Wat is de beste manier om mijn binnenwand tegen buitenmuur op te bouwen?

unseen0

  • #1
Hoi!

Ik wil graag mijn buitenmuur vanaf de binnenkant isoleren. Het is een 3 steens muur, zonder spouw.
Mijn idee was dus om een 2cm spouw te maken d.m.v een keperwand met dampopenfolie. Daarop met high tack kit en/of schroeven 10cm PIR met aluminium vast te maken. Die helemaal af tapen om de warmebinnenlucht binnen te houden. Daar dan weer OSB op lijmen en daar stucplaat op te schroeven om later te stuccen.

Volgens mij heb ik dan een dampdichte laag aan aluminium pir platen en aan de andere kant een spouw met dampopen folie zodat eventuel vocht vanuit mijn voorzetwand terug door de muur weg kan. Ook zat ik te denken om dan wat stootvoegen te maken.


Bedankt!

Mvg,

Tom
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat bedoel je met 3 steens muur? Hoe dik is die? Wat voor materiaal en of er aan de buiten/binnenkant een laag op zit is ook van belang.

Waarschijnlijk is een spouw niet nodig. Het beste is om het osb mechanisch te bevestigen. Lijm heeft een beperkte levensduur. Alleen lijmen op rachels is sowieso te weinig, dan moet het over het gehele oppervlak.

Wat bedoel je met een keperwand? Die term ken ik niet.
 

unseen0

  • #3
Allereerst, Bedank voor je reactie!

3 steens moest dus anderhalf steens zijn. Dus de buitenmuur is dan 30cm dik.
Er zit aan de binnenzijde een oude stuclaag op can 2cm, de buitenzijde zit niets op. Het is een oude muur van vermoedelijk 1913.

Er is me aangeraden om een spouw te maken omdat die er dus niet in zit. Maar ik heb de muur nog geen moment vochtig gezien, ook niet tijdens de natte voorjaar en winterperiode. Als ik geen spouw hoef te maken zou ik de constructie veel makkelijker kunnen borgen aan de muur.

Een keperwand is een wand gemaakt van balken/kepers. 2 liggers en staanders er tussen.

Om op te sommen;
Ik heb 3 muren die ik wil isoleren.
De wand die ik eerder heb vermeld. wat een zijgevel is, vrijstaand, 30cm dik zonder spouw.
Een achtergevel en een Voorgevel half steens, spouw en weer half steens. ook beiden met een oude 2cm stuclaag. Buitenkanten van beide gevels zit niets op.

Bij de achtergevel zou ik Hout of Metalstud willen gebruiken en direct tegen de achterwand zetten met PIR platen met dubbelzijdig aluminium en die vervolgens dicht tapen met aluminiumtape. Heb ik op die manier mijn wand luchtdicht genoegd om te voorkomen dat er warme, vochtige lucht tussen kan? Of moet ik deze alsnog een stukje van de muur houden met bijvoorbeeld ventilatielatten? Ook ben ik in dubio of ik hier alsnog dampopen folie aan de koude kant moet gebruiken en/of dampdichte folie aan de warme kant.

Bij de voorgevel zou ik ook Hout of Metalstud willen plaatsen maar hier wil ik voornamelijk steenwol plaatsen i.v.m veel geluid in de straat. Mijn idee was om het frame te plaatsen, steenwol tussen het frame en er tegenaan een 2 of 3cm Pir plaat, die ook weer aftapen om het geheel luchtdicht te maken.
Maar dan ook weer de vraag of ik hier folies moet toepassen of is het misschien beter eerst de pir te plaatsen achter het frame en de steenwol aan de binnenzijde te houden in het frame?


Ik lees veel verschillende mogelijkheden en ervaringen. Vandaar de verwarring. Ik zie graag reacties tegemoet.
Bedankt!

Tom
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
unseen0 schreef:
een keperwand met dampopenfolie. Daarop met high tack kit en/of schroeven 10cm PIR met aluminium vast te maken.
Dit spreekt elkaar dan tegen. Wat je keperwand noemt is dus een houtskeletbouwwand. Daar gaat de isolatie tussen. Er valt dan niets te lijmen of schroeven aan de isolatie. Dampopen folie aan de buitenkant is niet nodig. Een spouw kan geen kwaad maar doet verder niets.

Je noemt luchtdichting om vocht in de wand te voorkomen. Luchtdichting heeft niets met de vochthuishouding te maken. Je gebruikt hiervoor een dampremmende folie. Luchtdichting is om ongewenste luchtstromen/energieverlies (en geluid) te voorkomen.

Een voorzetwand voor metselwerk doet nagenoeg niets met de geluidwering. De kieren, kozijnen en glas zijn hier de zwakke schakels.
 

unseen0

  • #5
Wat je keperwand noemt is dus een houtskeletbouwwand.
Correct, sorry voor de verwarring.

Dampopen folie aan de buitenkant is niet nodig. Een spouw kan geen kwaad maar doet verder niets.
Ik had begrepen dat de dampopenfolie nodig was om eventueel vocht wat vanaf de binnenkant van de voorzetwand erin gaat weer naar buiten kan, door de folie aan de buitenkant. Deze is niet nodig omdat de muur zichzelf al ventileert?

Wat betreft de spouw. Is deze niet nodig vanwege de dikte van de muur? Ik begreep namelijk dat mocht er met veel wind en regen water door de muur komen, dit water dan door de spouw terug naar beneden kan lopen i.p.v in de binnenwand trekken.

Je noemt luchtdichting om vocht in de wand te voorkomen. Luchtdichting heeft niets met de vochthuishouding te maken. Je gebruikt hiervoor een dampremmende folie. Luchtdichting is om ongewenste luchtstromen/energieverlies (en geluid) te voorkomen.
Duidelijk! wederom een verwarring aan mijn kant. U raad wel aan kom bij elke wand een dampremmende folie te plaatsen op zowel PIR als steenwol?

Een voorzetwand voor metselwerk doet nagenoeg niets met de geluidwering. De kieren, kozijnen en glas zijn hier de zwakke schakels.
Kortom, of ik nou PIR platen of Steenwol tegen de voorgevel plaats, dit verschil is nihil wat betreft akoustische isolatiewaarde? Want dan kan ik daar misschien beter ook PIR platen plaatsen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Damopenfolie is bedoeld om lekwater van buiten tegen te houden. Dat is hier niet aanwezig. Het remt hier juist vochttransport naar buiten.

Vanwege de dikte is er geen regenwater te verwachten in deze spouw. Veel spouwen worden nageisoleerd, dus een spouw is bijna nooit echt nodig.

Dampremmende folie zeker wel plaatsen. Als er een isolatie met aluminium laag wordt gebruikt, en deze door af te tapen een doorgaande laag vormt, is folie uiteraard dubbelop.

Ik ben zelf fan van biobased isolatiematerialen. Veel fijner te verwerken en het levert een beter binnenklimaat op. Bovendien houdt het de zomerwarmte veel langer buiten. Geluidsdemping ook zeer goed, al is dat hier dus minder relevant. De uitstoot van pir, steenwol enz. is enorm. Bij een biobased isolatiemateriaal is de dampremmende folie vaak niet meer nodig. Dan is een (kleine) licht geventileerde spouw ertussen wel verstandig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu