Geschikte schroeven voor plaatmateriaal/isolatie bevestigen tegen muur

Ronaldstolk

  • #1
ik heb een enkelsteens muur nageisoleerd met PIR platen. Zie foto. Deze heb ik erop gelijmd met montagekit. Ter afwerking ga ik hierop nog 9 mm OSB monteren. Ik ben plan ook deze te lijmen met montagekit op de PIR. Maar dat is wellicht niet sterk genoeg, dus daarom zou ik graag op enkele plaatsen de OSB ook nog mechanisch willen bevestigen op de muur. Met welke schroeven/pluggen doe ik dat het beste? Ik wil de boorgaten liefst zo klein mogelijk houden ivm de isolatiewaarde en omdat de isolatie dus al gelijmd is het eerste plaatsen van pluggen dus ook niet echt handig.

Benieuwd naar jullie tips.
20230816_124905.jpg
 

Duppie

  • #2
Sorry, maar even ter intresse, heb je de PIR platen tegen een binnenmuur geplaatst of is dit een buitenmuur? (zal wel niet aangezien deze maar enkelsteens is)
 

Ronaldstolk

  • #3
is een buitenmuur van een berging (aan de andere kant zit een berging van de buren overigens). Ik heb dit gedaan omdat ik mijn berging wil isoleren vanwege dat ik er wat in wil klussen e.d. Was tot nu toe gewoon een fietsenberging zeg maar
 

Duppie

  • #4
en on topic, wat ga je bevestigen op deze OSB Platen? een schilderijtje of zware kasten? dit verteld ook veel over het gewicht de plaat moet gaan verdragen.
en de muur, wat voor steen is dit? Kalk, bak?
 

Ronaldstolk

  • #5
ik ga niets bevestigen aan deze OSB platen. Is puur om isolatie te beschermen tegen beschadiging zeg maar. En het is een kalkzandsteen gemetselde wand van waalformaatstenen. Ik wil gewoon zeker weten dat de hele boel niet van de muur af komt zetten. Daarom wil ik er een paar schroeven in draaien. De OSB platen wegen weinig en rusten ook nog op de betonvloer straks, dus feitelijk gaat het gewoon om het 'blijven hangen' van de OSB. Maar omdat de PIR gecacheerd is en stel dat de cachering los zou laten dan zou de OSB de ruimte in vallen. Vandaar. Ik ga het daarom ook beperken tot laten we zeggen 4 schroeven per OSB plaat ofzo.
 

Duppie

  • #6
Ah, dan was het eigenlijk ook niet geheel slim om deze te lijmen, je steen wordt altijd nat, daar is in een woonhuis dus een spauw voor. deze is er niet dat zorgt A dat je steen niet zo netjes blijft en B PIR kan niet goed tegen vocht. (De platen die ik ken) ook al heeft deze een alu coating. hiervoor wil je dit doen moet je normaal iets gebruiken dat tegen vocht kan bv XPS. of een doek er tussen.

Als je er niets aan gaat hangen hoef je ook niet heel veel te borgen. 6 of 8mm en je duwd ze door met een draadstang BV. of je gebruikt direct de schroef (doorboren door de plaat en dan plug met schroef en al de muur in. voordeel is dat kalksteen best wel een sterke steen is. maar wel gevoelig voor beweging vind ik...
 

Sander 1972

  • #7
Het was beter om een voorzet wand te timmeren en daar de platen tussen de staanders te monteren
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Duppie schreef:
Ah, dan was het eigenlijk ook niet geheel slim om deze te lijmen, je steen wordt altijd nat, daar is in een woonhuis dus een spauw voor.
Door de dampremmende laag op het isolatie materiaal zou dat mee kunnen vallen.
Het is modern al dat gelijm.
Maar je zou de platen met schroeven en rondellen 4 per plaat 15 cm van de hoeken vast kunnen zetten. Gebruik schroeven die extra tegen corrosie zijn behandelt. In de dakdekkerij weten ze daar alles van.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
7
15

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu