Twijfels of huurappartement voldoet aan normen geluidsisolatie

Focusrite

  • #1
Beste klussers,

Hoewel ik een redelijk nieuw appartement (2013) huur, verbaast het me iedere keer hoe treurig het gesteld is met de geluidsisolatie (o.a. hoorbare stemgeluiden van buren). Nagenoeg alle scheidingswanden (zowel de binnenwanden als woningscheidendewanden) bestaan uit gipsplaten dus de oorzaak is vrij duidelijk.

Toch vraag ik me af of het appartement voldoet aan de gestelde bouwnormen gezien de jonge leeftijd. De woningbouw geeft zelf aan dat het voldoet aan de toen strenge bouweisen.

Nu heb ik het e.e.a. gelezen over geluidsnormen, maar ik kan daar niet echt wijs uit maken. Ik ben eigenlijk benieuwd of iemand wellicht kan inschatten of het onderstaande wel ‘normaal’ is (in hoeverre dit überhaupt mogelijk is op afstand...). Tips en adviezen zijn zeer welkom!

Slaapkamer:
Door een ongelukje heb ik het voor elkaar gekregen om een gat te maken in een van de wanden uit mijn slaapkamer die grenst aan de woning van de buren (hun hal en slaapkamer).

De wandconstructie bestaat 'slechts' uit 2 (witte) gipsplaten (1cm dik) en een holle/lege ruimte (ongeveer 2cm tussen de 2 gipsplaten). Isolatiemateriaal ontbreekt en ook zijn de gipswanden fragiel: ze buigen erg makkelijk naar binnen.

Is zo'n constructie toegestaan bij een woning uit 2013?

Binnenwanden
Mijn installatieruimte (met lawaaiige WTW-unit en lawaaiige vloerverwarmingsinstallatie) grenst aan mijn slaapkamer. Daar lijkt de wand nog dunner te zijn met als gevolg 24/7 storende ruis in mijn slaapkamer vanwege de technische installaties. Ik las dat er speciale geluidsnormen gelden voor installatieruimtes, het lijkt me dan toch niet de bedoeling dat er slechts een dunne gipswand is geplaatst?

Woonkamer
Mijn woonkamer heeft een gipswand van ongeveer 12 meter breed die grenst tegen een centrale binnenhal. Als mijn buurman zijn voordeur dichttrekt, dan ontstaat er een luchtdruk waardoor de hele wand beweegt/kraakt (de fotolijst aan de muur klettert dan tegen de muur). Hier kan ik wel mee leven, maar dit lijkt me toch geen degelijke constructie?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Als het nieuwbouw appartementen in een bestaand gebouw zijn, dan gelden de eisen voor bestaande bouw.

Al overleg gehad met de verhuurder?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Download ook een Decibel APP op je smartphone dan weet je wat.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik dank dat je het over een buigslappe voorzetwand hebt.
haal de stukken van je woning eens uit het gemeente archief.

De eisen vanuit het bouwbesluit zijn bijzonder laag.
als de verhuurder echt op het randje heeft laten ontwerpen is het niet raar dat je de buren hoort
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
een appartement dat is opgeleverd in 2013 is waarschijnlijk nog ontworpen en goedgekeurd onder het bouwbesluit 2003
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Daarom hebben ze die decibel app ontwikkeld. Ik meet zoveel Db van de buren dan moet je ons zoveel korting geven. Handig hoor.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Dan ga ik eens vragen, of de buurvlouw harder wil praten als ze komen meten, krijg ik tenminste ook huur vermindering . :mrgreen:
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #10
Met een dergelijke decibel-app ga je echt niets afdwingen, want dat is een relatieve schaal afhankelijk van de telefoon waarmee je meet. Metingen met een microfoon zijn altijd in negatieve waardes (0 tot -80 dB bijvoorbeeld), waarbij 0 in principe de maximale waarde is van de microfoon. Die waardes zijn op zichzelf dus totaal nutteloos voor absolute vergelijkingen; daarvoor zou je kalibratie nodig hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Ronny
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
6
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu