Zwevend plafond geluidisolatie

Dnes

  • #1
Ik heb in het forum een aantal goede bijdragen gelezen over zwevende plafonds en geluidisolatie, maar ik heb toch nog een paar vragen.

Situatieschets: huis uit 1905, plafonds van houten balken, oud regelwerk, stuc op stro. Het oude stucwerk is slecht. Er is veel last van de bovenburen, vooral van voetstappen, schuivende meubels en stofzuigen.

Te overwegen oplossingrichting: aanbrengen zwevend plafond.

Vraag 1: moet ik het oude stucwerk weghalen en het plafond kaal halen tot op het oude regelwerk? of kan ik het stucwerk beter laten zitten en dienst laten doen als de eerste massa-laag om geluid te weren.

Vraag 2 Als ik het oude stucwerk laat zitten hoe smeer ik dan het beste de scheuren en gaten dicht, als middel tegen geluidsoverlast. Welk materiaal gebruik ik daarvoor? Voor het esthetische hoeft het niet. Er komt immers een zwevend plafond.

Vraag 3. er wordt gesproken over een lat tegen de muur en daarop / daaraan vast een balkenlaag als constructie voor het zwevend plafond. Mag ik ook raveeldragers gebruiken in plaats van die lat tegen de muur?

Vraag 4: is het verstandig om tussen de raveeldrager en de balk isolatiemateriaal aan te brengen, bijvoorbeeld stroken groen vilt dat normaal als ondervloer voor een houten vloer gebruikt wordt? Vermindert dat de geluidsoverlast?

Vraag 5: hoe groot moeten de balken zijn om doorhangen te voorkomen? De breedte van de kamer is 437 cm. De lengte is 580 cm.

Groet,

Dick

 

MvanV

  • #2
1, laat maar zitten, helpt extra.

2 Goed plan.

3 Raveeldragers kunnen ook. Voordeel van een lat is wel dat je meteen alles op dezelfde hoogte waterpas krijgt. Dat is met raveeldragers moeilijker af te meten.
Meten vanaf de grond geeft bijvoorbeeld geen garantie, vloeren zijn vaak in het midden lager bij zulke huizen.

4 ja dat vermindert de overlast. Je kunt daar ook PE schuimband voor gebruiken, dat is er zo'n beetje voor

5 Daar durf ik niks over te zeggen.
 

Dnes

  • #3
Dank je voor het antwoord!

Ik heb ondertussen wat gegoogled en ben op een site terecht gekomen waar beweerd wordt dat je echt moet voorkomen dat er twee luchtkasten naast (onder) elkaar komen. Het is een site van een bedrijf en dat mag ik hier niet vermelden...helaas. Volgens deze site moet de dwarsdoorsnee zijn: vloerdelen bovenburen, balkenlaag, zwevende contructie onder de balkenlaag, plafondplaten.
Waar iedereen het wel over eens lijkt, is dat massa helpt. Alleen moet de massa aan de onderkant (plafond) en / of bovenkant (vloer), maar niet daar tussen in, want dan creëer je de dubbele luchtkast.



De rechtse oplossing is het best: massa aan de buitenkanten, één grote tussenruimte, gevuld met dempend materiaal, ophanging buitenkant zwevend ten opzichte van elkaar. Althans dat beweert deze site.

Op een andere site (ook commercieel) heb ik een oplossing ontdekt die duur is maar misschien te kopieren valt. Zij verkopen regels met een dikte van ongeveer 8,5 cm bestaande uit:

- een plank
- een dik vlokkenachtig matrassenspul
- een plank

In de planken zitten gaten waar je met een schroevendraaier door heen kunt zodat je de bovenste plank kunt vastschroeven op de balken zonder "hout - op -schroef" contact te maken met de onderste plank waar je de gipsplaten op vast schroeft.
Het zweefeffect zit daar dus in het gehele regelwerk. Daardoor geen kans op doorzakken.

Mooi systeem, maar duur.

Is dit niet na te bouwen? Heeft iemand daar ervaring mee?

Groet,

Dick

PS ik wil graag de sites doorgeven, als de moderator daar mee in kan stemmen.
 

Geus

  • #4
Ik ben geen professioneel expert, maar wel ervaringsdeskundige (geluidsdemping oefenruimtes muziek). Vandaaruit beaam ik dat het meest rechtse voorbeeld de meeste demping gaat geven. Je hebt twee wanden met massa en daartussen een ruimte met een groot dempend oppervlak.

Als ik dat vertaal naar jouw situatie zou ik zeggen: Oude plafond compleet strippen. Dempend materiaal plaatsen tegen de vloerdelen tussen de balken. Zwevend plafond maken met isolatiemateriaal tussen het regelwerk en een dubbele laag gipsplaten.
 

Roman

  • #5
Het is al bevestigd, maar het plaatje klopt als een bus. Hou altijd "massa-veer-massa" aan. De "veer" is de spouw. In alle drie tekeningen is er gelijke massa aanwezig, het verschil is dat deze elke keer op een andere plaats zit. De meest rechtse voldoet aan m-v-m.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu