Groepenkast vernieuwen + extra groepen aanleggen

Loewietje

  • #1
Hallo,

allereerst mijn complimenten voor de uitgebreide uitleg en het geduld van de meeste forumposters, ik heb hier veel informatie vandaan kunnen halen.

Mijn eerste, technische vraag is:
Ik heb een huis gekocht waar ik 1 augustus in kan en ik ben de werkzaamheden aan het plannen. Een van de dingen die ik meteen wil aanpakken is de meterkast. Hierin zit nog een ouderwetse bakelieten (oid) groepenkast met maar drie groepen. Deze wil ik laten vervangen door een nieuwe kast, met genoeg ruimte voor uitbreidingen, zoals een kookgroep ed. Allereerst wil ik door het energiebedrijf de hoofdaansluiting laten upgraden, omdat 1x25A tegenwoordig wel erg krap is. Vervolgens wil ik een meterkast met de volgende specs laten plaatsen:
1xhoofdschakelaar
2xALS
7xgroep 16A, verdeeld over de 2 ALS'en
1xkookgroep.
1xbeltrafo
1xwcd in groepenkast

WCD's keuken verdeeld over 2 groepen, een aparte aansluiting voor wasmachine, droger en vaatwasser. Verlichting in het huis aangesloten op twee groepen, deze groepen zijn op een verschillende ALS aangesloten.

Volgens mij voldoe ik hiermee aan de eisen die in NEN1010 gesteld worden, klopt dit?

Mijn tweede, "commerciele" vraag is:
Ik wil de leidingen, WCD's etc zelf installeren, maar de groepenkast laten doen. Verder wil ik de gehele installatie laten keuren. Mijn idee is om hier een aantal installateurs een offerte voor te laten doen, waarbij zij het benodigde materiaal voor mijn eigen werk ook meeleveren. Is dit realistisch?

alvast hartelijk bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Niks op aan te merken :prima:
 

Fiesiekus

  • #3
Je hebt 1 4-polige ALS nodig en dan 2 2-polige ALS-en . En de verlichting niet alleen over 2 groepen verdelen maar over 2 ALS-en.
 

Loewietje

  • #4
Fiesiekus schreef:
Je hebt een 4-polige ALS nodig en dan 2 2-polige ALS-en . En de verlichting niet alleen over 2 groepen verdelen maar over 2 ALS-en.
Vanwaar een 4-polige ALS? Kan deze, bij voldoende scheiding, de hoofdschakelaar vervangen?

Sorry voor de onduidelijkheid, verlichting (2 groepen) uiteraard op 2 ALS'en. Ik heb de startpost even aangevuld.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ik denk dat ie 4P hoofdschakelaar bedoelt. Makkelijk als je eventueel naar 3 fase wilt upgraden. Toch nog een opmerking: de meeste huizen hebben wel tenminste drie algemene/licht groepen.
 

Fiesiekus

  • #6
Was in de war met een krachtgroep voor een kookplaat uit een ander topic. Voor deze kookgroep heb je geen 4-polige ALS nodig; dan alleen die 2 ALS-en.
 

Loewietje

  • #7
Oke, dat zou inderdaad logischer zijn.

Voor wat betreft de twee groepen voor de verlichting. Het is een klein huis, met voorkamer, achterkamer, die slaapkamers en keuken+bijkeuken. Mijn idee was dus:

Gr1: Voorkamer+Slaapkamer+Badkamer
Gr2: Achterkamer, 2 Slaapkamers
Gr3: WCD's keuken + verlichting keuken+bijkeuken. (Dit is een van de keukengroepen
 

Fiesiekus

  • #8
Dat zijn al 3 groepen :mrgreen: . De WCD's nabij het aanrecht voeden via 2 verschillende algemene groepen. In de woonkamer zou ik, als 't kan, de verlichting ook over de 2 groepen spreiden (is geen NEN-regel, maar dat voorkomt dat 't hele volk in duisternis wandelt). Of je hebt dat al gedaan door voor- en achtekamer electrisch te scheiden.
 

Loewietje

  • #9
Ik blink weer uit in duidelijkheid, zie ik al.

1) Voorkamer en Achterkamer zijn in principe een ruimte, verspreid over twee ALS'en, dus ik hoef in het geval van een enkele aardfout niet in het duister te wandelen :D .
2) Die Gr3 is een van de twee groepen waarnaar ik eerder refereerde als WCD's keuken. Oftewel, er zijn twee "dedicated" groepen voor verlichting / wcd's in huis, en ik gebruik een groep van de wcd's in de keuken om daar ook de verlichting in de keuken op aan te sluiten.
 

Fiesiekus

  • #10
Lijkt me dedicated duidelijk.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Dus gr4 zij uitsluitend wcd-en in de keuken? of begrijp ik het nu verkeerd?
 

Loewietje

  • #12
Correct

Voor de volledigheid even een lijstje:

ALS1:
1:Woonkamer(voor)+Slaapkamer+Badkamer
2:Keuken WCD's (1)
3:Wasmachine
4:Wasdroger

ALS2:
5:Woonkamer(achter)+Slaapkamer1+Slaapkamer2
6:Keuken WCD's (2) + Verlichting keuken
7:Vaatwasser
Opt:Kookgroep
 

RvanO

  • #13
Dit is een mooie post, waarin in een paar stappen een helder beeld is ontstaan van de toekomstige situatie. Ik denk dat dit een goed voorbeeld is over het verdelen van de groepen over de ALS; verlichting in de woonkamer; en de WCD in de keuken.

In de toppic start schreef je: "Allereerst wil ik door het energiebedrijf de hoofdaansluiting laten upgraden, omdat 1x25A tegenwoordig wel erg krap is."
Waardoor gaat u dit laten vervangen?
 

Loewietje

  • #14
Nog geen idee, ik moet nog even contact opnemen met het energiebedrijf of de upgrade mogelijk is, en wat dan de mogelijkheden zijn. Ik heb al wel even naar de prijzen gekeken, het kost zo'n 180 euro om de aansluiting te laten upgraden, mits de bekabeling die er al ligt daarvoor geschikt is. Dat ga ik dus nog even uitzoeken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
1 X 35 Ampere is prima en kan meestal zonder graafwerzaamheden worden uitgevoerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu