Geluidisolatie muur i.c.m. schouw inbouw haard

Joosttt

  • #1
Ola,
Binnenkort ga ik beginnen met een uitgebreide verbouwing van mijn aangekochte twee-onder-een-kap woning. Het gaat om een woning uit 1962 met houten vloeren. De muur naar de buren toe is een gemetselde volsteens muur (210 mm).

Het plan is om er een inbouw haard in te zetten tegen de muur van de buren. Daarnaast willen we graag een goede geluidisolatie voor met name luchtgeluid van de buren. De isolatie die we hiervoor in gedachten hadden is het ontkoppel systeem met isolatiemateriaal dat tegen de muur geplakt wordt met tegellijm en vervolgens wordt afgewerkt met gipsplaten. Te verkrijgen bij de bouwmarkt.

Deze isolatie met een haard geeft ons drie opties:
1) Haard en schouw tegen muur aan, isoleren naast de schouw.
Meest eenvoudig. Geen ingewikkelde isolatie achter de schouw.

2) Acher de schouw EN op de wand isoleren.
Ik heb dit nog niet geheel helder, maar ik vermoed dat hiervoor een ander soort isolatie nodig heb voor achter de schouw ivm brandveiligheid. Ik weet niet tot welke temperaturen het systeem van de bouwmarkt bestendig is.

3) Niet isoleren.
Nog eenvoudiger en blijft over indien optie 1 en 2 niet mogelijk zijn of geen zin hebben.


Mijn vragen:
- Is het zinvol om naast de schouw/haard te isoleren terwijl achter de schouw/haard zelf niet geïsoleerd is?
- Wat voor geluidsisolatie kan er achter een schouw gebruikt worden?


Alvast bedankt!
Joost
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Zeker is het zinvol, om te isoleren.
Maar je moet ook achter de haard, tegen de muur van de buren isolatie aanbrengen.
Doe dit met een keramische deken, en niet met glas of steenwol.
Want dat gaat stinken, als het warm wordt.

Gebruik ook achter de haard onbrandbaar materiaal, omdat het al snel een paar 100 graden heet kan worden.
 

Joosttt

  • #3
Ah, dus keramisch deken gebruiken indien er achter de schouw/haard geïsoleerd wordt. Dat maakt optie twee in ieder geval duidelijk.

In hoeverre zal het effect hebben om te isoleren volgens optie 1?
Bij isoleren achter de schouw komt ook deze weer zo'n 8 cm de kamer in.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik denk dat de inbouwhaard dan een klankkast vormt.
 

Joosttt

  • #5
Aan de andere kant zet je met een haard en schouw extra massa voor de muur. Dit zou ook moeten isoleren. Als de isolatie daarvan min of meer overeen zou komen met de voorzet wand er naast, dan zou isolatie achter de haard overbodig zijn.

Ik vind het alleen lastig in te schatten in hoeverre de isolatie van haard/schouw en voorzetwand overeen komen. Is er soms een manier om dit te berekenen?
 

Roman

  • #6
Je spreekt over steens muur, is deze toevallig dubbel uitgevoerd (spouw)?

Je een voorzetwand is een maatregel om geluid te isoleren, het is één van de middelen. om echt te ontkoppelen zul je verder moeten gaan maar dat gaat simpelweg te ver. Je moet het doen met wat je kunt/wilt.

Ik zou zeker eerst een volledige voorzetwand plaatsen en daar de haard tegenaan. Uiteraard bouwregels hiervoor in acht houden.
 

Joosttt

  • #7
Ik heb zojuist van de buurvrouw gehoord dat het wel een muur met een spouw betreft. Ik dacht dat het een spouwloze muur was die wel een volle steen breed is.
Ik denk dat een voorzetwandje dan weinig extra toevoegd (toch?).
 

Roman

  • #8
Klopt, vandaar de vraag.

De massa van de stenen (zeker als het steens is) is vele malen groter dan een gipsplaatje of twee, die extra massa is bijna verwaarloosbaar. Tel daarbij op dat je feitelijk al een massa-veer-massa principe hebt (de spouw is de "veer" waar steeds over wordt gesproken). Het zal waarschijnlijk mechanisch wel gekoppeld zijn, ergens. maar goed. Een voorzetwand zou dan eigenlijk een massa-veer-massa-veer-massa principe maken. Je zou dus dan de eventuele extra gipslagen direct aan de muur moeten plaatsen. Maar zoals besproken heeft dat niet heel veel impact. Tenzij de spouw dermate mechanisch gekoppeld is dat je heel veel last van flankering (dus doortril geluid) hebt. Dan is een vzw aan te raden.. alsnog.

Heb je nu erg last van geluid v.d. buren?
 

Kacheltje

  • #9
De bestaande tussenmuur moet het isolerende werk doen. De schoorsteen zal niet veel veranderen aan de akkoestische werking van de muur. Het is niet zo dat door het aanbrengen van een schoorsteen dat de muur meer of minder geluidswerender wordt.

Als er geen problemen zijn met de geluidswerendheid dan moet je er niet een probleem van maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu