te vullen met water lukt mij het om de pomp goed werkend te krijgen. Er komt dan veel water uit.

Echter, wanneer de pomp een tijdje (zeg 1 dag) heeft stil gestaan, begint het hele proces weer opnieuw: de pomp moet weer veel lucht afvoeren. Het zou kunnen dat de waterkolom onder de keerklep weg zakt (al kan ik dit niet visueel waarnemen). Het water in de aanzuigleiding (tussen keerklep en pomp) blijft keurig op niveau staan, waaruit ik opmaak dat de keerklep niet lek is.

Wie weet wat hier het probleem is en hoe ik het kan verhelpen?
Ik heb het leiding system deels uitgegraven en al veelvuldig gezocht op lekkages (met water/sop en voelen met m’n hand, maar ik zie of voel niks). Zijn er nog betere manieren om eventuele lekkages op te sporen? En zou de pomp wel sterk genoeg zijn?

De gehele boring is gemaakt van PVC. Alleen het laatste stukje aanzuigleiding is gemaakt van flexibele PVC slang (1”, deze is vernieuwd). De persslang is ook een flexibele slang (1”).

Specificaties pomp
  • zelf aanzuigend
  • 800W
  • max. 3.6 m3 / uur
  • max. druk 4.2 bar (pers zijde)
  • max. aanzuig diepte 7.9 meter
  • 1” aanzuig slang en 1” persslang

Diagram zonder titel.drawio.png
 
Keerklep defect?

Kan de zuigslang uit de bron?

Waarom staan er op de tekeningen twee buizen de grond in?

Foto's zeggen vaak meer dan tekeningen en tekst. (en ik vind het leuker)
 
  • Ik vermoed dat de keerklep niet defect is, aangezien het water bovenop de keerklep op niveau blijft staan (als die kapot is, zou ik verwachten dat dit weg zakt).
  • De zuigslang hangt niet in de bron, maar is verbonden met de keerklep (welke op en neer beweegt in een metalen bol) middels een metalen 90 graden bocht. Dus de bron loopt over in de zuigslang.
  • Omdat de boring bestaat uit twee verticale buizen (zo is het origineel aangelegd).
  • Voor foto's zie mijn reactie hieronder.
 
Laatst bewerkt:
Een lek zoeken is lastig.
Als je een compressor hebt dan zou je de bron onder druk (net teveel) kunnen zetten, dan kan je met zeepsop op zoek naar bellen.

Een snelle oplossing zou zijn om een nieuwe zuigslang in een van de buizen te laten zakken.
Wat is de diameter van de buizen?
 
De pvc buizen zijn ook zuigbuizen, de zuigslang zit aan de buizen. (niet in een buis)
Dat werkt prima bij een redelijk hoge grondwaterstand.

Ik zou één van de twee buizen afkoppelen, zo sluit je een deel van de mogelijk lekken af. Ook heeft de pomp minder lucht weg te zuigen.
Is eenvoudig weer aan te koppelen.
Als je niet teveel water tegelijk pakt dan denk ik dat het wel goed gaat. Denk aan een tuinslang met sproeier.

Verder blijft alleen de aansluiten van de keerklep en de pvc buis over.

ps. Ik had een klant waar een pomp op één pvc buis zit. Ik dacht een 40mm buis en die gaf een flinke lading water. Verder hetzelfde als hier alleen geen flex stuk zuigslang ertussen. Alleen pvc.
 
met een dergelijke diepte van het grondwater is het veel logischer om de pomp in de bron te laten zakken maar dat ter zijde

Het systeem is lek of het grondwater bevat veel gas dat vrijkomt als de pomp uit staat
en voor lucht in het systeem zorgt

voor een snelle start moet het hele systeem met water gevuld worden ook onder de keerklep
 
Het vullen van het systeem onder de keerklep heb ik geprobeerd (door voor langere tijd er een lopende tuinslang erin te hangen), maar dat werkt niet goed genoeg: het water niveau stijgt iets, maar komt nooit tot de hoogte van de keerklep. Het kan niet anders dan dat het leidingwater onderin de PVC buis verlaat (en zich vermengt met het grondwater).

Overigens zou deze oplossing ook erg onhandig zijn om elke keer uit te voeren.

Qua gas in het grondwater: het is zandgrond. Persoonlijk zou ik denken dat ik hier geen gas kan verwachten? (dan denk ik eerder aan veengrond bijv.)
 
Als 5 seconden snel genoeg is, dan kan het zoals hier.
(en daar heb ik praktijk ervaring mee)

Onder de keerklep is het niet te vullen.
(het enige wat zou kunnen is met een vacuüm pomp de lucht eruit zuigen, maar dat is allemaal niet nodig)

In veengrond is dit systeem niet mogelijk, veen voert te weinig water aan, zeker voor een 40 of 50mm buis dus komt de bron onder het veen te zitten en dan wordt het mogelijk te diep om het op deze manier te doen en is een zuigslang in de bron nodig. (ik heb eerder al geschreven dat dat hier ook een oplossing is)
 
Je moet zorgen dat de zuigleiding in het water hangt. Zit er ergens lucht dan kun je het vergeten. En hij moet heel goed luchtdicht zijn. Zuigt hij ergens valse lucht aan dan komt het ook niet goed.
 
Heb je of kun je een meetlint regelen om te meten waar je grondwater staat in de bron.

Dan weet je ook of je nog diep genoeg zit met je standpijp. Aanzuigbuis
 
bij een diepe bron (meer dan 10 meter ) is er geen zuigslang mogelijk dan dan moet de pomp onder in de put
 
Nee die zie ik ook. Maar op de tekening lijkt het dat de zuigslang eindigt bij de keerklep en dus niet in het water hangt. Dat werkt natuurlijk niet.
 
Een bron wil wel eens droog komen te staan of onvoldoende water geven. Omdat het net in een verkeerde grondlaag Staat.
Vandaar mogelijk ook dat deze niet meer gebruikt werdt.

En ik heb in het begin dat ik voor mijn zelf begon dit soort klusjes gedaan en beregeningen aangelegd en milieu boringen gedaan. Was te zwaar werk, kon de hele wereld over..
Maar een goede bron, boorde we meestal dieper en met een grotere diameter. Hier in de omgeving minimaal 15 meter en dieper. En goed afstorten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan