Groepenkast vernieuwen

Leandres

  • #1
Mijn woning is compleet verbouwd, echter zit ik nog met een probleem. Nou ja wat heet probleem. De woning is fysiek verdeeld in een 6-tal groepen.

Groep 1 - Voorkant woning, Slaapkamer 1, Slaapkamer 2, overloop, wc
Groep 2 - Achterkant woning, slaapkamer 3, badkamer, zolder
Groep 3 - Keuken, schuur, schuurtje buiten
Groep 4 - Vaatwasser
Groep 5 - Wasmachine
Groep 6 - Droger

Nu draait dit alles op 2 alamats van Holec (denk 1 van de eerste alamats ze zijn stokoud mijn inziens). En nee niet alles zetten wij tegelijk aan ;)

Ik wil nu 6 nieuwe alamats plaatsen omdat ik het prettig vindt mocht er ergens storing ontstaan dat niet mijn hele woning afgeschakeld word. Wat voor alamats moet ik nu kopen? Ik lees vanalles over B/C karakteristiek en 10/30mA 100/300 mA etc. etc.

En ik hoef als ik een 6-tal alamats plaats geen aparte "hoofd" aarlekschakelaars te plaatsen toch?

Misschien dat iemand van het forum mij wat duidelijkheid verschaffen kan over de betekenissen van deze gegevens en welke alamat-type ik volgens jullie zou moeten nemen.
 

Gerrit

  • #2
Je neemt 6 alamats, B-karakteristiek en 30 mA.
En ja, tegenwoordig moet er een hoofdschakelaar voor. Ik zou dit overigens laten doen door een installateur. Wij zijn van mening dat de groepenkast niet het terrein is voor de amateur. Zo zal de spanning er af moeten en dus het zegel worden verbroken.
De energiemaatschappijen worden niet blij als het zegel verbroken wordt en daar hangt dan ook vaak een stevig prijskaartje aan.
 

Leandres

  • #3
Uiteraard gebeurd dit door een instalateur, alleen ben ik nogal leergierig ben altijd benieuwd hoe het werkt en wat er nodig is.

Wat moet ik me voorstellen bij die hoofdschakelaar?? Die alamats zijn al aardlekautomaten toch? En dan die hoofdschakelaar is ook een aardlekautomaat? Dit begrijp ik nog even niet.
 

Gerrit

  • #4
Nee, die hoofdschakelaar is gewoon (zoals de naam al aangeeft) een schakelaar, meer niet.
 

Appeltje

  • #5
TS lijkt het verschil niet te weten tussen Alamats (aardlekautomaten) en Aardlekschakelaars.

Waar hij/zij spreekt over "Momenteel draait het op 2 alamats" denk ik dat hij/zij bedoelt dat de 6 groepen over 2 aardlekschakelaars verdeeld zijn.

Een aardlekschakelaars (ook wel "ALS" genoemd) is iets anders dan een ALAMAT (AardLekAutoMAaT).. Een aardlekschakelaar beveiligd meerdere (max 4) groepen. Een ALAMAT is groep en aardlekschakelaar in 1.

Gr. Richard.
 

Gerrit

  • #6
Heb ik ook even aan gedacht, maar er stond toch echt.... :wink:
 

Leandres

  • #7
Yep en dat is ook echt wat ik als TS bedoel. Mijn installatie bevat momenteel slechts 2 ALAMATS. Ik wil dat vernieuwen met 6 nieuwe alamats of 6 groepen met 2/3 aardlekschakelaars en hoofdschakelaar.
 

Appeltje

  • #8
Ok, verkeerd door mij ingeschat... excuses!
Maar je hebt in ieder geval al een goed antwoord van iemand die het wel begreep ;).

Gr. Richard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu