Groepenkast in garagebox aanpassen

Kabouwert

  • #1
Wij hebben sinds gisteren een ruime garagebox met eigen huisnummer, enkele straten verderop.

Bouwwijze:
metalen kanteldeur aan straatzijde, muren van kale baksteen, vloer en plafond van kaal beton, afmeting ca. 5 x 5 meter, 2,70 hoog. Bouwjaar 1965.

Gebruik:
stalling van klassiek auto'tje, oplslag van o.m. reserve-onderdelen en enig kluswerk aan auto en anderszins.

Elektra:
Box is voorzien van een 1 x 35A netaansluiting. Boven de schakelaar van de netbeheerder (General Electric C40 G10IT ) is een digitale meter geplaatst.
Boven de meter zit een heel oud 'groep' kastje met één 16A stop (smeltzekering).

Vanuit deze 'stoppenkast' :
1. een vrijliggende grijs geïsoleerde koperdraad naar klem aan metalen waterleiding (wasbakje + afvoer op 3 meter afstand)
2. stukje 30 cm PVC-buis naar een verdeeldoos, die vertakt naar een ONgeaarde WCD en naar de plafondverlichting (schakelaar daarvan zit 3 meter verderop). In de buis zitten twee koperdraden, 1 met rode isolatie en 1 met groene isolatie.

Plan:
Oude stoppenkast vervangen door nieuwe groepenkastje.
Oude aarddraad en klem aan waterleiding vervangen door nieuw.

Idee nieuw groepenkastje:
1 x hoofdschakelaar
1 x 40A aardlekschakelaar
2 x 16A groepautomaat (1 voor 3,5kW mini doorstroomboiler met stekkeraansluiting en 1 voor extra lichtpunt en enkele geaarde WCD's)

En de aarding (laten?) controleren.

Uitvoerbaar?

Suggesties welkom!
 

DSR9500

  • #2
:prima:
 

CV__

  • #3
Haalt dit systeem z'n aarding van de waterleiding of is dat enkel een vereffening?

Aarden aan de waterleiding mag al een hele tijd niet meer vanwege steeds meer kunststof waterleiding.
 

Kabouwert

  • #4
Het is niet enkel vereffening.

De hele elektrische bedoening in het gebouw is uit de jaren '60. Begane grond met garageboxen en daarboven drie woonlagen met appartementen. In de woning boven de box is de aarddraad ook aan de waterleiding bevestigd. Volgens de eigenaar van het complex (een grote woning coöperatie) is deze situatie toelaatbaar zolang er niets aan de installatie wordt veranderd.

Op https://www.klusidee.nl/Forum/topic/aardedraad-controleren-op-werkzaamheid.67399/ lees ik een simpele manier om de aardedraad op werkzaamheid te controleren, beschreven door Calenta op [02 Juni 2011, 16:13]:

"Doe even simpel...........

Elke installateur tikt even met de nul tegen de aarde draad.

Klik doet aardschakelaar, o  ja daar is het voor.

Dan werkt de aarde draad.

Meer hoeft de eindgebruiker echt niet te weten. geen multimeters en milli ampère getallen. nee blauw tegen groen/geel. geen stroom meer? even naar de groepenkast, aardlek terug schakelen en klaar.
"

De (oude) bedrading in mijn garagebox:
Groen = Fase [P] (zou nieuw Bruin zijn)
Rood = Nul [N] (zou nieuw Blauw zijn)
Grijs = Aarde [T] (zou nieuw Geel/Groen zijn)

Als ik (het koper van) de groene draad tegen (het koper van) de grijze draad zou houden, en de stop slaat dan door, dan is de aarddraad werkzaam. Als de stop NIET doorslaat, dan is de aarddraad niet werkzaam.

En: als de aarddraad werkzaam blijkt én ik verander niets aan de installatie ná de meter (behalve dan dat ik de niet-geaarde WCD vervang door een wél geaarde) en/of ik beperk me tot gebruik van dubbel geïsoleerde apparaten met stekker en snoer zónder randaarde, wat kan er dan nog mis gaan?
 

CV__

  • #5
Dom advies van Calenta. Helemaal als je geen aardlekschakelaar hebt.

Als die aarding een te hoge weerstand heeft, kan die spanningsvoerend worden. Dat kan ook van een andere garagebox vandaan komen die geen aardlekschakelaar heeft maar aan hetzelfde stukje waterleiding "aard". Als je die dan aanraakt terwijl je zelf ook een verbinding naar aarde hebt (bijv. via zo'n metaalvezel vloer en bepaalde schoenen) dan gaat er ook stroom door jou lopen.

Een simpel iets als het vervangen van de watermeter door een kunststof exemplaar kan al het einde van de aarding betekenen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Zou de doorstromer vervangen voor een boiler, stilstand verliezen zijn nihil en je hebt een fatsoenlijke waterstroom.

Geen aardlekschakelaar, maar eindgroepen uitvoeren in aardlekauromaat.
Even kijken of er een bedrijfsaarde aanwezig is, zonder?even een hulpelectrode laten slaan.
 

CV__

  • #7
Boiler is al snel €30 per jaar zonder een Liter te tappen. Dan kun je netzogoed voor 200 euro upgraden naar 3-fase en een 11 kW doorstroom erwarmer ophangen. Die driefase aansluiting is ook waardeverhogend, zo'n boiler moet je iedere x jaar weer vervangen. Al weet ik niet wat de levensduur van een doorstroomverwarmer is. Ik zou verwachten veel langer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu