Geschikte scharnier gezocht voor zware schuurdeur

HandyMan

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met de afwerking van een schuur. De bestaande gemetselde muren worden geïsoleerd en bekleed met hout.

Het is de bedoeling om de poortdeuren op dezelfde manier te bekleden zodat ze niet opvallen in de gevel. Die poortdeuren moeten nog gemaakt worden en dus ook het scharniersysteem. De totale breedte van de poort is 5,70m breed en 3 meter hoog. Per poortdeur betekent dat een breedte van 2,85 meter. De gevelopbouw weegt +/- 30kg/m2. Aangezien die bekleding door dient te lopen over de poort betekent dat alleen al aan gevelbekleding een gewicht van +/- 260 kg. Dat is dan nog zonder het gewicht van de dragende (stalen) constructie voor de poort.

Het totale gewicht van 1 poortdeur schat ik op 380 kg. (op het moment dat het hout nat is, kan dat nog oplopen, alleen weet ik niet hoeveel precies).

Het is de bedoeling om ook de scharnieren zo weinig mogelijk zichtbaar te hebben van de buitenkant. Die stalen constructie maken voor de poort moet nog wel lukken, maar ik vind moeilijk geschikte scharnieren.

Voor de montage van de scharnieren had ik iets in gedachten zoals op onderstaande schets. De grijze balk is de bestaande muur met in het rood de bestaande HEA poutrel. Het blauwe is een te maken stalen constructie en het paarse is de scharnier.

Graag jullie inzichten op dit probleem en tips over geschikte scharnieren zijn uiteraard zeer welkom.

Alvast veel dank.

scharnier.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je keuze voor een HEA zou ik wijzigen in een kokerprofiel. Een HE-profiel kan torderen.

Ik zou de opdracht voor deuren, het frame om de deuren en de scharnieren als 1 opdracht bij een constructiebedrijf neerleggen. Je hebt het over grote gewichten en afmetingen, dus ook grote momentkrachten. Ga uit van 500 kg per deur.

Zie ook deze oplossing:
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

HandyMan

  • #3
Dank voor de info.

Het uitbesteden is uiteraard de eenvoudigste oplossing, maar ik wilde het zelf maken. Het HEA-profiel was trouwens bestaand. Ik heb wel wat las- en constructie ervaring. Maar ik heb nog nooit deuren gemaakt. Ik dacht gebruik te maken van laspaumelles, maar misschien bestaan er andere systemen die ik niet ken. Vandaar de vraag.

In het filmpje dat je bijvoegde draaien de deuren naar binnen. Dat is iets eenvoudiger dan naar buiten bij een grote gevelopbouw, maar daar is in mijn situatie binnen geen ruimte voor.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dit soort scharnieren zijn er wel, maar niet via de reguliere (particuliere) kanalen. Informeer bv. bij bouwmaterialen groothandels, die moeten wel weten bij welke leveranciers je terecht kan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Het is niet te doen om zulke zware deuren (dagelijks?) met de hand te openen. Als de deur ook maar iets aanloopt of scheefzakt (en dat gaat zeker gebeuren met deze gewichten) is er geen beweging meer in te krijgen. Dat zul je dus moeten automatiseren.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Laspaumelles kunnen dit soort gewichten wel aan, zeker de wat grotere uitvoeringen. In het land waar ik hiervoor woonde hingen bijna alle zware industrie- en schuurdeuren aan laspaumelles. Je hebt ook versies met kogellagers die nog wat gemakkelijker draaien.

Hou bij 2,85 meter breed en 3 meter hoog wel rekening met windbelasting. Als door de wind een 380 kg zware deur met dat gewicht één keer op gang komt stopt hij pas weer als met een dreun tegen (of door) een stilstaand obstakel ramt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Of hij rukt je arm uit de kom...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu