Geluidsisolatie tegen contactgeluid houten vloer zijburen

JotchUni

  • #1
Twee jaar geleden kocht ik een nieuw appartement, een maisonette van een nieuwe houtskeletbouw opbouw bovenop een bestaand complex. Aan weerszijden van mijn appartement wonen buren met identieke appartementen. Als ik in mijn woonkamer op de benedenverdieping zit, hoor ik continue doffe loopgeluiden van mijn buren die op hun bovenverdieping lopen (dus niet recht boven mij, maar schuin boven naast mij). Ik heb de verkopende partij geluidstesten laten uitvoeren, maar de resultaten daarvan liggen nét binnen de grenzen van de normen van het bouwbesluit.

Ik ben er inmiddels wel achter dat het feit dat alle appartementen standaard zijn opgeleverd met houten, niet-zwevende vloeren de belangrijkste oorzaak is van het contactgeluid. Met name aan één kant zijn mijn buren veel boven, de facto hoor ik uren achtereen hun doffe, lopende contactgeluid als ik in de woonkamer ben.

Ik vind het nog steeds moeilijk te geloven dat anno 2017 zoveel contactgeluid acceptabel is in een nieuwbouwcomplex, maar zoek tegelijkertijd pragmatisch naar een oplossing die het geluid significant kan terugbrengen. Ik zou heel graag een oplossing vinden in mijn eigen huis, met bijvoorbeeld cellulose in de spouwruimte tussen mijn eigen plafond op de woonverdieping en de vloer van de slaapverdieping, of een voorzetmuur aan één of beide kanten op de woonverdieping. Probleem is dat heel moeilijk te voorspellen is of en hoe dergelijk contactgeluid gedempt kan worden. De muur tussen mij en mijn buren is geïsoleerde houtenskelet.

Iemand ideeën, ervaringen of tips?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De woningen tegenwoordig zijn steeds beter geisoleerd naar buiten toe. De normen voor de geluidsisolatie onderling zijn gelijk gebleven. In verhouding hoor je daardoor meer geluid van de buren.

Contactgeluid isoleer je aan de kant waar het wordt geproduceerd. Aan jouw kant valt er niet heel veel te doen. Heb je het al met de buren over gehad?

Voor een goed advies kan je het beste een akoestisch deskundige inschakelen. Die kan in jouw specifieke situatie een advies uitbrengen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
De woningen zouden op de een of andere manier los van elkaar gebouwd moeten zijn. Hout is een goede geleider van geluid. Dus loopt er timmerwerk van je buur door naar jouw gedeelte zal dat nauwelijks te dempen zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu