Glaslatten zolderraampje

Raimond83

  • #1
Goedemiddag allemaal,

Op mijn zolder wil ik van dit een klein raampje het enkel glas vervangen door dubbelglas. In de winter bij verwarming van de zolder ontstaat er veel condensatie op het glas , wat weer schimmel geeft. Nu lijkt het van de binnekant te verwijderen glaslatten. Klopt dat? En zijn dit standaard glaslatten of is het een stukje meenemen naar de bouwmarkt en daar een smallere zoeken ( omdat dubbelglas dikker is ) zodat ze gelijk liggen straks met het kozijn?

Groetjes,

Raimond



1654176586889.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Je hebt bij dubbel glas opdeklatten nodig, eventueel met een sponning.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
En goede glaslatten koop je niet bij de bouwmarkt. Dat is gevingerlast waaibomenhout wat omhuld is door een dun laagje wat grondverf voor moet stellen.

Een echte hardhouten glaslat koop je bij een speciaalzaak. Liefst ongegrond, zodat je ziet wat je koopt. Donker rood bruin hardhout en geen lichte caramelkleur.
 

Raimond83

  • #4
Hallo , allemaal.

Ik ben er toen niet mee verder gegaan. Nu is er ruimte voor. Ik heb een foto van de buitenkant gemaakt kan er iemand mij vertellen aan welke kant het glas opgesloten zit? Bij alle andere ramen hier thuis is duidelijk te zien dat de glaslatten aan de buitenkant zitten. Maar deze ruimte was ooit alleen een opberg zolder. Kan het dan zijn dat het aan de binnenzijde zit? De dunne lijkende latjes zijn geen latjes maar een geheel met de rest trouwens. Bedankt voor het meedenken alvast. Grt Raimond.

IMG_20220818_111215133.jpg IMG_20220818_111345938.jpg IMG_20220818_111349996_HDR.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zo te zien zit dit glas vast met oude stopverf. Van buiten af. Probeer de schuine kant rondom het glas maar voorzichtig weg te halen. Onderaan is het al gebarsten.

Je plaatst de ruit in het kozijn, pakt een klodder dikke stopverf en “masseert” dit in de hoek rondom de ruit. Vervolgens mes je het rondom schuin af. Wordt tegenwoordig nauwelijks meer toegepast, maar soms ontkom je er niet aan bij bijvoorbeeld een monument. Op YouTube staan hier veel filmpjes van hoe het aan te brengen is.

Uiteraard kun je de stopverf nu vervangen door opdeklatten of glaslatten als je daar vrij in bent. Hangt van de diepte van de sponning af die je nog over hebt.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Walker

Raimond83

  • #6
Bedankt voor je reactie. Ik ga het proberen. Met stopverf heb ik gelukkig ervaring dat komt in dit huis veel voor (1926). Dankjewel grt Raimond
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu