Klopt de indeling van deze groepenverdeler?

DIYSeb

  • #1
Een vraag voor de elektriciens onder jullie:
In 2017 hebben wij een woning uit 1973 gekocht en die volledig laten renoveren door een aannemer.
Hierbij is ook de elektrische installatie aangepakt door een erkende elektricien. De oude groepenverdeler (smeltzekeringen) in de meterkast is vervangen door een Hager Vision 3-fasen kast die de huiskamer, slaapkamers en CV-ruimte voorziet. In de nieuw gebouwde garage is een tweede verdeler geplaatst die de keukenapparatuur met inductieplaat (7,4kW), stoomoven, combi-oven, Quooker, wasmachine, droger en elektra van de garage, berging en tuin voorziet.
We hebben een 3x25A aansluiting.
De verdeler in de meterkast is nagenoeg vol en ik wil daar nog een 3-fasen energiemeter en een ALAMAT voor een te plaatsen warmtepomp in kwijt. Bij de inventarisatie van: hoe ga ik dit aanpakken (2e vision kast ernaast en doorlussen maar), viel het mij op dat er voor 8 eindgroepen gebruik is gemaakt van 2 4-polige aardlekschakelaars (ALS). Dit wordt volgens de NEN1010 in 2016 (als ik mij niet vergis) afgeraden. Er dient gebruik gemaakt te worden van 2-polige ALS voor elke fase 1 met daarachter max 4 groepen per ALS.
Toen dacht ik: ik trek die kast in de garage ook eens open, hoe zit dat dan? Zie hiervoor bijgevoegde foto.

Er komt 3 fasen binnen (doorgelust vanaf de verdeler in de meterkast, waar ook de hoofdaansluiting zit). Die gaan door een hoofdschakelaar met daarachter 2x een 4-polige ALS.
Iedere ALS beveiligt een krachtgroep (1 voor de kookplaat en 1 voor een kracht WCD 16A in de garage) EN nog eens 4 eindgroepen. Nou ben ik geen elektricien, maar ergens heb ik het gevoel dat dit -ook volgens de oude NEN- toch niet de bedoeling kan zijn?
Op de foto is de verdeler in de garage te zien. Alles wat boven een van de ALS zit wordt door die ALS beveiligd (dus ALS1, doet krachtgroep A en de linker 4 eindgroepen, ALS2 doet de rest). klopt dit of moet ik de elektricien eens gaan vragen of hij dit wil aanpassen?

Als ik me goed heb ingelezen, kan ik de krachtgroepen best vervangen door Aardlekautomaten en die na de hoofdschakelaar direct aan de 3 fasen + N aansluiten en daarnaast 3 2-polige ALS plaatsen voor het beveiligen van de 8 eindgroepen, toch?

IMG_8514.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
DIYSeb schreef:
In de nieuw gebouwde garage is een tweede verdeler geplaatst die de keukenapparatuur met inductieplaat (7,4kW), stoomoven, combi-oven, Quooker, wasmachine, droger en elektra van de garage, berging en tuin voorziet.
We hebben een 3x25A aansluiting.
Hier gaat het fout.

Alles hoort in 1 meterkast, of je moet met selectiviteit gaan rekenen.
 
  • Like
Waarderingen: Juul..

DIYSeb

  • #3
Ik weet niet of ze destijds een selectiviteitsberekening hebben gemaakt. In de verdeler van de woning zit een aardlekautomaat B25, 300mA voor de kabel die naar de verdeler in de garage gaat.
Die kabel is 4x6mm2 grondkabel met aarde en ca 25m lang. In zoverre is er wel selectiviteit om het afschakelen van de gehele verdeler in de garage te voorkomen wanneer er aardlek in een van de automaten in die verdeler is.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Selectiviteit is iets anders dan gelijktijdigheid. Hoe is de kabel naar de onderverdeler beveiligd? Als je daarvoor een beveiliging toepast die selectief is ten opzichte van de 3x25A hoofdzekeringen dan wordt het 16A, plaats je in de onderverdeler ook weer selectieve beveiligingen dan kom je op 10A uit. Dat is niet bruikbaar voor veel apparaten waaronder de keukenapparatuur.

5 groepen achter een aardlekschakelaar is inderdaad niet volgens de toen geldende NEN1010:2015. Mogelijk voldoet het wel aan de nieuwe, nog niet aangewezen, NEN1010:2020.

Er zijn wel meer dingen niet conform NEN normen:
- De aderkleuren van die voedingskabel, een fase hoort bruin, zwart of grijs te zijn.
- Lasklemmen los in de verdeelkast.

Verder kun je je afvragen waarom je een IP65 verdeelkast zou plaatsen als je vervolgens een groot gat in de achterkant zaagt, maar ik gok zomaar dat de IP65 beschermingsgraad ook niet echt nodig is in je garage.
 

DIYSeb

  • #5
Bedankt trouwens voor je snelle reactie.

Selectiviteit is iets anders dan gelijktijdigheid. Hoe is de kabel naar de onderverdeler beveiligd? Als je daarvoor een beveiliging toepast die selectief is ten opzichte van de 3x25A hoofdzekeringen dan wordt het 16A, plaats je in de onderverdeler ook weer selectieve beveiligingen dan kom je op 10A uit. Dat is niet bruikbaar voor veel apparaten waaronder de keukenapparatuur.
De kabel naar de onderverdeler in de garage is aan de voedende kant (dus in de verdeler van de woning, waar de hoofdaansluiting zit) beveiligd met de genoemde B25, 300mA alamat. Ik begrijp uit je tekst even niet of ik daarvoor beter een B20/300mA moet laten plaatsen of dat het zo goed is. Mijn boeren verstand zegt me dat er in geval van kortsluiting in de grondkabel in de huidige situatie 50% kans is dat de hoofdzekering eruit gaat ipv de alamat. Een B20 zal eerder afschakelen dan de hoofdzekering.
Wat betreft de selectieve beveiligingen in de onderverdeler volg ik je even niet. Alle automaten in die onderverdeler zijn B16 en de aardlekschakelaars 30mA (40A max stroom).

Er zijn wel meer dingen niet conform NEN normen:
- De aderkleuren van die voedingskabel, een fase hoort bruin, zwart of grijs te zijn.
- Lasklemmen los in de verdeelkast.
Ja die aderkleuren daar verbaasde de installateur van de zonnepanelen zich vorig jaar ook al over. Zolang maar duidelijk is welke L1/L2/L3/N is en dat ook aan de aanvoerende zijde wordt gekopieerd, is dat nog niet zo'n ramp. Ware het niet dat mijn neurotische brein hier wel een beetje moeite mee heeft.

Ik die dat die lasklemmen zijn geplaatst om een aparte opbouw WCD direct boven de verdeler te voeden. Hoe zou dit eigenlijk moeten? Doorlussen met lasklemmen in die opbouwdoos? Of zijn hier mooie verdelers voor in de kast voor te koop? Ik zie dat Wago DIN-rail lasklemhouders voor hun 221 lasklemmen verkoopt, mag het zo wel? Deze: https://www.wago.com/nl/installatieklemmen/bevestigingsadapter/p/221-500

Mocht ik dit geheel laten ombouwen naar 3x2P aardlekschakelaars, dan heb ik nog genoeg vrije posities over om een extra installatieautomaat te laten plaatsen die dat stopcontact apart kan voeden.

Die IP65 kast is op mijn verzoek geplaatst. Met name om de boel tegen stof en onbedoeld aanraken van de schakelwippen te beschermen. Er zit namelijk verder geen kast ofzo omheen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Die B25 automaat stond er nog niet toen ik mijn reactie begon te typen. :wink:

Een B25 automaat is niet selectief ten opzichte van de hoofdzekeringen, dit wil inderdaad zeggen dat je bij kortsluiting niet zeker weet dat alleen de laatste beveiliging in de keten aanspreekt. Maar een B20 automaat is waarschijnlijk nog steeds niet selectief, die beveiligingen zitten te kort bij elkaar. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de exact gebruikte beveiligingen (smeltpatronen of automaten) en de karakteristieken.

Dit voldoet daarmee niet aan de netcode elektriciteit, welke stelt dat jouw beveiligingen selectief moeten zijn ten opzichte van de beveiliging van het netbedrijf.

Aan de andere kant zit je met selectiviteit tussen de B16 eindgroepen in de onderverdeler ten opzichte van de voorbeveiliging. B16 achter B25 is niet selectief, B16 achter C25 is pas in de meeste gevallen selectief. Wanneer je er B20 van maakt wordt dat natuurlijk niet beter. Wanneer je kortsluiting maakt op een eindgroep van de onderverdeler ben je er dus niet zeker van dat enkel die eindgroep uitschakelt, in plaats van de hele onderverdeler.

Selectiviteit tussen jouw eigen beveiligingen is echter heel lang niet opgenomen geweest in NEN1010 (de rubriek was "in bewerking").

Als je de B25 automaat in de hoofdverdeler vervangt door B16 voldoe je dus aan alles. Je voldoet aan de netcode, want jouw B16 automaat is selectief ten opzichte van de beveiliging van de netbeheerder en je voldoet aan NEN1010, want die schrijft niet dat je geen B16 eindgroepen achter een B16 voorbeveiliging mag plaatsen. Maar optimaal is deze oplossing ook niet want je kunt je keuken waarschijnlijk niet meer normaal gebruiken. :wink::roll:

Zou je dit aan alle kanten in orde willen krijgen dan zou je de hoofdaansluiting moeten laten verzwaren zodat je wel 3 selectieve beveiligingen achter elkaar kunt plaatsen. Dat komt echter met een flinke jaarlijkse meerprijs.

Dus tja, zeg het maar... Eigenlijk moet je op een 3x25A aansluiting dus gewoon geen onderverdeler willen toepassen, dan ben je overal van af.

Verkeerde kleurcodering is misschien "geen ramp", maar in hoeverre is de rest dat dan wel? Spreken de aardlekschakelaars dagelijks aan omdat daar 5 groepen achter zitten? Het hoort natuurlijk allebei niet.

Verbindingen in de verdeelkast moeten op een vast component worden gemaakt, met zo'n houder op de DIN-rail voldoe je daar inderdaad aan. Of dubbel aansluiten op de automaat met behulp van aftakblokjes.

Hoe stofdicht is je IP65 kast nog met een gat in de achterkant?
 

DIYSeb

  • #7
Dank dat je de tijd neemt om alles zo uitgebreid uit te leggen.

Voor zover ik weet, zijn mijn hoofdzekeringen smeltpatronen en geen automaten. De karakteristiek van die dingen weet ik niet.

Wat ik me ineens realiseer: die B25 automaat zat er bij oplevering in 2017 niet. De installateur van de zonnepanelen merkte vorig jaar op dat die kabel daarmee dus niet beveiligd was en plaatste de B25/300 automaat. Klopt mijn redenering dat het dus aanvankelijk wel selectief was, maar niet veilig (geen kortsluit of aardlekbeveiliging in de 25m lange kabel die in de grond ligt).

Een B16 alamat in de aanvoerende leiding naar de onderverdeler is geen optie inderdaad. Alle zware apparaten in huis zitten achter die onderverdeler.

We willen in de toekomst naar een all-electric warmtepomp en er komt wellicht ook nog een keer een elektrische auto. Dan vrees ik dat we toch al zullen moeten verzwaren naar 3x35A. Als ik in dat geval de hoofd(smelt)zekeringen meteen laat vervangen door automaten (35A wordt dan 40A), ben je met een C25 /300 alamat in de aanvoerkabel naar de onderverdeler aan beide kanten weer selectief, toch?

Ja misschien maak ik een probleem waar geen probleem is. In de afgelopen 5 jaar is er nog nooit iets uit geklapt op een B16 automaat in de groep van de garage na (hoge aanloopstroom van een cirkelzaag), die werd toen door de elektricien door een C16 automaat vervangen.

Haha ja dat gat in de achterkant :denk:.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Volledige selectiviteit met automaten blijft lastig, meestal spreek je van "selectief tot een kortsluitstroom van xx A". Maar met 40 > 25 > 16 lijkt het er meer op ja. Ik zou de B25 automaat laten zitten, dan is de selectiviteit ten opzichte van de hoofdautomaten beter in orde. Selectiviteit in die laatste stap is (nu nog) geen NEN1010 eis en het geeft blijkbaar geen problemen, dus ik zou me het geld van een nieuwe automaat besparen.

Ook veel all-electric huizen draaien prima op 3x25A trouwens. Het vermogen van een warmtepomp valt wel mee, tenzij je een e exemplaar neemt met een flink elektrisch backupelement. Voor de laadpaal kun je een exemplaar met loadbalancing nemen die zich aanpast aan het beschikbare vermogen.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu