Gipsblokkenmuur bouwen

Klussineye

  • #1
Ik wil een eerder (niet door mijzelf) gemaakt gat in een muur weer dichtmaken. Hiervoor wil ik het liefst gipsblokken, en anders eventueel gasbetonblokken, gebruiken. De muur is ca 9,5 cm dik, het gat is 63cm * 190cm. Nu heb ik een aantal vragen:

- De dikte van blokken is 7cm of 10cm. Wat is de beste/logische keuze? Het gaat om de achterkant van een kast, dus eventueel zou ik de muur tot 10cm kunnen stuccen?

- Als ik 5 blokken gebruik, hou ik bovenin een rand van 10cm over. Hoe kan ik dit netjes oplossen? Extra dikke slof gebruiken?

- Het gat is aan de zijkanten afgetimmerd met houten latten. Kan ik die laten zitten of krijg ik dan problemen als ik er overheen stuc bijvoorbeeld?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
- Maak het gat dicht met hetzelfde materiaal als de wand. Moet het aan twee kanten vlak worden?

- Een strook van 10cm aan de bovenkant dicht je af door de blokken op maat te zagen.

- Houten latten haal je natuurlijk weg voordat je gaat stucen. Voor een naadloze overgang plak je op de randen gaas.
 

Klussineye

  • #3
IJkenhout, bedankt voor je reactie.

Het hoeft niet perse aan twee kanten vlak, maar zou wel mooi zijn. De ene kant is de binnenkant van een inbouwkast, de andere kant is een bergruimte. Het is een oud huis, de kast is van baksteen. Ik vind het teveel gedoe om een hele muur op te gaan metselen.
 

BeeTeeWee

  • #4
Ik heb 5 jaar geleden ook zo'n deurgat opgevuld met cellenbetonblokken in een bakstenen muur. Als je de overgang afgaast en de hele muur stuukt, zie je geen verschillen en scheurt zelfs de overgang niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je zou bijna zeggen als beide kanten in een kast zitten, dat een deur al voldoende is? Of als er nu geen deur in zit, een houten plaat. Voor iets wat niet in het zicht zit, is het wel erg veel werk met stucen enzo erbij...
 

Sjaan Smit

  • #6
Of een regelwerk met gips plaat alleen dan nog ff sauzen ziet er voor een binnenkant van een kast ook best uit....toch?
 

Klussineye

  • #7
Het is geen deurgat. De vorige bewoners hadden bedacht dat ze liever de kastruimte in de (al grote) bergingkamer wilden, dan in de slaapkamer. Het deurgat hebben ze dichtgetimmerd, de achterkant van de kast open gebroken. Niet de hele kast, niet een hele muur, maar alleen een gat van 65 * 190.

Ik probeer het huis weer enigszins in de oude staat te herstellen, en ik vind een inbouwkast wel handig. Aan de voorkant zit nu weer netjes een deur. De achterkant heb ik nu dichtgetimmerd, maar dat ziet er gewoon minder netjes uit.

Ik ga het met cellenbetonblokken proberen, aangezien ik toch zal moeten stuccen (de binnenkant van de kast is verder ook in slechte staat).

Bedankt voor de hulp en tips!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
:prima:
Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu