GELUIDISOLATIE + leggen vloerdelen 1e verdiepingsvloer

Hvdk

  • #1
Heb net 2e hands massief grenen vloerdelen gekocht inclusief groene softboard-vloerplaten. Komen op de 1e etage te liggen op een houten dekvloer.

Onder mijn houten dekvloer zit verder niets: Er zit helemaal geen gipsplafond onder. De enige scheiding tussen de begane grond en de 1e verdieping is de dragende dekvloer van houten 22mm vuren planken op 170mm hoge draagbalken met een tussenruimte van 600mm.
Ik wil beslist geen gipsplaten of iets anders tegen de onderkant van de vloer aanbrengen. Mijn vrouw en ik hebben juist bewust gekozen voor dit plafond, omdat we dit het mooist vinden.



Uiteraard gaat dit zeer ten koste van de geluidsisolatie, dat weet ik. Maar ik het wel zo veel mogelijk verbeteren, dat het acceptabel wordt. Vloer kraakt maar een beetje als je erover loopt. Heb alle spijkers gedreveld.


De gekochte vloerdelen wil ik zwevend leggen (alleen kopse kanten verlijmd, want deze hebben ook veer en groef), ivm geluidsdemping.
Dekvloer is redelijk vlak: ± 1 mm hoogteverschil, max 3-4mm.


Wat ik wil doen:
1. Plinten verwijderen;

2. Kieren dichten met flexibele kit: kieren/ gaten bestaande vloerdelen dekvloer, aansluiting vloer met muur, doorvoer verwarmingsbuizen;

3. Groene platen leggen in halfverband;

4. Eventueel extra "simpele" ondervloer, om eventuele oneffenheden weg te werken;

5. Massieve grenen vloerdelen los leggen (kopse kanten wel verlijmen (ook voorzien van veer en groef));

6. Parketveren toepassen om krimp-uitzet op te vangen: !!!! Geeft dat geen geluidoverbrugging naar de muur?? Moet ik dan niet tussen de veren en de muur bijv. ook een stukje groene plaat leggen of iets anders?

7. Plinten monteren ± 2-3 mm hoger als vloer + ruimte plint-vloer, afkitten met flexibele vloer.


Is dit een goede aanpak om vooral luchtgeluid (televisie, ed) te weren van begane grond naar de 1e verdieping? loopgeluid mag ook minder.

Of is het beter de vloer te verlijmen op bijvoorbeeld splaanplaat?
 

EricSa

  • #2
Van geluidsisolatie heb ik niet echt verstand maar houd rekening met een cm rondom speling tussen vloer en wand.
Anders krijg je echt problemen wanneer de boel gaat uitzetten. Goede ondervloer zal denk ik je meeste winst opleveren wbt geluid.
 

Bernhard

  • #3
Om geluid te dempen in de kamer waar het geluid geproduceerd moet er acoustisch absorptie materiaal aangebracht worden.
Om de overspraak naar een andere ruimte te reduceren is een andere aanpak nodig. Dat kan alleen met materiaal met een hoge massa. Bv met fermacel, dat zijn hele dikke vloertegels. En zoals je zelf al aangeeft de kieren in de vloer goed afsluiten. Let ook op geluid dat via bv een spouw naar de verdieping kan lekken.
Een oneindig geïsoleerde wand of vloer is door het kleinste gaatje oneindig slecht. mvgr bernhard
 

Hvdk

  • #4
Geluid kan inderdaad ook door de spouw komen, maar het merendeel komt toch echt door de vloer. En uiteraard de loopgeluiden klinken erg hard nu.

Aanstaande zaterdag haal ik de planken op. Dan ga ik even een testje doen ivm met loopgeluiden met het bestaande materiaal: groene platen met daarop de massieve vloerdelen.

Maar wat een geheel andere aanpak betreft, heb je wel gelijk:
Fermacel-platen schijnt erg goed te werken heb ik gehoord. Alleen de prijs is nogal aan de hoge kant vind ik. Maar aan de andere kant een beetje bewegingsvrijheid in het huis is ook erg fijn.

Ik ga in ieder geval wat informatie inwinnen, want je hebt nogal wat verschillende typen hierin.

Ik zit ook nog te denken eventueel een voorzetwand tussen ons en de buren in onze slaapkamer te plaatsen.
Zij hebben net een baby gekregen en die ligt aangrenzend aan onze slaapkamer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu