Geluidsisolatie dakplaten

Bram_

 • #1
In onze nieuwbouwwoning hebben wij vrij veel last van geluid van buiten op de eerste verdieping. Onze eerste verdieping heeft schuine kanten waarvan de dakplaten in het zicht zitten. De platen zijn dus niet voorzien van gipsplaten oid. Volgens de bouwtekeningen zijn 'SlimFix-XT 6.0 3/3R' platen gebruikt. Op de website van de fabrikant zie ik staan dat we achteraf waarschijnlijk beter voor andere platen hadden kunnen kiezen die geluid beter isoleren maar daar is het nu te laat voor. Om het probleem aan te geven: je kunt haast meeluisteren met een gesprek tussen twee personen die buiten staan wanneer je boven in een slaapkamer staat.

Aangezien ik ook niet zo gecharmeerd ben van de platen zelf wil ik deze sowieso wegwerken door hier gipsplaten voor te maken. Ik wil dan meteen het geluidsprobleem aanpakken. Ik heb lopen zoeken maar kan niet echt vinden wat hier de beste oplossing voor is. Ik zie dat diverse fabrikanten speciale geluidsisolerende gipsplaten leveren. Is het voldoende om alleen deze platen te gebruiken of kan ik beter extra isolatie tussen de dakplaten en de gipsplaten doen? (het gaat echt om geluid, de thermische isolatie is prima)

Wanneer ik aan alleen gipsplaten voldoende heb, kan ik dan gewoon het regelwerk direct op de dakplaten maken en daar de gipsplaten op monteren (plastic strips eraf en daarop het regelwerk vastschroeven) of vereist dit een andere aanpak? Wanneer ik hier op zoek zie ik voornamenlijk daken waar de gordingen (zo heten die balken toch?) "uitsteken", bij mij is dit niet het geval (zie foto). Ter verduidelijking ook een afbeelding van de bestektekening bijgevoegd.


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Is dit detail en eigenlijk alle details welke verbinding hebben met buiten goed luchtdicht afgewerk. Kieren laten ontzettend veel geluid door.
   

  Bram_

  • #3
  Dat weet ik niet zeker, dat is niet (meer) in het zicht. Zoals je kunt zien is dat afgetimmerd maar het tocht daar nooit langs, ook niet met hele harde wind. Op een andere slaapkamer staat er een voorzetwandje voor, die voorzetwand is apart geïsoleerd (je kunt daar vanuit een andere kamer nog achter komen), ook op die kamer hebben wij erg veel last van geluid van buiten.

  Voor mijn gevoel is het dus goed luchtdicht afgedicht omdat ik nergens last heb van tocht.

  Edit:

  Op het toilet boven ervaar ik overigens hetzelfde w.b. geluid. Hier staat er nog een muurtje waar de toiletpot aan hangt voor de schuine wand, zoals op de bijgevoegde foto (foto als voorbeeld, is niet mijn toilet). Het lijkt me dat dit in ieder geval goed luchtdicht afgesloten zou moeten zijn?

   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ik zit ook aan kieren te denken. Hoe zijn de kieren tussen de dakplaten afgedicht? Je kan dit aan de binnenkant zien door de strip los te halen en aan de buitenkant onder de pannen.
   

  Bram_

  • #5
  Bijgevoegd twee foto's die ik tijdens de bouw heb genomen. Ik kan zelf niet goed zien wat er tussen de platen zit maar er zit wel iets tussen (pur?). Ik hoop dat jullie met wat meer ervaring hier meer over kunnen zeggen. De strips lopen door achter de gipsplaten in het plafond, ben bang dat ik die niet netjes terug krijg als ik het los trek.

  Ik kan niet makkelijk een dakpan verwijderen en kijken wat er is gebruikt. Er is een 'doek' over de platen gedaan voordat de panlatten erop gingen, als ik er een dakpan afhaal kijk ik tegen dat doek aan dus dat heeft niet veel zin.


   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Als het alleen PUR is, kan dat nu een kier geworden zijn. Zeker de niet-flexibele PUR is geen duurzame kierdichting.

  Een laag gipsplaat zal allicht wel iets helpen, maar optimaal wordt het niet.
   

  Bram_

  • #7
  Bedankt voor de snelle reacties, ik ga toch maar kijken of ik zo'n strip er een beetje fatsoenlijk af kan krijgen om te kijken wat er precies tussen de platen zit.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  De eerste van conclusie van de TS is juist, de plaat zelf is het geluidslek.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  De aansluiting van de dakplaten tegen de muren, de nok dus de aansluiting van de platen links rechts. Het doormij omcirkelde detail is netje afgetimmerd maar of dit luchtdicht is afgewerk.

  Als je geen hoogtevrees heb zou ik aan de buitenkant het onderzoek doen. Daar valt meer te ontdekken dan die strip aan de binnenzijde.
   

  Bram_

  • #10
  Rola,

  Bedoel je daarmee dat het nu eenmaal zo is met deze platen dat ze geluid goed doorlaten? Zo ja: is er ook een oplossing voor mijn probleem (behalve een nieuw dak ;-))

  Wgb,

  Is dit een vraag of een 'stelling'? Ik heb geen idee hoe ik dit (nu nog) zou moeten checken. Wat ik alleen vreemd vind is dat ik de geluidshinder in alle ruimten ondervind die een schuine kant hebben, ook de ruimtes 'middenin' waarbij er dus geen sprake is van een aansluiting links/rechts of nok (ik heb overigens ook nog een zolder, in de kamers kijk ik dus tegen een plafond aan, niet rechstreeks in de nok).

  Hoogtevrees valt mee maar ik weet niet goed hoe ik goed moet onderzoeken waar het aan ligt. Over de dakplaten is een doek geplaatst voordat de panlatten erop zijn gemonteerd (zie bijgevoegde foto). Verder liggen de pannen aan de buitenkant allemaal vast.
  Quotes verwijderd, zijn niet nodig, mod.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Ik weet niet of er in ons Bouwbesluit een norm is vermeld wat de winddichtheid betreft.
  Het enige wat ik tot nu toe kan verzinnen zou dan een blowerdoortest zijn. In de deur naar de zolder wordt een ventilator gezet zodat er op de zolder een bepaalde overdruk onstaat. Geen of te weinig overdruk te veel lucht verlies dus kieren.
  Kijk of zoek maar eens op blowerdoortest.
   

  BVahl

  • #12
  Beste Bram,
  Jou probleem komt mij erg bekend voor... Wij hebben dit probleem ook met ons schuine dak. Wij wonen ook nog eens dicht bij de snelweg en boven is het net alsof deze dwars door de kamer loopt! Ook wij hebben laten testen op kieren en lekken, maar zijn tot de conclusie gekomen; het ligt gewoon aan de platen. Nu is jou bericht al een paar jaar oud en ben jij waarschijnlijk al een heel stuk verder met een poging het geluid te weren. Ik ben heel benieuwd wat jij hebt toegepast en of het enigszins helpt. Wij hopen dat jij een goede oplossing hebt gevonden en ons kunt helpen in wat we nu zouden moeten doen. Ik hoor heel graag van je! Mvg, Brenda
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Ik weet niet hoe lang het bestaat maar op je smartphone kan je een decibelmeter uploaden. Werkt best aardig en dan weet je waar je het over hebt. Geluid is zo ingewikkeld.
   

  BVahl

  • #14
  Die fase zijn we lang en breed voorbij. Het zijn de dakplaten die resoneren net als in het verhaal van Bram. Ook wij gaan geen nieuw dak kopen, wat eigenlijk wel de beste optie is... (mensen pas op met Slimfix dakplaten. Neem de beste geluidsisolatie waarde!) Daarom zou ik graag willen horen wat hij er uiteindelijk aan gedaan heeft en of het heeft geholpen. Want ook daar worden allerlei theorieën op los gelaten waarbij niemand garantie kan/wil geven
   

  Jackd

  • #15
  Jullie missen massa.
  Of een laag gipsplaten voldoende is? Het zal zeker wat schelen.

  Dat niemand garantie gaat geven is wel logisch, dat zou alleen de fabrikant van de dakplaten kunnen.
   

  Bram_

  • #16
  Wij hebben uiteindelijk nogmaals geïsoleerd met (ik dacht 10cm dik) steenwol en hiervoor weer gipsplaten. Dit scheelt een hoop.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #17
  Ik vermoed dat een ecologische isolatie hier heel goed kan werken. Denk aan isovlas of houtvezel.

  Het is eigenlijk wel logisch dat de meeste dakplaten veel geluid doorlaten. Het gebruikte schuim is veel te star.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  Zo licht dus mogelijk dat houd bijna altijd in zo goedkoop mogelijk. Db's verkopen niet.
  Had Bram_ een de decibel app geuopload kon hij schrijven die isolatie scheelt bij ons zoveel Db, in plaats van, dit scheelt een hoop. Ik hoop dat je niet gepikeerd bent. :wink:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu