Gres buis in tuin vervangen door pvc

Pietjepuk11

 • #1
Kan men eenvoudig een aansluiting van gres buis naar PVC losmaken en de gres buis vervangen door pvc?
Hoe koppel je het gedeelte van de gemeentelijke overgebleven gresbuis op pvc?

bedankt
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • JP2007

  • #2
  Dit moet vrij eenvoudig te doen zijn, mbv van deze handleiding. url offline

  Succes!
   

  Pietjepuk11

  • #3
  Het gaat mij eigenlijk om het vervangen van een stuk gres buis in de lengte van de tyuin naast de kelder waar de grond te verzadigd is. Dus een stuk gres buis weghalen als dat tenminste kan??? en dan een nieuw stuk pvc buis in de plaats van de gres buis. Geen extra aansluiting op het riool.
   

  BeeTeeWee

  • #5
  Je kunt de pvc pijp afzagen vlak voor de gresbuis. Verbindingsstuk ertussen en weer nieuwe PVC buizen op afschot aanleggen. Om het laatste stuk PVC op de gemeentelijke gresbuis aan te sluiten gebruik je een krimpmof. Dat werkt goed als je die maar gelijkmatig rondom verwarmt.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Als je aan sluit op een stuk gress van gemeente of zo daar zit een kraag dus je plaatst een krimpsok in de kraag dit zijn vaak grote maten.

  evt kan je wat striktouw halen bij een loodgieterbedrijf en de kraag smeer je dicht met evt sneldrogend cement (of vetteklei)

   

  Pietjepuk11

  • #7
  Hmmm, dat is vreemd. Als ik het plaatje zo bekijk (ik ben een leek, dus weet niet wat een krimpsok en een striktouw is.... maar daar kom ik wel uit) dan is die Gres kraag precies datgene waar ik tegenaan loop. In mijn tuin ???? zit nl. op ongeveer 3 meter van de weg die greskraag.
  Dat betekent dat ik die gres buis dus niet kan inkorten neem ik aan? Of moet ik hem helemaal verwijderen tot aan de gemeentelijke riolering. Dat kan een probleem zijn als dat uitkomt in de straat....
  Mijn vraag is dan eigenlijk ook kan ik de gres buis doorzagen (dus met de kraag) en dan een evt stuk gres buis ZONDER kraag (gres) bevestigen aan een nieuw stuk pvc, of is dat niet mogelijk. Anders zal het niet gaan ben ik bang.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Ik heb wel eens gezien een gresbuis was gebroken en daar werd een PVC buis in gestoken ik zou bijna zeggen die paste daar precies daarin.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Niet ieder gres past binnen zo een buis 125 in daar zit ook verschil in

  Je kan wel doorslijpen maar beste is een kraag op zoeken want die kraag zit dan net op particulier en gemeente grens

  als je op een bv een 145 gres hebt kan je evt ook daar een steek sok 125 in maken kan ook dan.

  heb je een veel grotere maat dan moet je krimpsok gebruiken


  Nadeel van aan sluiten op een spie dat je een op de kopstaande verbinding hebt en je moet hem krimpen om de buis heen, vaak heb je last van water in de grond en dat word wat moeilijker.

  Even een schets:
   

  Pietjepuk11

  • #10
  Heel erg bedankt ik begrijp de termen en het plaatje niet als leek helaas :)

  Bedoel je dat er naast de kraag van de gres buis die in mijn tuin aanwezig is, ook nog een kraag verderop in de buis kan zijn die aangesloten is op de gemeetetelijke buis. Mijn kraag ligt drie meter in mijn tuin en dat is het probleem juist. Die gres buis ligt naast de kelder en die moet in zijn geheel weg dus ook met kraag ... Als er geen andere kraag kan zitten aan zon gresbuis is er maar 1 oplossing en dat is doorzagen als een andere verbinding zonder kraag niet mogelijk is. Als ik naar dat plaatje kijk en als je bedoeld met een spie een stenen tussenstuk van PVC naar Kraag dan kan het niet aangezien die kraag weggehaald is na het doorzagen
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Ja verder op zit nog een kraag!
  Gres buizen zijn meestal 1-2 meter lang ivm met hun gewicht

  Zagen van buis wil niet evt wel door slijpen

  wat begrijp je nu niet ik heb aangegeven hoe je in een kraag en een buis kant moet aan sluiten.

  Ook liet ik je zien wat een krimpsok is je ziet dan een rubberring er bij die doe je om de gresbuis heen, daarna schuif je de krimpsok er om heen en dan ga je met behulp van brander of verffohn gelijk matig verwarmen
  , dan zie je dat de buis gaat krimpen
  Zoals ik je op (doorsnede)-tekening kon zien dat de rubber is in geklemd dus zo sluit deze af.

  evt als je de leiding vrij hebt liggen plaats een foto en wil je wel begeleiden.

  En zie je het geheel niet zitten besteed het uit aan een loodgieter dat hun een aan sluiting maken.
   

  Pietjepuk11

  • #12
  Deze eertse tekening is anders dan de 2e? Die 1e begrijp ik wel en moet ik wel zelf kunnen denk ik als de andere kraag vind. Die andere 2e tekening begrijp ik niet daar zit een tussenstuk in van gres buis materiaal? Of bedoel je daarmee een doorgezaagd stuk gresbuis?
  Hopelijk kan ik de 1e optie gebruiken want branden ed zie ik zelf niet zitten. Alleen als die in de gemeentelijke weg zit kan ik sowieso niets doen eerst. Ik zal eens gaan graven en een foto erbij halen :) Alvast bedanklt
   

  Pietjepuk11

  • #13
  Mmm, nee ik heb hem door geloof... ik die 2e tekening ...dat moet ook wel lukken met een slijptol en fohn. Die rubber ring is de tokrolring neem ik aan. en een spie is een recht stuk gres buis. Dus als ik die kraag niet vind slijp ik de boel door. Bedankt ik ga aan de slag!
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Ik wou je laten zien hoe de leiding in de grond zat en bedoelde dat je bv de buis had afgeslepen dat je dan zo moet oplossen
   

  Pietjepuk11

  • #15
  Ja bedankt ik ga graven lukt alleen niet zo goed in die verdraaide kleigrond met een spa. Verschrikkelijk zeg... de pvc einden kan ik met een verbindingsstuk gewoon lijmen toch he? Groeten
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  Buiten gebruik je gewoon met manchet verbindingen
   

  Pietjepuk11

  • #17
  Hoe bevestig je de met manchet of overschuifmof. Je hebt bv. de twee uiteinden van de pvc buizen. Duw je die helemaal tegenelkaar aan met de manchet erover heen en lijmen. of laat je ruimte open tussen de 2 uiteinden en bevetsig je de randen van de met manchet met lijm vast.
   

  Kaajee

  • #18
  Iets ruimte tussen de beide buizen mag/is raadzaam, dan kan het nog wat 'werken' (uitzetten/krimpen door kou/warmte).
  Geen lijm gebruiken, daarvoor zijn nou juist de (rubber) manchetten; die lijm je niet (meer).

  Wat je evt. kunt doen als je meer safety wil, is op beide buizen vlak tegen de manchet aan een stukje buis op de pvc buis lijmen, om daarmee de manchet te borgen als het ware (je kunt hiervoor een stuk buis van dezelfde diameter in de lengte doorzagen, dan heb je 2 borg stukjes, stukje van pak em beet 5-10 cm is genoeg)
   

  Pietjepuk11

  • #19
  Hallo,

  Heb geen idee hoe een manchet met rubber eruitziet en waar die op moet zitten dus ik ga wel even informeren hoe of wat. Moet ik soms een steek/overschuifmof hebben om 2 rechte verbindingen vast te maken. Zag ik via afbeeldingen op google. Heb dus geen lijm nodig in principe?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #20


  manchet is een zwart rubberen vlap voor de afdichting
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu