Groepenverdeler op afstand van kWh meter, bovenwoning

Ron Broers

  • #1
In de bestaande situatie zit onze kWh meter (ferrarismeter) bij de onderburen, vanuit de meter vertrekt een metalen buis met daarin de aders voor 1 fase naar een simpele groepenverdeler met 2 aardlekautomaten zonder hoofdschakelaar. Afstand van meter naar verdeler is ongeveer 8 meter.

We zijn bezig met een grote verbouwing, waarbij ik de groepen wil herverdelen en een kookgroep wil voor een inductieplaat.

Ik heb een voorbedrade groepenkast gekocht met 8x 16a zekeringautomaten een kookgroep en een hoofdschakelaar

Ik wil de aansluiting verzwaren van 1x25 naar 3x25.

Ik wil een 5x6m2 YMvK kabel aansluiten op de groepenverdeler en naar de meter brengen. Als de nieuwe meter dan geplaatst wordt dan kan deze kabel daar op aangesloten worden. De aardedraad kan dan op de aardpen worden aangesloten.

Kan ik er van uit gaan dat de nieuwe situatie voldoet als deze in basis hetzelfde is als de bestaande situatie (alleen dan beter, met meer aders en een betere groepenverdeler)?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het lijkt me zinvol om dit gewoon te overleggen met de netbeheerder. Het is een afwijkende situatie, misschien willen ze ook wel niet zomaar verzwaren omdat bijvoorbeeld de aansluitkabel wordt gedeeld met de onderburen.

Het zou me niet verbazen als de netbeheerder alleen wil verzwaren als ze tegelijkertijd een nieuwe invoerkabel aanleggen, gewoon tot in jouw woning. Dan heb je al werk voor niets gedaan.

Ik neem aan aan dat beide meters beneden wel gewoon van de netbeheerder zijn en dat jij een eigen leveringscontract hebt?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ron Broers

  • #3
Ik heb hier nog niet specifiek naar gevraagd. Het verzwaren was mogelijk zeiden ze in telefoon gesprek.

de meterruimte kan bij ons niet binnen 3 meter van de voordeur gerealiseerd worden, daar is geen ruimte voor.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Zo'n kabel moet wel, brandvrij worden aangelegt en mag eigenlijk ook niet langer als 3m, dus eerst maar even overleggen met een deskundig persoon.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu