Grondwater 9 meter pompen

Onn0

 • #1
Goedemiddag,

In mijn tuin hebben de vorige bewoners een drainageput van een meter diep gemaakt. Hierin komen twee drainage slangen op uit.
In de put zit een Einhell BG-SP 250 (handleiding: zie bijlage)
De specs van belang (denk ik) zijn:
Opvoerhoogte max.5,5 m
Slangkoppeling 1 1/2” binnendraad

Er zit nu een slang aan (~25mm diameter binnen) die rechtstreeks een buis in gaat die op het riool is aangesloten.

Ik ben bezig met een project om regenwater op te vangen voor gebruik (4x 1000L IBC). Deze staan op ~ 9 meter van de put.
Nu ben ik van plan dit grondwater daar aan toe te voegen. Mijn vraag is nu hoe ik het beste die 9 meter kan overbruggen. Gezien het feit dat de pomp een vermogen heeft om 5.5 meter omhoog te pompen, geeft mij hoop. Echter probeer ik erachter te komen of ik daarmee genoeg vermogen heb om het water 9 meter horizontaal te verplaatsen.

De IBC's staan negen meter verderop, twee hoog. Dus wat de pomp moet doen is het water 80cm omhoog pompen naar de leiding tussen de put en de IBC's. Bij de IBC's zal het nog eens 2 meter omhoog moeten naar de bovenste rij.

Nu ben ik niet helemaal thuis in druk en afstanden, maar mijn idee is om een 20mm drukleiding te leggen van de put naar de IBC's om daarmee de druk iets te verhogen om bij de IBC's weer 2 meter omhoog te gaan.

Zonder 'proefondervindelijk' aan de gang te gaan (wordt best prijzig als m'n eerste idee niet werkt), ben ik benieuwd of iemand hier wat inzichten in kan geven en of mijn plan sowieso gaat werken of dat ik misschien zelfs naar 16mm drukleiding moet gaan.

Alvast bedankt.

Gr,
Onno.
 

Bijlagen

 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Dat zou makkelijk moeten lukken met die pomp. Je hebt bij lange na geen 5 meter omhoog. Horizontaal verplaatsen kost weinig.
   
  • Like
  Waarderingen: Onn0

  Onn0

  • #3
  Tnx Vonken_trekker. Ik had ook al het vermoedde dat het zo zou zijn maar beter nog een keer extra gevraagd. ;) Ik kon er ook niet veel (al dan niets) over vinden. Het is eigenlijk ook wel heel logisch, daar het horizontaal deels door de zwaartekracht geholpen wordt. Waar ik echter dus over twijfelde was of bij een volle buis, de pomp genoeg kracht zou hebben om het aan het einde nog 2m omhoog te duwen, maar wel dus, want hij drukt natuurlijk gewoon die hele kolom vooruit waardoor het met (ongeveer) dezelfde kracht aan het eind omhoog gaat.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Klopt. Het maakt in die zin niet uit of je het hoogteverschil in 1 keer hebt of in een paar stappen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu