Geluidsisolatie jaren 30 woning

Martijn_74

  • #1
Mijn jaren dertig woning (enkelsteensmuur, houten vloeren/plafonds) is nogal gehorig. Dan bedoel ik m.n. geluidsoverlast van de buren. Onze woonkamers grenzen aan elkaar en dan hoor je spelende kinderen / hardop praten. Bovendien kraken de vloeren op de etages, wat ook hoorbaar is van de buren. Wat kan ik hier aan doen?

Ik heb het forum doorgespit naar geluidsisolatie en lees veel over voorzetwanden. Helpt dit in dit geval? En verhelpt het ook de geluidshinder van de krakende vloeren van de buren?

Graag een advies!
 

Roman

  • #2
Martijn_74 schreef:
Ik heb het forum doorgespit naar geluidsisolatie en lees veel over voorzetwanden. Helpt dit in dit geval? En verhelpt het ook de geluidshinder van de krakende vloeren van de buren?
Dag Martijn,

Het kraken van de vloer is een combi van lucht- en contactgeluid. De contactgeluiden zijn de trilingen rechstreeks van de vloer van de buren naar de muur (en eventuele gedeelde betonvloer, maar dat is bij beton vrijwel verwaarloosbaar zeker als er groene platen onder de lamaatvloer liggen) en naar de muur. Als de vloer tegen de wand ligt flankeert het geluid dus door de muur naar jou.
Luchtgeluid is het ontstane geluid in de kamer van de buren die de muren in trillingen brengen en dat dus naar jou kant overbrengen.

Dat laatste kan het geval zijn en daarvoor zijn voorzetwanden.
Maar je zult eigenlijk moeten weten hoe de constructie in elkaar zit op dit moment. (dus raakt de vloer de muur bij de buren etc).

Overigens het "kraken" van de vloer is een grotendeels luchtgeluid. Dan zou je dus de buren ook moeten kunnen horen praten.. door de muren. Is dat het geval?
 

Roman

  • #4
Ah, weer met een half oog gelezen :oops:
Typisch luchtgeluid probleem lijkt me. Volgens mij is de gedeelde muur een enkelsteens/betonplaat. Lijkt me sterk dat hier een mvm (massa-veer (=spouw)-massa) is gemaakt.

Voorzetwanden zijn dan voor jou de oplossing.
 

Martijn_74

  • #5
Roman schreef:
Maar je zult eigenlijk moeten weten hoe de constructie in elkaar zit op dit moment. (dus raakt de vloer de muur bij de buren etc).
Voor wat ik begreep van de makelaar lopen de vloerbalken door: Vandaar het gekraak?
 

Roman

  • #6
Je bedoelt dat de houten balken van 2 woningen gedeeld worden? Sjees, da's minder fijn. Inderdaad dan krijg je alle herrie van je buren, en vise versa, door geflankeerd. En kraken is daar 1 van.

Een oplossing specifiek voor dat probleem is een 2e vloer laag rechtstreeks op de houten balken aanbrengen. Bijvoorbeeld een laag 15mm MDF. Het liefst goed vastgeschroefd aan elkaar (maar niet lijmen). Hierop kun je dan je tapijt/laminaat vloer leggen (met groene platen bijvoorbeeld).

Zo heb je EN massa gecreëerd en de houten balken ge-"demp" (klem met nieuwe vloer) (hoewel je zou verwachten dat het "door"flankeert. een oplossing is hier een demplaag tussen te plaatsen, maar dan verhoog je de vloer nogmeer) Tevens werken de groene platen iets ontkoppelend (hangt ook van de verwachte lading af uiteraard)

Een nog betere oplossing zou zijn de vloerdelen ongedaan te maken, maar da's een leuke klus :mrgreen:
 

Martijn_74

  • #7
Roman, heel veel dank voor je uitvoerige reactie.

Ik vind het nog behoorlijk complexe materie - ook omdat ik de vraag bij twee aannemers heb uitgezet waarvan de ene zegt "je moet een voorzetwand en geluidisolatie op de vloer aanbrengen" en de ander zegt "voorzetwand en ontkoppelen van de vloerdelen tussen de woningen".

Tja, wat is wijsheid en het beste resultaat...
 

EdP

  • #8
Iemand die voorstelt de voorzetwand op de vloer te monteren stelt dus eigenlijk voor om het geluid van de vloer door te geven aan de wand en dat zou tot een vermindering moeten leiden van het geluid, die geloven wij dus niet.
 

Roman

  • #9
Geluid is ook een zeer complexe materie, hoewel ook heel logisch.

Geloof mij, 9 van de 10 aannemers geeft je een "slecht" advies (met name betreft constructie). Een bouwtechnische engineer is géén akoestische engineer en vice versa. De 2 samen kunnen, echter, een prima oplossing bieden.

Ontkoppeling van de voorzetwand moet eigenlijk bij zowel muren, plafond als vloer. Maar alleen als bij alle wanden, plafond en vloeren een extra (voorzet/zwevende) laag wordt aangebracht. Een kooi constructie. Geluid flankeerd door alle wanden, plafonds en vloeren. Dus alleen ontkoppeling van vloer is niet alleen voldoende.
(krakende vloeren blijven flankeren door de vloer immers)

Voor jou specifiek probleem is ontkoppeling van de vloer en voorzetwand wel de oplossing. De bestaande vloer verzwaren door er bijvoorbeeld underlayment oid op de plaatsen (liefst geschroefd) Daar eventueel een zwevende vloer nog opleggen. Maar eerst maar eens kijken of de verzwaring een oplossing voor je is. (zie mijn eerder post)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu