Deur geschikt voor kattenluik

Eenkhoorn

  • #1
Allen,

Kan onderin het hout van deze deur een kattenluik worden gemaakt of haalt dat de deur teveel uit zijn verband?

Onderkant hout is 28cm hoog, hardhout.

Alvast bedankt

16361000687425318516767589342519.jpg
 

Evenwatanders

  • #2
Daar onderin die rand kan niet eens een kattenluik, want die zijn meestal hoger (als ik het formaat van die rand goed inschat). En inderdaad, de constructie van de deur wordt totaal verzwakt, is wel leuk voor inbrekers. Kun je net zo goed meteen een andere deur kopen, die geschikt is voor inbouw van een kattenluik.

Ik zou de gehele onderruit vervangen door een degelijke plaat hout (8 mm multiplex o.i.d.) en daar het kattenluikje in maken.
Als je de ruit bewaard (mits je hem er heel uit krijgt) kun je die altijd weer terugzetten, als je gaat verhuizen of geen katten meer wilt.
 

Eenkhoorn

  • #3
Hoogte onderrand is 28cm. Een luik in een plank daarboven is toch veel te hoog? Dan wordt het een andere deur of plek voor luik.

Bedankt.
 

Ajetoobuur

  • #4
Waarom monteer je het kattenluik niet gewoon in het glas? Hier bestaan volgens mij prima oplossingen voor
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
De onderdorpel zorgt grofweg voor 1/3 van de stevigheid van de deur (je hebt namelijk ook nog een tussendorpel en een bovendorpel).

Deze dorpels houden de stijlen links en rechts bij elkaar en zorgen er voor dat de deur een rechthoek blijft en niet uitzakt tot een ruitvorm.

De onderdorpel is 28 cm hoog, een kattenluik is minimaal net zo hoog. Dit betekent dat de onderdorpel letterlijk doormidden gaat en daarmee verliest de deur zijn stevigheid.

Je opties zijn of geen kattenluik nemen in de deur of de onderste ruit vervangen door een plaat hardhout multiplex. De hierboven genoemde 8 mm dikte vind ik zelf wel wat dun, maar alles is afhankelijk van de dikte van de sponning. Vergeet bij een plaat hout niet om de randen goed te sealen met verf of randsealer, anders trekt er na verloop van tijd vocht in het kopse hout.

PS: de derde optie is de kat een sleutel geven :lol:.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik heb hier een kattenluik op 26cm vanaf de vloer zitten. Men zegt dat dit voor veel katten erg hoog is, mijn kat heeft er geen moeite mee.

Je kan de onderregel een paar cm inkepen zodat het luik niet te hoog komt, dat doet niets af aan de sterkte). Het glas zoals gezegd vervangen door een multiplex plaatje.

16361000687425318516767589342519.jpg

Heel fraai is het niet, maar je hoeft minder vaak portier te spelen :)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Kan wel hor, als de kat een beetje atleties is kan die horizontaal door de brievenbus...
 
  • Like
  • Geweldig
Waarderingen: BertPleizier en Impie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu