Geluidsisolatie nieuwbouw valt tegen

Robert147

  • #1
Na 4 jaar in een gehorig flatje te hebben gewoond verhuisde ik enkele maanden geleden naar mijn nieuwbouwwoning (een tussenwoning).

Ik ging er van uit dat ik niet hoefde te verwachten nog iets van mijn buren te hoeven horen, maar dat valt vies tegen.

De huizen hebben een woonkamer over de gehele breedte, dus elke woonkamer sluit aan op die van de buren. Het huis heeft ankerloze spouwmuren.

Een aantal dingen die zeer goed hoorbaar zijn is het lopen op de houten trap (die in de woonkamer zit), het lopen op de houten vloeren, praten van buren en de geluidsinstallatie van de buren.

De trap en houten vloeren kan ik nog wel accepteren, maar het moet toch niet mogelijk zijn dat ik mijn buren hoor praten. Laatst hoorde ik een aantal mensen overduidelijk praten en lachen. Meerdere mensen bij elkaar geven uiteraard nog meer geluid.

Ook de geluidsinstallatie van de buren is, ook als het volume laag staat, hoorbaar. Je hoort de bas erg goed.

Ik had dit echt niet verwacht. Mijn ouders, die in een huis van enkele jaren oud wonen, hebben nog nooit iets gehoord van hun buren.

Ik heb ergens gelezen dat er geen isolatiemateriaal in de spouw mag zitten. Ik heb nog eens wat bouwfoto's bekeken en zag dit:



Als je links kijkt zie je de ankerloze spouwmuur doorlopen in de vloer (wat volgens mij een positief effect heeft op de geluidsisolatie). Maar je ziet ook dat een stuk van die spouw is opgevuld met isolatiewol. Mijn vraag: hoort dit zo? Zorgt dit niet voor een verbinding van beide muren en daarmee een manier om een geluid van de ene kant door te geven naar de andere kant?

Zie ook deze foto:



Het isolatiemateriaal loopt ongeveer 30 cm door in de muur.

Hoort dit zo? Zowieso zijn de vloeren met elkaar verbonden.

Gr,
Robert
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geluiden gaan vaak via een stopcontact of schakelaar,die zitten als het goed is achter elkaar spiegelbeeld dan.


Of via de ventilatie boven de ramen als u ze open heeft staan en de buren ook.
 

Eye_in_the_Sky

  • #3
Apart, ik heb ook een tussenwoning met een ankerloze spouwmuur en ik hoor helemaal niks van m'n buren. Helemaal niks. Hun kinderen slapen in de kamer naast me en ik hoor ze niet (en ze kunnen tekeer gaan).

Is er misschien een contactverbinding waar door er geluid naar binnen komt ??
 

Robert147

  • #4
Ik ben me niet bewust van een contactverbinding.

Heb nog wat foto's bekeken en dat beetje glaswol zit bij elke vloer.

Ik lees veel over geluidslekken maar wat is de preciezem definitie daarvan? Is er dan echt een directe opening tussen de 2 ruimtes.

Mijn buurman en ik hebben allebei een 5 cm pijp in de muur verwerkt voor de flatscreen. Ik heb dus in principe aan beide kanten zo'n pijp. Zie plaatje om een idee te krijgen:



Mijn buurman heeft de pijp in gebruik en is dus boven en onder open met een zooi kabels er doorheen. Ik heb nog geen flatscreen en heb de pijp aan de bovenkant dichtgestuct.

Heeft dit een negatief effect op de geluidsisolatie? De muren zijn bij de pijp dunner. Kan ik hier iets aan doen?

Iets anders. Als er zwevende dekvloeren worden gebruikt, hoe is het dan mogelijk dat je je buren zo goed hoort lopen?

Gr,
Robert

Ps: kan het zijn dat ik gewoon te goed hoor... :cry:
 

Ralph

  • #5
Het is natuurlijk beter als de spouw tussen de brandmuren geheel ge-isoleert wordt. Maar dat zie ik niet vaak gebeuren bij bouwwerken in Nederland, ja hoogstens bij een dilitatie. Daar komt bij dat de wandjes ook nog eens maar 10 of 12 cm zijn waarin gefreest en gehakt word en dus potentiele lekken worden/zijn.

Onder zwevende dekvloeren word meestal steropur of sterodur gelegt en aan de wanden 1 cm estrich isolatie band. Of dat ook als zodanig verwerkt is kan ik niet beoordelen vanaf deze plek.

Maar je kan een meting laten verrichten hoeveel DB er lekt en of dat binnen de norm valt. En meestal zitten ze er net aan hoor.
 

Robert147

  • #6
Het zal allemaal wel binnen de normen vallen, maar toch. Er zijn tussenwoningen waar je totaal niks hoort van je buren. Het geluid van de buren was 1 van de belangrijkste redenen om een nieuw huis te kopen. Je kunt je voorstellen dat dit behoorlijk tegenvalt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Informeer eens bij de vereniging Eigen Huis, die hebben vaker met dit bijltje gehakt.
 

BeeTeeWee

  • #8
Wat ook veel voorkomt is dat er tijdens de bouw rommel in de spouw valt. Klonten lijm, brokken kalkzandsteen, dat soort dingen. Dan ontbreken weliswaar de ankers, maar krijg je er andere "bruggetjes" voor terug. Dat kan de geluiden doorzetten. Toen ik zelf ooit een helft van een dubbel liet bouwen, ging ik in het weekend nog wel eens even de bouwplaats op om, na elke bouwlaag, met een lange panlat alle rommel weer uit de ankerloze spouw te verwijderen. :D
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Tenzij @robert een uitzonderlijk goed gehoor heeft kan het beschreven effect niet komen door wat glaswol of een beetje rommel in de spouw
(bij een gelijmde muur zoals op de foto is de lijm die van de stenen valt te verwaarlozen.)



Schrijf de project ontwikkelaar aan dergelijke bouwfouten vallen onder de garantie en moeten kosteloos worden verholpen.
de muur voldoet immers niet aan het bouwbesluit.

er is hier waarschijnlijk spraken van geluidslekken via kieren
(bijvoorbeeld niet vol gelijmde stootvoegen of aansluitingen tussen de bouwmuren en de gevels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu