Geluiddicht bijgebouw bouwen

kamphuis123

  • #1
Beste lezers,

Al enige tijd ben ik zoekende naar informatie over de basisprincipes van geluiddicht bouwen. Ik vind erg veel over renovatie waarbij de nadruk wordt gelegd op geluidsisolatie, echter kan ik over geluiddichte principes in nieuwbouw weinig vinden. Ik houd ervan om luide muziek te draaien en wil graag s'avonds met een groep kunnen zitten zonder dat mijn buren last van mij hebben. Wanneer je het van begin af aan goed aanpakt hoef je later immers geen lapmiddelen te gebruiken.


Het plan.

Ik woon in een woonwijk en in mijn tuin wil ik graag een bijgebouw plaatsen van ~8*4m, opgedeeld in ~5*4 en 3*4m. Geen overkapping maar een gesloten gebouw met plat dak. Het gebouw wordt niet constant verwarmt. Ik wil een houtkachel plaatsen om in korte tijd veel warmte te kunnen genereren.
Het 'grote' gedeelte zal dienen als zit/relax/muziek plek met openslaande tuindeuren. Het kleine gedeelte zal worden gebruikt als opslag/werkplaatsje met een aparte deur van buiten.

Zoals gezegd heb ik al enige tijd gezocht naar documentatie die mij vertellen kan hoe ik in de basis een geluiddicht gebouw kan bouwen, echter zonder resultaat. Wellicht kunnen jullie mij helpen met jullie kennis.



- Het fundament
Mijn plan is om een betonvloer van zo'n 10cm te storten op drukvaste EPS isolatie. Rondom op een funderingsbalk (ook ingepakt in EPS) met vorstrand. In de gevel lijkt ontkoppeling van belang. Is dit voor de fundering ook zo? Met andere woorden; is een gescheiden fundering voor het binnenspouwblad en buitenspouwblad nodig?

- Binnenspouwblad
Massa is van belang. Daarom wil ik het binnenspouwblad optrekken uit kalkzandsteen. Constructief gezien is een dikte van 100mm voldoende. Is dit voldoende geluiddempend of is een dikkere wand of een voorzetwand aan de binnenzijde vereist?

- Isolatie
Wat thermische isolatie betreft denk ik dat het gebruik van PIR isolatie (80-100mm?) voldoende is. Ik kan mij voorstellen dat dit weinig tot geen akoestische demping biedt. Is het gebruik van steenwolplaten in de spouw verstandiger?

- Buitenspouwblad
Ik wil het buitenspouwblad graag met houten gevelbekleding optrekken. De onderste 40/50cm van het buitenspouwblad wil ik optrekken uit metselwerk (om opspattend vocht tegen het hout te voorkomen). Is dit verstandig of werkt dit niet mee aan een geluiddicht gebouw?

- Kozijnen
Ik heb reeds gebruikte kozijnen (~5 jaar oud) besteld. Deze zijn in de sponning rondom voorzien van rubbers/tochtstrips. Aan die detaillering kan ik niet veel doen, aan de plaatsing in de gevel wel. Zijn er specifieke zaken waarop ik letten moet om de geluiddichtheid te vergroten?

- Dakopbouw
Op het gebouw moet een plat dak komen. Is naast de thermische isolatie aan de buitenzijde van het dak ook van belang om aan de binnenzijde akoestische isolatie (rockwool?) te plaatsen?


Ik ben benieuwd naar de kennis die er is over dit onderwerp. Misschien zijn er hier zelfs wel mensen die ervaring hebben met het bouwen van een dergelijk gebouw.
 

ADDave

  • #2
Klinkt alsof je er bouwkundig goed over nagedacht hebt. Geluidstechnisch zal het wel aardig wat dempen maar ik ben bang dat je "geluidsdicht" nooit zal bereiken hiermee. Dan ga je meer richting een betonnen bunker met wanden van een halve meter dik en zonder ramen en kieren.

Wat vaak voorkomt in clubs en andere gebouwen met veel lawaai is het toepassen van een "doos in doos" constructie.
Dat zou je eens kunnen onderzoeken.

Ik weet wel wat van geluid, maar hier kan ik je niet mee helpen heb ik bang.
Geluidsbeperking is een zeer lastig vak en wil je dat goed doen dan heb je daar een bouwfysicus o.i.d. voor nodig, zeker met tonaal geluid zoals harde muziek.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Houtkachel is een open verbinding met buiten via de schoorsteen, groot geluidslek.
Hoe ga je ventileren?
Dak isoleren met steenwol aan de buitenzijde, pir dempt niet.
Kozijnen met enkele kierdichting en normaal dubbel glas is ook niet echt goed.
Laag frequent geluid, de bastonen, zijn moeilijk te dempen, dan moet je eigenlijk doos in doos maken.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Steenwol dempt veel beter dan EPS of PIR, die dempen bijna niet en maken er eerder een klankkast van. Er zijn ook steenwolvarianten die extra geluiddempend zijn t.o.v. "gewone" steenwol. Op een plat dak helpt massa in de vorm van een groen dak (substraat en sedum). In laboratoria waar ik wel eens kwam en waar demping van geluid van belang was, was altijd geluidsabsorberend materiaal (akoestische panelen) tegen de muren en plafond van de binnenruimte aangebracht. Die ruimtes hadden trouwens nooit ramen.
Bij mij thuis maak ik herrie in de kelder, dat is de enige ruimte waarin het geluid echt binnen blijft, dan praat je dus over een ruimte geheel onder de grond en met muren van 30 cm dik gewapend beton. Zet binnen de muziek maar eens hard en ga buiten staan, dan weet je wat je te doen staat en dat het heel erg lastig wordt......
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
ik heb hier een grote schuur met betonvloer en sandwich panelen voor de wanden en een deftige geluidsinstallatie voor de feestjes (professioneel pa setje).
wat mij opvalt met harde muziek en als de buren(de beste mensen wonen 3 a 400 mtr verderop in de straat) komen vertellen dat het wel weer erg hard gaat dat ze klagen over de bas en dan niet eens over de rest van het geluid en dit merk ik zelf ook aan het trillen van de grond buiten dat je de bas nagenoeg niet tegenhoud met een normale constructie.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Echt goed werkt alleen een doos in door constructie.
waarbij de massa van de binnendoos hoog is denk aan 214 kalkzandsteen en een betonnen vloer van minimaal 400kg/m2

de massa van de buitendoos mag over het algemeen iets lager.
de breedte van de spouw tussen de beide constructies beïnvloed de demping

De veren waarmee de binnendoos op de buitendoos rust luisteren ook vrij nauw.
Voor een optimale oplossing zal je een akoestische advies moeten laten opstellen (en een flinke buidel met muntjes nodig hebben om e.e.a. te realiseren)
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
En wanneer je een paar flinke ramen in het gebouw hebt is sowieso een groot deel van de moeite voor niets (tenzij je ook daar weer heel veel geld aan uitgeeft).
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
De gebouwen waar dit soort constructies in zitten hebben meestal geen ramen in de geluidsdichte ruimte.
en de deuren zijn dubbel en ook vrij speciaal
 

Bernhard

  • #9
Gebruik Ytong blokken 20cm.
Bij deze toepassing van het gebouw is het beter om een uitgebreid ventillatie-syteem te installeren.
En zgn rooftop-unit daarmee kan je met buitenlucht ventileren, koelen en verwarmen.
In ventilatie-kanalen moeten wel de juiste kanaaldempers worden opgenomen.
Bij de selectie kanaaldempers en de plaats is het belangrijk tw:
- dikte van de staalwanden van de geluiddemper
- luchtsnelheid in de kanaaldemper minder dan 1,5m/sec, betekend grote verlopen naar het kanaal en dikke coulissen steenwol met coating
- aandacht voor omloop van het geluid
- dikte glas in ramen ca 10mm.
Acoustisch materiaal aan de binnenzijde van de ruimte zal het geluid ook in de ruimte dempen en dat is gezien de toepassing niet de bedoeling.
Hoe dikker de isolatie des te groter zal de behoefte zijn om te ventileren met gekoelde buitenlucht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu