Geluidshinder vaatwasser bij hoge inbouw

Marisa Beretta

  • #1
Er is ons verteld dat een vaatwasser 2 maal zoveel lawaai maakt als je hem in een hoge kast hoger plaatst dan als je hem gewoon in een onderkast plaatst.

Heeft iemand hier ervaring mee?
 

Co de Witgoedman

  • #2
Raar verhaal, het enige wat ik kan bedenken is dat er een klankkast onder de vaatwasser kan ontstaan.

Ik kom wel eens hoger geplaatste machines tegen en die maken volgens mij niet meer geluid dan een op de grond geplaatste machine.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
De ruimte onder de vaatwasser gaat dienen als klankkast en versterkt daardoor het geluid.
De vaatwasser staat in een kast dus de kast gaat mee trillen wat ook extra geluid geeft.
Ik zie wel eens dat ze op een ARBO verhoging staan deze is van trespa gevuld met purschuim zodat er geen klankkast ontstaat.
 

Marsepein

  • #4
Wij hebben extra hoge onderkasten, maar een lage plint. Hierdoor was het plaatsen van een extra grote vaatwasser geen optie, en hebben we gekozen voor een normale 60 cm machine van normale hoogte.

Deze staat op een verhoging, en dus eigenlijk in een klankast. Ik merk geen enkel verschil dat dit meer geluid zou veroorzaken, en zeker niet aan de onderkant van de machine.

Het geluid wat mij altijd irriteert bij andere mensen is het leegpompen van de machine. Een heerlijk klotsgeluid in de sifon via het afvoerputje van de gootsteen. Een 2e sifon lost dat op.

En kiezen voor een stillere machine scheelt natuurlijk ook al.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Geen ervaring, maar het is wel logisch.

Want bij onderbouw ligt er boven die vaatwasser een zeer massief blad, dat de trillingen sterk dempt, althans niet meereoneert. En de vaatwasser staat er vrijwel los onder, het contact met de omgeving is nihil, behalve enkel schroefjes in het blad.

Bij een hoge kast is dat heel anders. Dan staat de vaatwasser op de kast, in de kast, en heeft contact met veel zijden. En het materiaal van die kast is veel dunner dan het aanrechtblad.

Maar ik zie nog een probleem:
Hoge kasten worden (net als alle andere) in standaardmaten gemaakt. Één van die standaardmaten is 60 cm buitenmaat en binnenin is hij dan zo'n 3-4 cm kleiner. De vaatwasser is buitenmaat 60 (of een paar mm kleiner), dus dat past nooit. Je zult een speciale kast moeten laten maken met een binnenmaat 60 cm, waarbij de vaatwasserdeur zelf breder is dan 60 cm anders is het een lelijk gezicht. Die deur moet dan over de zijwanden heen vallen.

Bij onderbouw wordt de vaatwasser tussen twee onderkasten geplaatst, en komt er alleen een deur van 60 cm breedte op.

Maar misschien zit ik er wel helemaal naast en bestaan er standaard voorzieningen voor?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het lijkt mij dat je hem in dit geval op een verhoging plaatst maar ook niet in een kast maar idd tussen 2 kasten in.

Ik zo hem zelf eventueel op betonnen tegels plaatsen waar je nog een plint voorlangs kunt maken.
 

Marsepein

  • #7
Iets soortgelijks hebben wij laten maken voor wasmachine en wasdroger. Maar zal ook kunnen voor de vaatwasser.

Dmv 2 stollenwanden een kast opgebouwd met -inderdaad- binnenmaats 60 cm. Dan de apparatuur verdiept plaatsen en dan het front monteren, zodanig dat het gelijk uitkomt aan de voorkant met de voorkant van de stollenwanden.

De tekening:


De uitvoering:
 

Co de Witgoedman

  • #8
Nogmaals, mij is het nooit opgevallen dat dit meer geluid geeft.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Hierbij zit de vaatwasser dus wél onder het blad... :mrgreen:

Maakt trouwens niets uit, want in dit geval maakt de wasmachine véél meer lawaai dan de vaatwasser, en zo'n droger kan er ook wat van! Zoiets doe je dus alleen, indien je een aparte keuken hebt, bij een open keuken lijkt me dit niet aan te bevelen.

En die open keuken is meestal de situatie waar vaatwassergeluid hinder veroorzaakt, omdat het verstorend werkt door Tv, hifi of gesprekken (of gewoon stilte).
 

Co de Witgoedman

  • #10
Rechterapparaat is een koelkast of vrieskast onderbouw.

Constructie mbt de droger kan alleen indien er meer dan voldoende luchtcirculatie is ivm de warmteontwikkeling.

PS, wij als monteur zijn zeker niet blij met dit soort inbouwen.
 

Marsepein

  • #11
Ik ben het met Co de witgoedman eens, ik merk geen hinder van een vaatwasser die in een aparte kast is ingebouwd.

Offtopic: Als monteur kun je niet blij zijn van inbouw zoals ik heb gedaan. Feit blijft dat de apparatuur geschikt is voor inbouw. Er is ventilatiemogelijkheid genoeg. Ook met de frontjes erop. Het wordt er tenslotte speciaal voor verkocht. (Het is geen standaard droger die naderhand is ingebouwd!) En rechts, onder het blad, is inderdaad een onderbouw vriezer.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Laten we nu weer teruggaan naar de vaatwasser, daar ging het om, en het eens afwachten wat de topicstarter van dit alles zegt... :wink:
 

Marisa Beretta

  • #13
Wat betreft de maten, er bestaat gewoon een standaardkast voor, inbouw is een stuk duurder dus dat zal wel met het opvangen van die problemen te maken hebben.
Het is voor ons voor de indeling de perfecte oplossing, en ook rugtechnisch een stuk beter.

Omdat wij een open keuken krijgen ben ik ook bang voor de extra decibellen, maar hij staat wel weer om de hoek achter een muur. Zoals ik het nu lees, valt het mee als je het maar slim aanpakt, en hoeft het niet zo te zijn dat de hele kast ernaast en eronder mee gaat trillen.
Er komt een hoge kast naast, een laag deurtje onder, en een oven boven.

Wel bedankt voor het meeredeneren!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu