Geluidsisolatie bestaande rijtjeswoning

Aabbcc

  • #1
Beste experts, medeklussers,

In mijn (tussen)woning kan ik met enige regelmaat geluiden van de buren horen.
Dit betreft contactgeluid.
Luchtgeluid was er ook, maar dit heb ik inmiddels verholpen door alle open voegen in de tussenmuren tussen de plafonds dicht te voegen en rond de vloerbalken te kitten.
Dit is al een hele verbetering :mrgreen:

Tot op een zekere hoogte is contactgeluid niet te voorkomen, gezien de constructie van de woningen, maar ik wil graag meer informatie of en hoe ik het meest effectief kan isoleren om deze geluiden tegen te gaan.

De woningen (4 in een rij) bestaan uit:
- Een betonnen begane grond vloer, balk en broodjes constructie,
- Tussenmuren bestaan uit 2 bladen van kalkzandsteen, gemetseld in B2 formaat, met een tussenruimte van 3 tot 0 cm met hier en daar de nodige valspecie, (gedeelde schoorsteen op zolder)
- Tussenvloeren 1e verdieping en zolder van hout, balklaag van mijn huis ligt op dezelfde plaats in de binnenmuur als die van de buren (links en rechts) en liggen (allemaal?) tegen elkaar aan en zijn ook aan elkaar gespijkerd! ( ik heb 2 balken iets ingekort i.v.m. plaatsen raveelbalk t.b.v. afvoer toilet)

Van mijn rechterburen hoor ik het dichtdoen van bepaalde deuren, doorspoelen van het toilet (tegen mijn woonkamer gesitueerd) en het lopen op de trap (ook tegen mijn woonkamer gesitueerd).
Van mijn linkerburen hoor ik het schuiven van stoelen op de plavuizen vloer, het lopen van de hond op de plavuizen vloer.
De bovenverdieping kan ik nog niet echt zeggen dat ik er veel hoor, maar ik slaap er ook nog niet (grootschalige verbouwing / opknappen).

Nu heb ik al veel op het forum gelezen over geluidsoverlast en geluidsisolatie, maar ik vraag me af hoe ik het best in mijn situatie te werk kan gaan en zo effectief mogelijk te werk kan gaan.

Contactgeluid is geluid dat via de constructie van het huis wordt doorgegeven.


- Kunnen jullie in mijn geval aangeven welk deel (waarschijnlijk) het meest contact geluid doorgeeft?


Zelf dacht ik aan de vloer van de 1e verdieping en de zolder, aangezien deze
- (deels) gekoppeld zijn met de vloeren van de buren en
- van hout zijn, daardoor minder massa hebben en
- daarnaast ook nog leeg zijn aan de binnenkant (klankkast effect).

Ik had het idee om de ruimte in deze vloeren volledig te vullen met steenwoldekens, de plafonds aan de onderzijde te maken van dubbele gipsplaten en de houten vloer aan de bovenzijde (deels bestaande 22mm vloerdelen en deels nog te leggen 18mm underlayment) evt. te verzwaren met een cement/gips vezelplaat/ estrichplaten o.i.d.
Dit alles om meer massa op de vloer te brengen en de geluiden in de nu bestaande klankkast zoveel mogelijk te dempen.
De plafonds uitvoeren als zwevende plafonds is ook nog een optie, maar deze komen dan wel tegen de (gedeelde) binnenmuren aan.


- Is de bovenstaande manier een effectieve manier van isoleren, of kan ik het beter op een andere manier aanpakken?
- Hoe kan ik het beste mijn plafonds uitvoeren?


- Zou een voorzetwand in mijn woonkamer / slaapkamer merkbaar effect hebben, aangezien deze altijd met de bovenkant (woonkamer) of boven- en onderkant (slaapkamer) tegen de houten vloeren gemonteerd worden? Brengt dit merkbare verbetering (kamermuur is 7,5 meter lang en 2,6 meter hoog), of is het weggegooid geld (,tijd en ruimte)?


- De afwerkvloer op de begane grond is verwijdert en moet nog aangebracht worden, heeft het zin om deze vloer zwevend te leggen, of is de invloed van de vloer op de totale afgifte van het contactgeluid te verwaarlozen? (door de massa van de betonvloer?)


Ik weet dat het geen nieuw huis kan worden en dat het bouwen van “een kamer in een kamer
 

Artlijn

  • #2
Kunnen jullie in mijn geval aangeven welk deel (waarschijnlijk) het meest contact geluid doorgeeft?
Alles wat een stijve verbinding vormt met de ruimte waar het contactgeluid vandaan komt brengt het geluid over.
De vloerbalken zullen in mindere mate voor een doorgifte zorgen omdat die wat minder "stijf"zijn. Niettemin is het altijd verstandig het klankkast effect te verminderen. Je kan dit doen door zoals je aangeeft steenwol platen er in te stoppen. Ik zelf geef de voorkeur aan celluloseplaten of inblazen met cellulosevlokken. Deze hebben een iets hogere absorptie en geluidsisolatie waarde. Wel is het belangrijk dat die niet onder spanning ingebracht worden.

Het plafond aan de onderzijde (als je die toch al open hebt) zou ik zwevend ophangen. daartoe zijn er hele goede ontkoppelbeugeltjes in de handel. Die worden dan tegen de balken gemonteerd en aan de onderkant tegen rachels. daartegen dan een dubbele gipskartonlaag.

Een voorzetwand moet altijd ontkoppeld worden gemonteerd. Ook hiervoor zijn soortgelijke beugeltjes in de handel.
Belangrijk is dat de voorzetwand ook tussen de vloer en plafond doorloopt. Voor luchtgeluid is dat een merkbare verbetering. Contactgeluid voorwat betreft de directe doorgave ook maar zoals gezegd kan het ook flankerend verder hoorbaarzijn.

Een zwevende vloer zal zeker een effect hebben mits goed uitgevoerd en er voldoende massa is om het massa/veer/massa principe te garanderen.
Ook hier geldt dat de vloer geheel ontkoppeld moet zijn van de onderkant en de zijkanten.

Veel informatie vindt je op *******


Link verwijderd, mod.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ga ook eens praten met de buren. Misschien valt er al heel wat te voorkomen door ze bijvoorbeeld een setje viltjes te geven, want je onder stoelpoten kan plakken...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu