Nut van geluidisolatie met steenwol e.d. tussen plafond

RTF

  • #1
Nou zijn er hier meerdere topics over geweest. En ik heb al een gedeeltelijk antwoord gevonden.

Wij hebben een woning uit 1900 die we grondig aan het verbouwen zijn. Plafonds weer naar originele hoogte brengen, elektra en CV leidingen daarboven etc…

Nu willen wij straks op de 1e verdieping een laminaatvloer gaan leggen. Daaronder wil ik een goede geluidsdempende ondervloer leggen (minstens 20dB).

Op de benedenverdieping wordt het plafond dus weer omhoog gebracht tot tegen de houten balkenlaag. Het is al uitgerachteld en de leidingen zitten boven de rachels. We gaan er gipsplaten tegenaan schroeven en dan wordt het plafond glad gestuct (met lijstwerk/ornamenten).

Ik zit er nu aan te denken om nog een extra geluidsisolatielaag tussen te leggen.
Dus steenwol (heb een hekel aan glaswol) of van die wat dunnere geluidsplaten van de gamma (zien eruit als een spons met gekleurde spikkels erin, kan het ook niet anders uitleggen). En deze dan op de rachels te leggen.

Mijn vraag is nu of dat het de moeite waard is? Of zijn de ondervloerplaten in combinatie met gipsplaten en stucwerk eigenlijk al wel voldoende. Of ga ik wel degelijk een (groot) verschil in geluidsreductie merken als ik steenwol/geluidsplaten tussenvoeg?
 

Michiel_H

  • #2
Als je steenwol goed aanbrengt ga je wel degelijk verschil merken. Voorkom dan wel dat je geluidslekken hebt. Als je van onderuit werkt dan is dat te voorkomen door 2 lagen te gebruiken, waarvan de naden verspringen.
 

Roman

  • #3
Die groene sponsen zijn gebondenschuim platen, redelijk duur en hebben een redelijk grote dichtheid. Mooi spul om (zware) vloeren op te leggen.

Voor het plafond zou ik gewoon de goedkoopste wol gebruiken, liefst zonder plastic of papier laag. Het voordeel is dat de holle ruimte wordt opgevuld en het plafond "stiller" wordt. Geluid in een holle ruimte is erg storend. De wol absorbeert en voorkomt dus dat geluid rond blijft stuiteren. Altijd doen is mijn advies, en duur is het toch niet.

20dB (laten we van de A weging uit gaan) is lastig. Voor contactgeluid nog wel te doen dankzij verende tussenvloeren (ondervloerplaten etc)

En wat michiel_h zegt is ook zeker aan te raden.
 

RTF

  • #4
Dank je voor jullie reacties.

Ga het plafond in de woonkamer inderdaad maar opvullen met steen/glaswol zonder folie. Voor die 250 euro of zo kan ik het niet laten inderdaad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu