Gele vlekken in stuc badkamer

Wimtholen

  • #1
Hi allemaal.

In 2016 heb ik mijn badkamer aangepakt en heeft een stukadoor mijn muren in de badkamer gestuukt. heb net een grote schoonmaak in mijn badkamer gedaan en zie in een keer allemaal gele vlekken op mijn muur. (heb de muren niet aangeraakt tijdens het schoonmaken) ik was ff bang dat er een lek in de leiding zit maar denk dat dat niet kan gezien de plaats van de leidingen en waar ik de vlekken zie. heeft iemand enig idee wat dit kan zijn? ps: de voorstrijk van de stuc was geel.
of kan het toch ergens van een leiding zijn? dat het van ver naar waar het is gekropen is?
omdat mijn badkamer geen goede afzuiging heeft zet ik de douchecabine en de deur van de badkamer altijd open na het douchen.

heeft iemand enig idee wat dit kan zijn?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Meet de vochtigheid in die gele plekken eens op. Gissen is missen meten is weten. Is er idd een groot verschil tegenover de " normale " vlakken dan moet je toch aan vochtdoorslag gaan denken. Is het een buitenmuur ? 1steens? Geen terugloop van vocht door het ventilatiekanaal ? Loopt er geen lekkende riolering van de buren aan de andere kant van de muur? Had ik nog zelf laatst.

Lijkt er wel sterk op dat het van bovenaf komt..
 

Wimtholen

  • #3
Hi Kees,

Ik woon op de bovenste etage van een flat van 4 hoog en de badkamer zit in het midden van de woning. op de foto is een muur te zien waar achter een spouw zit die volgens mij helemaal naar beneden gaat. maar de vlekken zijn ook te zien op een muur waar aan de andere kant mijn huiskamer zit (enkele muur)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Als er tussen de spouw- en buitenmuur een vochtbrug zit van bijvoorbeeld een anker waar specie op ligt...
Frappant dat aan de andere muur het zelfde euvel zit. Op beide muren rust het dak.. neem aam dat het een platdak betreft.
 

Wimtholen

  • #5
Ja klopt het is een plat dak

Wat is slim om te doen denk je? Ik heb geen vocht meter maar vraag mij af of ik met een goedkope meter zelf een goede meting kan maken
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Die dingen koop je voor een paar tientjes en gaan heel lang mee. Je kunt hier het spelletje " raden maar "
heel wat eenvoudiger maken en in ieder geval systematisch de hoogste concentratie lokaliseren.
Meet dus op verschillende hoogten. Geef per punt met een potloodje de gemeten waarde aan, dat werkt het meest prakties.


Mocht blijken dat alle meetpunten binnen de normen liggen ( per meter verschillend maar op schaal of beschrijving aangegeven ) dan kun je de vlekken met een goede watergedragen isolatie muurverf behandelen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Heb je die gele egale vlek ook aan het plafond?

En is in de kamer ook gele voorstrijk gebruikt?

komt schijnbaar vaker voor dat gele doorslag lees ook dit topic: klik hier op
 

Wimtholen

  • #8
Hi! Ja het is in 2016 gestuukt en ik heb gele voorstrijk gebruikt het zit niet aan het plafond (die is niet gestuukt) ga je link ff bekijken! Dank!
 

Wimtholen

  • #9
Zat ook al te denken of het door de damp van het nieuwe ontkalker spul dat ik gebruik komt, misschien beetje ver gezocht maar die gele vlekken zijn mij nog nooit opgevallen en nu zie ik ze ineens. heb je misschien een tip hoe ik kan uitsluiten of ik een vochtprobleem heb of niet. is er een bedrijf die dat voor een redelijke prijs kan controleren?
ik heb echt geen idee wat dit is.... het is ook al een tijd geleden dus dat het gestuukt is (2016) zou het heel langsaam er door heen gekomen zijn of zou het toch van buiten komen of een leiding dat laatste hoop/denk ik niet

hier nog een foto op de foto zie je dit misschien niet goed maar de kleur van de vlekken zijn echt zo geel als de voorstrijk die er gebruikt is alleen wat lichter


de meeste vlekken zitten op de rechter muur van deze foto hier onder
de baksteen muur (vrij poreus baksteen achtige steen) heb ongeveer met een roode lijn aangegeven waar het zit
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Op de een na laatste foto zie ik nog tegels tegen de wand. Zijn deze alsnog verwijdert of is het gedeelte boven de tegels aangevuld tot onder en boven gelijk.
Wordt die ruimte voldoende verwarmd.
 

Wimtholen

  • #11
De tegels zitten daar nog, het is daar boven afgestuukt wat bedoel je met voldoende verwarmd? Dit is een foto uit 2016 om te laten zien wat er onder het stuc zit. In de badkamer heb ik geen verwarming
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Enig idee hoe warm het is in de badkamer als deze niet wordt gebruikt.
 

Wimtholen

  • #13
Hi, het is 16 graden in mijn badkamer. De vlekken waren wel minder vanochtend..... misschien toch een chemische reactie van de dampen van het schoonmaakmiddel waardoorhet meer zichtbaar werd, misschie heeft het er wel al langer gezeten en dat ik het nu pas zie.
 

CV__

  • #14
Afzuiging op orde brengen. Maakt niet uit wat het is... zonder goede ventilatie in de badkamer krijg je hoe dan ook een keer problemen.

Die vlekken lijken heel erg op de lekvlekken op het enige stukje halfsteensmuur buitenmuur hier waar vocht op neerslaat en naar beneden drupt.
 

Wimtholen

  • #15
De vlekken zitten dus ook (in mindere maten) op de muur waar achter de huiskamer zit, dus dat is droog. Dus op de muur die gemaakt is van ythong blokken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Het is een spouwmuur schrijf je enig idee wat voor een soort muur de volgende is.

Het gaat zo. Een warmtestroom gaat altijd van warm naar koud. Zodra je de douchen gaat de warme lucht naar koude oppervlakken en het vocht in die lucht condenseerd daarop of als het materiaal poreus is trekt het er in.
Het onderste deel van die muur is van geglazuurde tegels daar blijft het vocht op staan. Klopt het dat het onderste deel van die muur veel condens op de tegels is te zien.

Die ruimte wordt niet verwarmd dus droogt deze nauwelijks en de volgende lading vocht is bij wijze van spreken al weer onderweg.
Het zou zomaar kunnen dat die laag primer iets is gaan doen omdat deze in de loop van de tijd te veel vocht is gaan bevatten.

Temperatuur omhoog en ventileren.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #17
Lees al een tijdje mee en dacht reageer maar niet omdat ik geen verklaring kan bedenken voor dit fenomeen. Maar kan me niet voorstellen dat de kleurstof van primer de boosdoener is en naar oppervlakte zou komen. Eenmaal opgedroogd in me werkkleding blijft het zitten na tig wasbeurten zonder ook maar enigszins minder te worden van kleur.
 

Kluszot

  • #18
Het lijkt er meer op dat de muren door condens nat zijn geworden en het vuil wat op de muren zit naar beneden is gezakt met het condens, en nu weer op gedroogd is.
Zie je ook als er flink gerookt wordt in een huis.

Maar doorslag van de voorstrijk lijkt me ook niet mogelijk, heb dat ook nog nooit meegemaakt.
En dat zou ook niet kunnen want dan zou de voorstrijk ook oplossen als het stukwerk er tegen aan gaat, want daar zit ook vocht in.
 

Ambidexterity

  • #19
Misschien een raar idee, maar wat als de voorstrijk flink over de datum was of vorst me heeft gemaakt toen het nog in de emmer zat. Kan dat geen nadelig effect hebben?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Kluszot schreef:
Maar doorslag van de voorstrijk lijkt me ook niet mogelijk, heb dat ook nog nooit meegemaakt.
En dat zou ook niet kunnen want dan zou de voorstrijk ook oplossen als het stukwerk er tegen aan gaat, want daar zit ook vocht in.
Nieuwsgierig, vanwaar deze boute uitspraak dat heb ik nog nooit meegemaakt.
Een middel dat na het opdrogen door vocht veel zwaarder wordt belast, misschien wel maanden lang, kan zich toch op eens anders gaan gedragen, lijkt mij. Ook de overal vind ik geen goed voorbeeld omdat deze, neem ik toch maar aan, niet de hele dag nat wordt gedragen. :wink:
Ook de opmerking die muur is droog. Wat hij voelt, het oppervlak van die muur is droog. Binnen in de muur kan het zomaar vochtig zijn. Meten is weten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu